Vågiga naglar: varför det händer och hur man fixar dem

Vågiga naglar: varför det händer och hur man fixar dem
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2023

Vågiga naglar kan vara ett tecken på ett hälsoproblem. Men de kan också vara ett tecken på vanvård, och att du bara behöver sköta om dem ordentligt. De flesta problem går att behandla och fixa.

Oftast är vågiga naglar bara en av effekterna av åldrande. Men om detta tillstånd väcker oro eller tvivel hos dig är det bäst att konsultera en läkare för en mer exakt bedömning.

Vågiga naglar

Torra och flagnande naglar.
Nagelproblem som vågiga naglar kan tyda på dålig nagelvård eller förekomst av en sjukdom.

Det är väldigt lätt att upptäcka vågiga naglar: titta bara på dem noggrant och se om de har räfflor. Det kan också uppvisa förändringar i färg, förtjockning eller andra ojämnheter på ytan.

Vågor på naglarna kan vara av två typer: vertikala eller horisontella. De vanligaste är de vertikala, som nästan alltid är ett resultat av ålder. De utgör vanligtvis ingen risk, förutom att de ibland försvagar området och leder till sköra naglar.

Horisontella linjer på naglarna är mindre vanliga och är i vissa fall ett tecken på ett hälsoproblem. Det är möjligt att det är en effekt av nagelpsoriasis, men också av andra sjukdomar. Hur som helst, i det här fallet, som i det föregående, är det inte så mycket formen på vågorna som är det viktiga, utan snarare svårighetsgraden och övriga symptom.

Orsakerna till vågiga naglar

Som vi redan har nämnt så kan orsakerna till vågiga naglar vara många. Vissa av dem är inte allvarliga och kräver endast ett fåtal vårdåtgärder. Andra har att göra med allvarligare hälsoproblem. Låt oss ta en titt.

Stötar

Stötar på naglarna går ofta obemärkt förbi, men de lämnar spår. Vanligast är att naglarna blir skadade när man stänger en dörr eller letar efter saker i handväskan. Den mer allvarliga effekten är ett blåmärke och ibland vågiga naglar. Det går oftast över av sig själv, men kan också leda till nageldystrofi, vilket kräver medicinsk behandling.

Aggressiv manikyr

Vissa manikyrprocedurer kan påverka nagelns struktur. I synnerhet kan lösnaglar göra detta. Det är inte ovanligt att de orsakar en indragning och skapar vågor. Likaså leder användning av lågkvalitativa produkter eller borttagning av nagellack för hand ofta till uppkomsten av dessa horisontella eller vertikala spår.

En keratinbrist

Keratin är ett protein som finns i den ytliga delen av huden, håret och naglarna. Föroreningar, vissa yttre agenter, otillräcklig näring eller även stress kan leda till ett underskott i detta och andra proteiner. Om detta händer försvagas naglarna och i många fall uppstår spår på ytan.

Åldrande

Detta är den vanligaste orsaken till vågiga naglar. Det är en naturlig process av slitage som inte har några hälsokonsekvenser. Men om linjerna inte bara är räfflor, utan även viss färgförändring, eller om ytan ändrar ton eller tjocknar, är det viktigt att uppsöka en läkare.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: 9 huskurer för att stärka svaga naglar

En näringsbrist

Brist på vitamin A och B, samt kalcium eller zink, kan också orsaka vågiga naglar. Ett grovt utseende och vita prickar eller fläckar är då vanligt. Dessutom blir nagelbanden ofta tjockare, och nageln blir skör. I dessa fall bör du konsultera en läkare.

Svampinfektioner

Svampinfektioner är vanligast på tånaglar, men kan även förekomma på händernas naglar. Dessa sjukdomar förändrar formen, färgen och volymen på nageln. Utseendet blir tjockare och hårdare, med en gulaktig ton. Det är också vanligt att vågor eller grovhet uppstår.

Nagelpsoriasis

Det uppskattas att 80-90 % av alla personer med psoriasis också har nagelpsoriasis. Detta resulterar i vågiga naglar, såväl som förändringar i form, storlek och volym. Det är också vanligt att det bildas hål, och det förekommer ofta missfärgningar som senare blir gulaktiga eller brunaktiga.

Du kanske också gillar att läsa den här artikeln: 5 eteriska oljor för att bli av med nagelsvamp

Vågiga naglar kan vara ett tecken på irakyonyki

Trakyonyki är ett tillstånd som  kännetecknas av grova naglar. Naglarna ser ut som om de har blivit rispade med sandpapper och är ofta vågiga. Det kan vara ett isolerat problem eller vara en del av en mer komplex bild som inkluderar psoriasis, lichen planus eller alopecia areata.

Matsmältningsproblem

Även om det kan verka konstigt, kan matsmältningsproblem också orsaka vågiga naglar. Dessa tillstånd stör absorptionen av näringsämnen och ändrar utseendet på det området. Crohns sjukdom, ulcerös kolit och celiaki är bland de tillstånd som orsakar denna konsekvens.

Anemi kan leda till vågiga naglar

Anemi innebär en brist på röda blodkroppar; en av konsekvenserna av detta kan vara vågiga naglar. Naglarnas yta ser då oregelbunden ut, ogenomskinlig och med tecken på svaghet. I dessa fall bör du konsultera en läkare för behandling.

Diabetes

Vågiga naglar kan också vara ett tecken på diabetes. Denna sjukdom kan förändra naglarnas tillväxtprocess, vilket resulterar i uppkomsten av vertikala, slingrande åsar. Det är viktigt att notera att andra symtom som överdriven törst, ökad urinproduktion och viktökning också är närvarande.

Cancer

Det karakteristiska symtomet på nagelcancer är det så kallade “Hutchinsons tecken”. Detta är en svart, grå eller brun färg som sträcker sig runt nageln. Det förekommer dock inte i alla fall. Som sagt, det som man kan se är förändringar i textur och utseende, inklusive ränder, räfflor, gropar etc. Ofta ser man också en förhöjning av nageln.

Andra förhållanden

Vågiga naglar kan också vara effekten av andra sjukdomar som reumatoid artrit, njurpatologier, perifer kärlsjukdom, sköldkörtelproblem, påssjuka och syfilis. Därför är det alltid viktigt att vara uppmärksam på förekomsten av vågor i dina naglar.

Lösningar för vågiga naglar

Uñas rotas.
Åldrande kan leda till uppkomsten av olika nagelmärken.

Behandlingen av vågiga naglar beror på orsaken till vågorna. Om det är effekten av en systemisk eller annan sjukdom, bör behandlingen att bestå av att behandla den underliggande sjukdomen.

Du kan inte göra mycket för att vända åldrandeprocessen. Vanligtvis vidtas endast åtgärder för att avlägsna vågorna, med exempelvis en nagelfil. Om tillståndet beror på en infektion, är svampdödande medicin, krämer eller lack troligen att ordineras.

Det finns förstärkande lack som är mycket effektiva för att bekämpa vågiga naglar. Det kan också vara effektivt att applicera en härdare, antingen kommersiell eller hemgjord. Det är tillrådligt att klippa naglarna regelbundet och inte använda metallfil för filning.

Rådgör med din läkare om du har vågiga naglar

Det bästa du kan göra är att ge dina naglar ett par veckors vila från applicering av kosmetiska produkter. Nagelimplantat är inte tillrådligt vid detta tillstånd, och inte heller användning av lackborttagning som innehåller aceton.

Det är viktigt att tvätta naglarna regelbundet och torka dem mycket väl eftersom fukt inte är till hjälp. Om du ser märkbara förändringar, såsom mycket synliga vågor på naglarna eller förändringar i färg eller utseende, är det lämpligt att kontakta sjukvården.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Armesto, S., Esteve, A., Coto-Segura, P., Drake, M., Galache, C., Martínez-Borra, J., & Santos-Juanes, J. (2011). Psoriasis ungueal: estudio en 661 pacientes con psoriasis vulgar. Actas Dermo-Sifiliográficas, 102(5), 365-372.
  • Dávila, M. E., Zorrilla, A., Memije, M. E. V., & Guzmán, R. A. (2019). Traquioniquia: una visión práctica. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(4), 306-309.
  • Suárez, B. P. (2011). El lenguaje de las uñas. Más dermatología, (15), 4-12.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.