Varför du inte bör hålla dig när du behöver gå på toaletten
Din kropp är designad för att ta bort allt den inte behöver, men det finns de som kämpar emot när de behöver gå på toaletten. De kanske är generade eller så finns det inte en toalett i närheten.
Ibland är det omöjligt att hitta en toalett och man måste kämpa emot. Det blir dock ett problem när man gör det till en daglig vana, och det kan innebära allvarliga konsekvenser för din hälsa. Vi vill ge dig fem anledningar till varför du borde undvika det.
Varför är det dåligt att kämpa emot när man behöver gå på toaletten?
Din kropp absorberar näringsämnen med matsmältningen. Denna process lämnar dock avfall som kroppen måste göra sig av med. Din kropp gör det via avföringen. När den skickar en signal att gå på toaletten är det värsta du kan göra att ignorera det, eftersom din kropp behöver göra sig av med avfallet.
Det är viktigt att man blir av med avföringen, för du kommer annars känna dig dålig och tung, vilket även kommer påverka dina tarmar. När dina tarmar blockeras påverkar det upptaget av näringsämnen. Det blir därmed svårt att smälta maten och det är vad som orsakar förstoppning, gas, uppsvälldhet, magsmärtor och även kräkningar. Du bör bara kämpa emot om det rör sig om fall där du absolut inte kan gå.
Om du har ätit något som är väldigt tungt och du känner ett behov av att gå på toaletten är det viktigt att du inte ignorerar det, eftersom din kropp säger till dig att du måste göra dig av med avfallet för att kunna smälta näringsämnena du precis har ätit.
Konsekvenserna av att ignorera behovet av att gå på toaletten
Som sagt kommer det börja påverka dina tarmar om du ignorerar det för ofta. Det kan sedan göra så att du inte kan absorbera näringsämnen på rätt sätt.
Du kanske tror att det är harmlöst, men det är det verkligen inte. Utöver att skapa stora problem för din matsmältningsprocess har det även en negativ påverkan på din kropp i allmänhet. Kom ihåg att det är sättet din kropp gör sig av med gifter på. Genom att inte göra det kommer du sakta förgifta din kropp och skada din hälsa.
Smärta
Genom att kämpa emot under en lång tid ackumuleras avföringen och det blir “stopp”. När du sedan försöker göra dig av med det blir det ren tortyr, eftersom avfallet då är väldigt hårt. Det kan vara en väldigt smärtsam process.
Din kropp absorberar vattnet
När din kropp försöker bli av med detta avfall och inte lyckas försöker den istället samla in näringsämnena. Om du inte har ätit något kommer din kropp återvinna vattnet i din avföring för att ge sig själv näring. Det innebär att den matar sig själv med vatten som är fullt av bakterier, avfall och gifter.
Dåliga lukter
Samma sak händer med gaser. Genom att hålla inne avfallet får du avföring som luktar mycket värre än normalt. Genom att kämpa emot ökar du även utvecklingen av gaser i magen, vilket kan få dig att känna dig tung och uppsvälld.
Hemorrojder
Hemorrojder är inflammerade vener som uppstår i anus. Denna inflammation orsakar smärtor, obehag och i svåra fall allvarliga blödningar. Att inte bli av med avföring torkar ut analen, vilket får avföringen att bli hårdare och svårare att bli av med. Det kan därför leda till hemorrojder. Konsekvensen av det är att det blir väldigt svårt att gå på toaletten och du kan även komma att se blod.
Förstoppning
Om du konstant håller inne din avföring kommer kroppen börja få problem. Din avföring kan bli hård eller svår att bli av med. Det är viktigt att du inte kämpar emot när du behöver gå på toaletten. Var du än är, gå om du behöver. Tänk på din hälsa först och ta hand om dig själv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kiela PR, Ghishan FK. Physiology of Intestinal Absorption and Secretion. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2016;30(2):145–159. doi:10.1016/j.bpg.2016.02.007
- Araghizadeh F. Fecal impaction. Clin Colon Rectal Surg. 2005;18(2):116–119. doi:10.1055/s-2005-870893
- Amarillo, H. R., & Amarillo, H. A. (2009). Hemorroides y sus complicaciones. Cirugía Digestiva.
- Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009–2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
- Vergara, A. (2010). Sangre oculta en heces. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica.
- Forootan M, Bagheri N, Darvishi M. Chronic constipation: A review of literature. Medicine (Baltimore). 2018;97(20):e10631. doi:10.1097/MD.0000000000010631