Vad kan man använda sädesslaget korn till?

Vad kan man använda sädesslaget korn till?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Korn är känt för att vara den viktigaste ingrediensen i öl och andra alkoholhaltiga drycker som whisky. Det är dock inte en ingrediens som enbart används för detta, utan den finns även i en del olika maträtter.

Lär dig mer om detta sädesslag i dagens artikel.

Egenskaper hos korn

Det har en en söt smak och växten är lång och flexibel. Tillsammans med vete, majs och ris har det blivit ett av världens mest konsumerade spannmål. Det kan planteras i jord som inte är särskilt bördig, på olika höjder och i olika delar av världen, med undantag för fuktiga och tropiska områden. De största producenterna av korn är Kanada och Ryssland.

Under tusentals år har detta spannmål använts för att göra bröd. Den som vill ha en nyttigare kost bör använda korn. Det kan även användas i grytor, soppor, pasta och sallader, mm. Det är bra att äta till frukost tillsammans med mjölk, yoghurt eller apelsinjuice samt andra spannmål. 

Fält med korn

I vissa länder rekommenderas det att gravida och ammande kvinnor konsumerar detta spannmål. Det är även grundingrediensen för att göra öl, sirap, vinäger, whisky och gin.

Några intressanta fakta om kornbröd: de första spåren på dess användning kommer från 12,000 år sedan. Det sägs ha använts av Pythagoras och Platon, som rekommenderade det till sina elever. Galen och Hippokrates rekommenderade att man drack kornvatten för att bota olika sjukdomar. Inom traditionell kinesisk medicin används detta spannmål för att behandla levern och motverka allergier.

Näringsfördelar hos korn

Det sägs att det är det äldsta spannmål som har skördats av människan, och att det har stora fördelar jämfört med andra sädesslag. Det har mer protein än vete och mindre gluten.

Det är även en bra källa till B-vitaminer och har ämnen som reglerar kolesterol, motverkar ackumulering av fett i levern, skyddar nervsystemet samt bekämpar depression och ångest. Det ger dig även vitamin K och folsyra.

Det är dessutom känt att korn innehåller nyttiga mineraler, som kalium, fosfor och magnesium, samt spårelement (koppar, zink, svavel, järn, jod). Det är perfekt för barn som har problem med att växa.

Skördat korn

Korn innehåller en hög mängd lösliga fibrer, vilket gör att det saktar ned upptaget av glukos i blodet och sänker kolesterolet. Det har goda antioxidativa egenskaper och skyddar mot cancer samt effekterna av fria radikaler.

Egenskaper hos denna produkt: avgiftande, vätskedrivande, laxerande. Den går lätt att bryta ned när den har kokats ordentligt. Den är bra för att stimulera fysiskt och intellektuellt arbete, stimulera det autonoma nervsystemet samt skydda hjärtat.

Detta superspannmål används dessutom mot diarré och tarminfektioner. I det fallet bör du lösa upp 50 gram korn i en liter vatten, koka i 20 minuter och söta med melass. Det används för att avgifta njurar och mjälte.

Sädesfält

Det finns forskning som visar att korn motverkar det dåliga kolesterolet och skyddar slemhinnor, motverkar cancer och förbättrar matsmältningen. Det har även en laxerande effekt och motverkar förstoppning samt balanserar tarmfloran eftersom det har en stor mängd lösliga fibrer.

Det är helt enkelt bra att regelbundet konsumera korn för problem med lever och galla, stress, reumatism, stelhet i lederna, osteoporos, tumörer, depression, klimakteriet, ångest, förstoppning, anemi, diabetes, gastrit och kolesterol, mm.

Det är utan tvekan ett fantastiskt livsmedel som bör konsumeras av alla. Det finns olika recept man kan använda som har många fördelar för kroppen. Vill du kolla in ett recept?

Vårt recept:

Ingredienser

  • 2 dl korn som har sköljts i kallvatten
  • 12 dl vatten
  • 1 msk kycklingbuljongpulver
  • 2 nypor koriander
  • En grön chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 matsked smör

Tillredning

Skölj kornet i kallvatten för att avlägsna orenheter och smuts. Smält smöret i en kastrull på svag värme, och se till att smöret inte bränns. Tillsätt kornet och låt det stå i 10 minuter under ständig omrörning.

Mixa vattnet, koriander, vitlök, chili och buljongen. Koka kornet på låg värme tills vattnet avdunstar.

Servera med färsk koriander.

Bilder: Jamie McCaffrey, Andrés Nieto Porras, Randi Hausken, subberculture, Aleksej Leonov och Steven Depolo.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.