Varför är det så viktigt att återställa vätskebalansen?
“Jag glömmer bort att dricka vatten”, “Jag blir inte törstig”, “Jag tycker vatten smakar tråkigt”, “Nej tack, jag föredrar läsk”. Om du har sagt något av ovanstående flera gånger så är den här artikeln för dig. Vi kommer ta upp varför det är viktigt att återställa vätskebalansen.
Som du antagligen har lärt dig i skolan så består 60% av kroppen av vatten. Det är därför som det är så viktigt att återställa vätskebalansen. Vatten är viktigt för varje levande varelse. De vätskor som du tappar måste ersättas för att kroppen ska kunna fungera ordentligt och för att motverka hälsoproblem.
Låt oss ta en titt på varför.
Anledningar till varför det är så viktigt att återställa vätskebalansen
Din kropp gör av med vätska varje dag genom svett, urin och andra kroppsfunktioner. Om du tränar regelbundet, och speciellt i varmt väder, så finns det en del som du behöver tänka på. Idag kommer vi ta upp sju anledningar till varför det är viktigt att återställa vätskebalansen:
Förbättrar hjärnans funktion genom att återställa vätskebalansen
Att dricka mycket göra att hjärnan arbeta snabbare, minnets skärps och humöret förbättras. Å andra sidan så kan uttorkning göra att de kognitiva förmågorna försämras, samt uppmärksamheten, minner och koncentrationsförmågan.
Om du vill förbättra din prestanda, motverka huvudvärk och förbättra dina förmågor så behöver din kropp vätska. Du kommer vara mer på alerten om du dricker mycket vatten.
Det återställer viktiga kemikalier i kroppen
Då du svettas, speciellt under träningen, så förlorar kroppen magnesium, kalium och natrium. Om du inte återfår dessa mineraler så kan du drabbas av utmattning, muskelsvaghet, kramper och spasmer. Tänk på att vattnet transporterar näringsämnen via dina organ, vävnader och andra system i kroppen. Om du inte har fått tillräckligt med vätska så kan du inte distribuera det som kroppen behöver.
Rensar dina artärer
Det är bäst att vara på den säkra sidan när det gäller ens hälsa. Om du dricker tillräckligt med vätska så kommer du kunna bibehålla ett lämpligt blodtryck och hjälpa till med att ta bort avfall från cellerna. Uttorkning å andra sidan gör att blodtrycket blir lägre och ökar din hjärtrytm. Om du vill förhindra dessa tillstånd så bör du se till att dricka ordentligt.
Reglerar din kroppstemperatur
Kroppen är väldigt smart. Då den blir varm så spelar vattnet en viktig roll då du svettas för att självreglera temperaturen. För att balanser temperaturökningen så kommer svettkörtlarna att utsöndra en vätska som rör sig mot hudens yta. Om du inte dricker tillräckligt med vatten så kommer detta ha en negativ påverkan på din prestationsförmåga.
Hjälper med att ta bort gifter genom att återställa vätskebalansen
Om man dricker tillräckligt med vatten så kommer man bli av med orenheter och andra substanser som kroppen inte längre behöver. Detta hjälper också med att hålla lever och njurar i gott skick, eftersom de har som uppgift att ta bort gifter.
Denna avgiftningsvana är så viktig att det är vanligt med vattenfasta i japan.
Förbättrar njurarnas funktion
Om man dricker tillräckligt med vatten så kommer njurarna fungera bättre, och det säkerställer att kroppens avfall kan försvinna genom urinen, vilket motverkar åkommor som exempelvis njursten.
Om dina njurar inte fungerar så kommer kalcium inte att fästa sig ordentligt på dina ben. Det kan också följande konsekvenser:
- Ökad risk för anemi och hjärtattack
- Uppbyggnad av syra i blodet
- Hos kvinnor kan menstruationen bli oregelbunden
Underlättar matsmältningen
Om du lider av förstoppning så drick mer vätska! Om du inte får i dig tillräckligt med vätska så kommer detta att få matsmältningen att bli långsammare. Det kommer då att ta längre tid för att göra sig av med avföringen från kroppen. Förstoppning uppstår då fast avföring inte rör sig tillräckligt snabbt genom tjocktarmen. Avföringen kan bli hård och svår att göra sig av med.
Förhindra detta problem genom att dricka mer vatten.
Hur vet man om man är uttorkad?
Du vet reda att det är viktigt att man får vätska. Vi kommer nu också att lära dig hur du känner igen tecknen på uttorkning.
Om du inte får tillräckligt med vatten så kommer kroppen visa dig detta med hjälp av olika symptom. Vissa av dem inkluderar:
- Extrem torrhet i munnen
- Du urinerar mindre eller så har urinen en mörkare färg
- Huvudvärk och yrsel
- Torrhet och brist på elasticitet i huden
- Dåsighet eller allvarlig utmattning
- Brist på tårproduktion
- Överhettning
- Förstoppning
Viktiga rekommendationer
Det finns vissa saker som du bör tänka på när det gäller ditt dagliga intag av vätska:
- Undvik extremer: 6-8 glas vatten per dag är tillräckligt för att kroppen ska kunna fungera ordentligt. Om du dricker mer än detta så kan det orsaka hälsoproblem.
- Följ ett schema: om du upplever att det är svårt att komma ihåg att dricka vatten ska du sätta ett alarm på telefonen och notera hur mycket du dricker. Det finns också vissa appar som kan påminna om detta.
- Ha alltid vatten med dig: Se till att vattenflaskan blir din trogne följeslagare. Vänj dig vid att ha med dig minst en liter vatten som du kan dricka under dagen.
- Använd naturliga smaktillsatser: Om du inte tycker om vattnet smak så lägg i en skiva citron, lite mynta, gurka, äpple eller basilika… Det finns många ingredienser som du kan använda för att förbättra vattnets smak.
- Använd vatten under träningen: Om du ofta tränar så bör du dricka före, under och efter varje träningspass. Drick dock inte för mycket!
Kom ihåg att kroppen behöver vatten för att fungera ordentligt. Då du regelbundet dricker vatten och andra vätskor så kommer kroppen att tacka dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Félez-Santafé, M. (2011). El agua. In Situación actual del estado de la depuración biológica. Explicación de los métodos y sus fundamentos.
- Luis Calabuig, E. de. (2019). Agua. Ambiociencias. https://doi.org/10.18002/ambioc.v0i13.4949
- Orellanna A., J. (2005). Características del agua potable. Ingeniería Sanitaria- UTN – FRRO. https://doi.org/10.1016/j.ejheart.2004.09.003