Varför kan man bli illamående efter träning?
Det är inte ovanligt att illamående uppstår efter träning. Det kan förekomma både hos personer som tränar ofta och hos personer som är ur form. Olika faktorer kan göra att det dyker upp. I den här artikeln tar vi upp de vanligaste orsakerna, samt några åtgärder för att förhindra illamående efter träning.
Vad innebär illamående?
Illamående är en obehaglig känsla i magen följt av ett behov av att kräkas. Det är väldigt obehagligt och kan pågå i minuter eller till och med timmar.
Orsakerna till illamående kan vara många och olika. Vissa fall beror på infektioner i mag-tarmsystemet, men det är också möjligt att det uppstår som en biverkning av vissa mediciner.
Fast här talar vi specifikt om illamående efter träning. Det kan dyka upp inom några minuter efter att du utfört en fysisk aktivitet, eller under själva träningen. Dessutom kan det förekomma både hos idrottare som är vana vid intensiv träning såväl som hos personer som är ur form och vanligtvis inte utövar sport.
Varför uppstår illamående under pågående, eller efter avslutad, träning?
Det finns många fysiologiska orsaker till illamående under eller efter träning. Några av de vanligaste är följande.
Uttorkning
När du tränar, speciellt med hög intensitet eller under perioder när det är väldigt varmt, då svettas du. Svettningen är en fysiologisk mekanism som är nödvändig för att reglera och begränsa kroppstemperaturen.
Det som händer när du svettas är att du förlorar vätska och salt. Denna förlust gör att ditt blodtryck sjunker eftersom blodet till största delen består av vatten. Detta kan leda till illamående och yrsel.
Det är därför mycket viktigt att fylla på samma mängd vatten och salt som du förlorar genom att svettas. Du kan göra detta genom att dricka vatten eller isotoniska drycker som håller ditt blodtryck stabilt. Det är viktigt att dricka vätska ofta och gärna med små klunkar. Du bör göra det före, under och efter att du är klar med träningen.
Du kanske är intresserad av: Förbättra hälsan med bikarbonat och honung
Vätskeintag
Som vi nämner ovan är det viktigt att hålla vätskebalansen på en hälsosam nivå, men du måste komma ihåg att ett överdrivet vätskeintag också har sina biverkningar.
Adekvata nivåer av vatten, salt och andra mineraler är nödvändigt för att hålla ditt blodtryck på rätt nivåer och för att dina organ ska fungera korrekt. Bland dessa är natrium den viktigaste för att reglera ditt blodtryck.
När du dricker för mycket vatten ökar vätskevolymen i din kropp och det som kallas hypervolemi kan uppstå. När detta sker är saltnivån i din kropp för utspädd, och dess koncentration är lägre än vad som är hälsosamt.
Som sagt så är natrium ett av de viktigaste ämnena för kroppen. När natriumkoncentrationen är lägre än normalt kan illamående och obehag uppstå. För att undvika detta bör du dricka isotoniska drycker som förser dig med dessa mineraler.
Matsmältningsproblem
Problem med matsmältningen i samband med intensiv träning har en fysiologisk förklaring. När vi äter ägnar kroppen en stor del av sin energi till att smälta maten. Detta händer särskilt med de livsmedel som är rika på fetter och proteiner. För att göra detta leds en stor del av blodet från cirkulationen till magen så att den kan fungera som bäst.
Samtidigt, när vi tränar, så kräver musklerna en stor mängd energi eftersom de behöver mycket syre för att genomföra sina rörelser och ansträngningar. Om vi utför fysisk aktivitet strax efter en stor måltid kommer därför inte mag-tarmkanalen att få allt det blod den behöver för matsmältningen.
Denna situation kan också orsaka illamående och kan leda till kräkningar. För att undvika detta är det viktigt att inte äta stora eller mycket feta måltider under 2 till 3 timmar före träning med hög eller måttlig intensitet.
Du kanske är intresserad av: 5 proteinshakes & smoothies för att förbättra din träning
Förebygga illamående efter träning
Illamående är ett mycket vanligt symptom när man tränar, så i princip behöver man inte vara orolig. Men när vi idrottar kan vi samtidigt ta hänsyn till ett antal åtgärder för att förhindra onödigt obehag.
Det är bäst att inte äta för mycket 2 till 4 timmar före träning. Vi bör också dricka isotoniska drycker under träning för att förhindra förlust av vatten och mineraler.
Dessutom bör vi undvika att vara ute under de varmaste timmarna på dygnet, särskilt under sommarsäsongen, då vi vanligen svettas mer och uttorkning därför kan uppstå snabbare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rehidratación post-ejercicio: bebidas con alto contenido de potasio vs. agua y una bebida deportiva [Internet]. [cited 2020 May 24]. Available from: http://repositorio.ucr.ac.cr/handle/10669/567
- Marins JCB. Estudio comparativo de diferentes procedimientos de hidratación durante un ejercicio de larga duracion. 2000;1.
- Rabdomiólisis secundaria a hiponatremia [Internet]. [cited 2020 May 24]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0211-69952011000400022&script=sci_arttext&tlng=pt
- Ramírez Molina C. Mecanismos fisiológicos producidos en el sistema musculoesquelético desencadenados por la deshidratación durante el ejercicio físico. 2018 Jan 25;