Vaselin kan användas för skönhet och hälsa

Vaselin kan användas för skönhet och hälsa

Senaste uppdateringen: 10 november, 2018

Vaselin är en blandning som utvinns från oljeraffinering och används lika mycket i kosmetika som inom läkemedelsindustrin. Sammansättningen kan variera beroende på processen, men den vi alla känner till väl är mycket raffinerad, och används till lotions, smörjmedel och som en del av många skönhetsprodukter. Upptäck de många användningsområdena för vaselin inom hälsa och skönhet i den här artikeln!

Egenskaper hos vaselin

Det finns många hälso- och skönhetsrelaterade användningsområden för vaselin, var så säker. Emellertid är mycket lite känt om ursprunget och tillverkningen av denna produkt. Vad som är känt är att vaselin är en petroleumbaserad produkt. Den skapas genom att “blanda” den med ånga och filtrera den vid höga temperaturer. Det innebär att det är en halvfast blandning av kolväten som kommer från fossila källor.

Även om det kan tyckas lite märkligt att använda en produkt som härrör från petroleum för hud och hälsa har den många skyddande egenskaper för kroppen. Eftersom den går igenom en ganska omfattande förädlingsprocess är den verkligen inte skadlig för din hälsa.

Vaselinbehållare

Tack vare dess tjocka konsistens är vaselin mycket användbart för att skydda huden, speciellt mycket känslig hud, som läpparna. Det används också som en naturlig ingrediens i salvor. Det används lika mycket på sommaren som på vintern, och det skapar en sorts skyddande “barriär” mot värme, kyla och vind.

Av denna anledning anses vaselin vara en av de grundläggande skönhetsprodukterna som varje kvinna bör ha hemma eller i handväskan. Det har oändliga användningsområden, och råkar dessutom vara billigare än de flesta krämer och skönhetsprodukter som säljs i butikerna.

Vaselin i hög

Användningsområden för vaselin inom skönhet och hälsa

 • Det är ett utmärkt läppbalsam: Applicera lite på dina läppar närsomhelst under året för att mjuka upp dem om de har blivit nariga på grund av kyla, eller för att återfukta dem om de har blivit överexponerade för solen på sommaren. Det ger också en omedelbar glans.
 • Det är en mycket bra fot- och handkräm: Det kan användas för att mjuka upp och återfukta spruckna hälar, valkiga händer och torra fötter. Applicera lite vaselin på händer eller fötter i cirkulära rörelser, och sätt sedan på handskar eller strumpor för mer effektiva resultat. Låt det stelna i omkring 15 minuter så att det absorberas och tränger in i huden. Skölj vid behov med varmt vatten. Du får garanterat mjukare och slätare hud.
 • Det är ett alternativ till sminkborttagare: Det kan även användas för att ta bort vattenfast mascara samt stilla hudirritation orsakad av smink på känsliga områden som ögonen.
 • Det kan användas som en återfuktande lotion: Applicera vaselin på din kropp efter bad för att få en mjukare och mer återfuktad hud.
 • Det kan exfoliera huden: Om du blandar lite vaselin med två matskedar socker eller salt kan du skapa din egen hemgjorda kroppsskrubb som kan användas på kroppen eller i ansiktet. Det kan också användas för att avlägsna döda hudceller från läpparna. Applicera kroppsskrubben i cirkulära rörelser och låt stelna i ett par minuter. Använd sedan en gammal tandborste med en exfolierande handske för att göra din hud ännu mjukare.
Vaselin i burk

Fler användningar

 • Det återfuktar huden efter hårborttagning: Det spelar ingen roll om du använder vax eller rakhyvel, huden på benen kan bli torr och sprucken. Du kan applicera ett tunt lager och låta det lufttorka. Huden blir då smidig och återfuktad.
 • Det kan användas som rouge: Blanda i lite läppstift för att skapa din egen rouge, som varar längre och är mer tålig under din dagliga aktivitet.
 • Det kan få parfymdoft att sitta längre: Innan du sprayar parfym på handlederna kan du applicera ett tunt lager av vaselin. Det får din parfymdoft att vara hela dagen.
 • Det skyddar huden mot hårfärgningsmedel: Applicera lite runt hårlinjen (där håret börjar längs pannan, nacken, öronen, polisongerna, mm.) för att inte bara undvika färgning av din hud, utan också undvika allergiska reaktioner orsakade av färgämnet.
 • Det är ett balsam: När du har tvättat håret med ditt vanliga schampo kan du applicera lite vaselin i hårbotten. Låt det verka i några minuter och skölj sedan.
Vaselin har många användningar

Vaselin för skönhet

 • Det kan dölja kluvna toppar: Om du applicerar lite vaselin på hårtopparna kan du dölja detta trista problem.
 • Det är en “bronzer”: Applicera lite på de torraste delarna av huden innan du använder din vanliga bronzer.
 • Det vårdar ögonbryn och ögonfransar: Det återfuktar ögonbrynen och får ögonfransarna att växa sig längre och fylligare. Applicera på båda dessa ställen innan du ska sova.
 • Det stärker dina nagelband: Applicera flera gånger om dagen till denna “bortglömda” del av händer och naglar.
 • Det är bra vid massage: Vaselin fungerar bra till att både slappna av och återfukta din kropp samtidigt. Applicera en liten mängd och massera i cirkulära rörelser från topp till tå.
 • Det är en bas för ögonlocken: Applicera på ögonlocken innan du lägger på din ögonskugga för att få den att sitta längre och glänsa starkare. Om du istället enbart applicerar vaselin kan du få en skinande look.
 • Det kan ta bort en ring: Om din ring har fastnat på fingret kan du tillämpa lite så glider den lätt av utan ansträngning eller risk för att du skadar dig.
 • Det reducerar ärr: På hälsoområdet är det allmänt känt att vaselin är bra att applicera på sår, och kan användas efter en operation. Det kan också användas för att skydda huden efter en tatuering.
Vaselin i bunke

Foton av Ishikawa Ken, Istolethev, Sung Sock, WePhotographer och Christina Xu.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.