Varför är hantverk bra för din hjärna?
Många människor gillar att hålla på med hantverk på sin fritid, speciellt under juletider för att göra egengjorda presenter åt vänner och familj. Trots det är det få som vet om vilka fördelar hantverk har för hjärnan.
Det finns få saker som är mer tillfredsställande än att ge en present som du själv har gjort för hand. Hur överraskande det än kan låta så har detta vetenskapligt belägg.
Vi vill poängtera att då vi använder ordet “hantverk” refererar vi till allt som man kan göra med händerna. Målet kan vara personlig utveckling, kreativitet eller bara att ha roligt.
När det kommer till barn är fördelarna med hantverk oändliga. Hantverk kan hjälpa dem genom att de får använda sin fantasi, vilket gynnar deras kreativa utveckling.
Dessutom kan det förbättra deras fysiska och känslomässiga färdigheter. Hantverk kräver att de använder hjärnan, ögonen och händerna för att uttrycka sig själva.
Däremot kan dessa aktiviteter bli en vardaglig hobby även för vuxna.
Hantverk är bra för dig!
Läs också: 6 sätt att dekorera ingången till ditt hem
Hantverk och din hjärna
Enligt Dr. Sharon Gutman, som är professor i arbetsterapi på Colombia University, kan aktiviteter associerade med neurologiska funktioner läggas i tre kategorier:
- Aktiviteter som aktiverar belöningscentret i hjärnan. (De frigör dopamin, vilket ger en känsla av glädje och nöje).
- Aktiviteter som upprätthåller de kognitiva funktionerna då man åldras.
- Aktiviteter som gynnar avslappning.
Dessutom intygar Gutman att aktiviteter såsom musik, bildkonst, meditation, läsning, pyssel och till och med reparationer i hemmet kan stimulera nervsystemet.
De kan även motverka effekterna av sjukdomar associerade med stress och minska ens risk för demens.
När man deltar i aktiviteter som man lär sig något nytt av, är det dessutom sannolikt att man stimulerar och förstärker nervnätverket i hjärnan. Som ett resultat blir risken att drabbas av demens och Alzheimers mindre.
Dessutom är det viktigt att poängtera att kognitiva aktiviteter kan hjälpa dig att sänka stressnivåerna.
Som slutsats kan vi säga att hantverk har en signifikant korrelation med ett hälsosamt liv.
Flow och koncentration
Enligt psykologen Mihaly Csikszentimihalyi är flow hemligheten till lycka.
Flow är ett fenomen som inträffar då ditt nervsystem är djupt koncentrerat på en aktivitet – så fullt koncentrerad att tid, andra tankar och känslor bara försvinner.
Effekten är väldigt lik den hos meditation: det ger lugn och frid, och rengör ditt inre kaos. Är det inte otroligt?
Vad stickning gör för din hjärna
En arbetsterapeut vid namn Betsan Corkhill utförde en studie om hälsoeffekterna av att sticka hos stickare i Storbritannien.
Resultaten visade en signifikant korrelation mellan hur ofta man stickade och deltagarnas humör: de som stickade ofta var gladare och lugnare.
Många upplever faktiskt att effekterna av att sticka är avslappning och en ökning i kreativitet.
Vad hantverk gör för din hjärna
Som du redan ser har hantverk en otrolig effekt på din hjärna. Det:
- Gynnar kognitiv utveckling.
- Är lugnande och avslappnande.
- Ger flow, det vill säga det förbättrar ens förmåga att fokusera uppmärksamhet och tankar på uppgiften man håller på med.
- Främjar ihärdighet och uthållighet.
- Utvecklar koordination mellan ens sinnen: hand-öga, rumslig varseblivning, motoriska färdigheter.
- Främjar kreativitet.
- Förbättrar självkänsla och självbild.
- Lindrar symptom från depression.
Ja, vi vet att stickning kan kräva en del arbete. Det finns dock många andra alternativ som du kan utföra under din fritid. Till exempel:
- Designa smycken
- Origami
- Porslin
- Sy och brodera
- Scrapbooking
- Laga mat
- Snickra
- Och oändligt många andra!
Nu vet du hur bra det är för din hjärna att jobba med dina händer och hålla på med olika hantverk. Vilket tänker du välja?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Gutman, S. A., & Schindler, V. P. (2007). The neurological basis of occupation. Occupational Therapy International. https://doi.org/10.1002/oti.225