Vet du vilka som är kärlekens språk ?

Det finns olika sätt att uttrycka kärlek. Vilket är ditt kärleksspråk? Har människor kärleksspråk? I den här artikeln kan du läsa mer om de fem kärleksspråken och ta reda på vilka som är dina!
Vet du vilka som är kärlekens språk ?

Senaste uppdateringen: 17 augusti, 2021

Vilka är kärlekens fem språk? Eller finns det bara ett? Är kärlek universell?

Teorier eller filosofier om kärlek är något folk har ägnat sig åt i alla tider. Det är bra att komma ihåg att det inte finns några absoluta sanningar, men kanske kan vi komma lite närmare en förståelse genom att ta del av olika idéer.

En av dem som har ägnat sig åt att studera kärlek är Gary Chapman, en äktenskapsrådgivare som skrev om kärlekens fem språk. I sin bok Upptäck kärlekens olika språk har han analyserat de olika sätt som människor uttrycker denna känsla på.

Även om varje person har sin egen stil och sitt eget sätt att ge och ta emot kärlek, är de flesta överens om att kärlek är mycket viktigt i livet. Utöver detta föreslår Chapman att ett par kan få en bättre relation när båda parter upptäcker sitt eget kärleksspråk.

Vilka är kärlekens olika språk?

Chapman hävdar att par ofta inte verkar förstå varandra, eller som han säger, de pratar olika språk. Detta beror på att de har olika kärleksspråk.

Han säger också att vi människor ofta ger kärlek på samma sätt som vi vill ta emot den. Av denna anledning föreslår han att vi ska identifiera vilka dessa språk är och sedan lära oss mer om våra egna preferenser, som ett sätt att också försöka förstå vår partners.

fem kärleksspråken: par bråkar på soffa
Ibland verkar det som om vi har olika sätt att kommunicera, vilket kan leda till konflikter.

1. Bekräftande ord

Detta är ett av de viktigaste kärleksspråken. Orden du säger till din partner för att visa hur mycket du uppskattar honom eller henne, eller hur viktig han eller hon är för dig, är ibland spontana och ibland mer genomtänkta.

Vi måste nämna att för att vara trovärdiga måste de vara genuina, uppriktiga och baserade på något du faktiskt känner eller tycker. Å andra sidan är det viktigt att inte anta att din partner vet hur du mår eller vad du tänker. Att bekräfta varandra och ge erkännande åt varandra hjälper till att stärka relationen.

Se till att de saker du säger inte bara är tomma ord. Kom ihåg att handlingar säger mer än ord!

2. Kvalitetstid är ett av kärlekens språk

I ett samhälle där människor har antagit beteenden som multitasking och där mobiltelefoner används dygnet runt är det ännu viktigare att ge kvalitetstid det utrymme det förtjänar.

Sanningen är att du ofta inte vet hur du ska svara när någon frågar dig hur en viss person har det efter att du har träffat denna någonstans.

Det beror på att du inte var “riktigt där”. Därför bör tiden mätas i kvalitet, inte kvantitet. Använd din tid för att ägna dig åt din partner, lyssna på henne eller honom och dela stunder tillsammans.

3. Gåvor

Detta är ett annat av kärlekens fem språk enligt Chapmans definition. Författaren säger att gåvan i sig inte är det som betyder något, utan också ansträngningen personen gjort för att hitta och köpa den.

Men många frågar, åtminstone delvis, om ordet “gåva” verkligen är rätt här. Du vet antagligen att ett förhållande som är fullt av gåvor, med alla materiella behov uppfyllda, inte nödvändigtvis innebär ömsesidighet eller intresse.

Kanske skulle rätt ord vara “gest”. Att vara uppmärksam och intresserad av att känna till din partners smak kan leda dig att köpa något passande för henne eller honom. Det blir något som skiljer sig signifikant från att göra det bara av gammal vana.

Med det här kärleksspråket är det bäst att hitta en balans. En sak kan inte ersätta en annan. Många rekommenderar också att ni ger varandra upplevelser som ni kan dela tillsammans som present.

4. Tjänster är ett av kärlekens språk

Det här är alla handlingar då du hjälper en annan person och gör denna en tjänst. Till exempel att ta med middag till din mamma om du vet att hon kommer hem sent från jobbet och är väldigt trött.

I denna situation är det alltid viktigt att ta ett steg tillbaka och analysera situationen. Det är viktigt att du inte tror att du gör någon en tjänst när det i verkligheten finns vissa saker som förväntas i utbyte eller när ni arbetar på lika villkor. Det är till exempel inte en gest eller en tjänst att diska, om din partner är den som lagat middagen.

5. Fysisk beröring

En puss, en kram, ett klapp på axeln, en smekning… Olika fysiska gester kommunicerar tacksamhet, partnerskap och stöd. Men vissa människor är mer fysiska och behöver mer fysisk närhet. Å andra sidan värdesätter andra att få ett större personligt utrymme.

Förutom att varje person har sitt föredragna språk för att uttrycka eller ta emot kärlek är det viktigt att hitta balansen mellan dem alla. Det gäller särskilt att lära känna och vara medveten om språket hos de människor du bryr dig om. På detta sätt blir det lättare för alla att kommunicera sin kärlek.

man kommer med rosor och present
Även om en gåva är ett sätt att uttrycka kärlek, bör den inte vara en tom gest, utan måste betyda något.

Läs vidare för att lära dig mer i den här artikeln: Nycklarna till att upprätthålla en omtänksam relation

Kärlekens fem språk: Kärlek är mer än bara romantisk kärlek

Du måste komma ihåg att kärlek byggs av VERKLIGA människor. Istället för att tillgripa ideal eller stereotyper bör du basera det på personen du är med.

Ingen har ett enda språk av kärlek i sig, utan snarare tenderar de att förekomma i olika kombinationer med varandra. Du måste också komma ihåg att relationer och människor förändrar sig över tiden, och att det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar.

Sätten att uttrycka kärlek på är inte alltid lika med romantisk kärlek. Kärlek måste vara ömsesidig och baserad på respekt, som en lyhörd och intrikat dans.

Kärlek har lite att göra med myterna om romantisk kärlek. Dessa är oftast inte är användbara alls, utan driver och frustrerar istället människor med krav, förväntningar och övertygelser. Relationer behöver tid, tålamod, kunskap och god kommunikation. Att känna till dina egna och din partners kärleksspråk kan hjälpa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eguiluz, L. R. (2006) Las parejas funcionales que perduran en el tiempo En A. Roizblatt (Ed.), Terapia familiar y de pareja (pp. 517-530). Santiago de Chile: Editorial Mediterráneo.
  • Gottman, J. y Silver, N. (2006). Siete reglas de oro para vivir en pareja. Buenos Aires: Editorial Sudamericana S.A.
  • Chapman, Gary. The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers, 2009.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.