Vårtor under foten: kännetecken och behandling
Vårtor under foten är resultatet av en viral infektion efter att man kommit kontakt med humant papillomvirus. Viruset fäster sig i de två första hudlagren – dermis och epidermis – men når aldrig de djupare lagren.
Termen papillom refererar till infektioner orsakade av denna typ av virus. När det infekterar fötterna så drabbas man av vårtor under dem som kan variera i storlek. De kan vara i upp till åtta månader.
Det finns två typer av vårtor under fötterna:
- Ibland får man en enda vårta som ofta ökar i storlek. Den kan i sällsynta fall multiplicera sig och bilda vad som kallas för satellitvårtor.
- Den andra typen av vårtor under foten kallas för mosaikvårtor. Det är en grupp av flera mindre vårtor som växer nära varandra i samma område. De är svårare att behandla än ensamma vårtor.
Symptom på vårtor under fötterna
Tillväxten av vårtor är djup och långsam, men ger upphov till tecken och symptom som:
- De kan likna förhårdnader på fötterna eftersom de är tjocka och hårda.
- Smärta när man går eller bara står.
- Små svarta prickar dyker ofta upp på vårtans yta. Detta är torkad blod som förblir i kapillärerna.
Diagnostisering av vårtor
Närvaron av mörka prickar kan vara hjälpsamma i diagnostiseringen av vårtor under fötterna.
En läkare kommer undersöka personens fot för att diagnostisera problemet. Utväxten kan nypas för att se om det gör ont, eftersom vårtor under foten gör ont.
Ett annat alternativ för diagnos är att skära upp utväxten med skalpell och kolla efter tecken på mörka fläckar. En dermatolog kan även ta bort en bit av utväxten för att utföra en biopsi.
Behandling av vårtor under foten
De flesta vårtor är harmlösa och försvinner utan behandling, även om det kan ta 1-2 år. Det är dock vanligt att försöka behandla dem, i vilket fall man måste göra det upprepade gånger.
Risken finns dock att de kommer komma tillbaka.
Nedan är några av de vanligaste och bästa behandlingarna för att eliminera vårtor under fötterna.
Exfoliering med salicylsyra
Salicylsyra fungerar genom att ta bort vårtans yttre lager lite i taget. Den kan även hjälpa genom att stärka immunförsvarets förmåga att bekämpa vårtorna.
Frysterapi
Frysterapi, eller kryoterapi, är ett av de mest effektiva sätten att bli av med vårtor och används ibland tillsammans med salicylsyra.
Att frysa vårtan är en behandling som främst utförts på kliniker. Det består av att applicera flytande kväve direkt på vårtan med tops eller sprej.
Efter appliceringen kommer en blåsa bildas runt vårtan och efter en vecka kommer den nu döda vävnaden att falla av.
Du lär behöva upprepa behandlingen varannan vecka tills vårtan helt är borta. Vissa studier indikerar att frysterapi är som mest effektiv när den kombineras med salicylsyra.
Du kanske även vill läsa: 7 eteriska oljor som hjälper dig att bota vårtor
Kirurgi och andra behandlingar
Om ovan nämnda behandlingar inte är effektiva kan en läkare rekommendera en av följande procedurer:
- Applicering av triklorättiksyra på vårtan med en träpinne varje vecka. Läkaren kan även rekommendera att det alterneras med salicylsyra. Klåda är en av de möjliga bieffekterna av denna behandling.
- Ett mindre kirurgiskt ingrepp genom att skära bort vårtan eller förstöra den med en elektrisk nål. Denna process kallas för elektrouttorkning. Notera att det kan lämna ärr och vanligtvis bara används när inga andra behandlingar är effektiva.
- Man kan även utföra laserbehandling med en pulslaser för att bränna de små stängda blodkärlen. Över tid kommer den infekterade vävnaden att dö och vårtan falla av.
Man bör upprepa laserbehandlingen var tredje till fjärde vecka. Tänk på att denna procedur är smärtsam och kan lämna ett ärr.
Som komplement ska du komma ihåg att om tryck mot vårtan orsakar smärta kan du bära skor med tjock och mjuk sula för att minska obehaget. Undvik åtsittande skor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cobián, P., Monteagudo, B., Mosquera-Fernández, A., & Peña-López, S. (2018). Verruga plantar anular en un paciente tratado con un anti-factor de necrosis tumoral alfa. Piel.
- Moreno Cano, P., Agüero Orgaz, D., & Duce Tello, S. (2011). Verruga plantar: Lesión benigna pero dolorosa. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria.
- López López, D., Rodríguez Sanz, D., Morales Ponce, Á., & Soriano Medrano, A. (2013). Carcinoma verrucoso plantar. A propósito de un caso poco frecuente. Revista Internacional de Ciencias Podológicas.
-
Sánchez Gómez, Rubén. Flores Olavarría, Macarena. Revisión bibliográfica sobre la eficacia terapéutica de la crioterapia y el laser en el tratamiento de la verruga plantar provocada por el virus del papiloma humano. European Journal of Podiatry, 2016, 2 (2): 69-76 ISSN: 2445-1835