Vad händer när du kväver en nysning?

En nysning är menad att låta dig få ut baciller och irritanter från kroppen, så när du kväver den kan det till slut orsaka infektioner eller, ännu värre, interna skador.
Vad händer när du kväver en nysning?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du är på ett möte eller sitter på tunnelbanan när du känner att du måste nysa, men du vill inte att alla ska höra dig – det är pinsamt. Så vad gör du? Du kväver den så att den inte hörs. Men när man kväver en nysning kan man faktiskt skada kroppen.

Visst vet du vad vi pratar om? När du kniper näsan med fingrarna och stänger munnen så att inte ljudet kommer ut.

I dagens artikel vill vi berätta varför det är dåligt att kväva nysningar och även täcka varför en sann nysning uppfyller en väldigt viktigt roll utan att ha negativa konsekvenser för din kropp.

Varför och hur nyser vi?

Att nysa är en försvarsmekanism som din kropp (mer specifikt ditt andningssystem) använder för att skicka ut luft från lungorna genom munnen eller näsan. Det är en reflexiv och krampaktig handling som inträffar när något irriterar dina luftvägar. Upp till 35% av alla personer nyser även när de får ett starkt ljus riktat in i näsan, såsom när det tittar upp mot solen.

Den får en väldigt snabb och stark luftström att skjuta ut från lungorna. Dina bukmuskler får diafragman att plötsligt höjas, vilket sätter tryck på lungorna och öppnar svalget.

Nysande kvinna

När detta “skott” av luft skjuter ut ur kroppen kan det nå 120 km/h, och oftast är det minst 50 km/h.

Andra intressanta fakta om nysande är att du får mycket svårt att hålla ögonen öppna när det händer (tänk på det nästa gång du nyser för att märka vad vi menar). Det är ytterligare en reflex för att du inte ska skada ögonen när trycket i dina bihålor ökar, och för att stoppa baciller från din saliv från att komma i kontakt med slemhinnorna och orsaka infektioner.

Det finns många olika anledningar till varför vi nyser, inklusive:

  • Förkylningar och influensa (speciellt när du producerar mycket slem)
  • Allergiska reaktioner (kroppens naturliga svar till en specifik substans)
  • Kontakt med solen

Något som är riktigt intressant är att du oftast inte bara får en. Om du nyser en gång är det troligt att du drabbas av fler inom kort. Det kan variera från person till person, men det är normalt att nysa upp till tio gånger!

Flera nysningar inträffar när all luft som byggts upp i lungorna inte släpps ut eller om det som utlöste nysningen inte har kommit ut. Det betyder att ditt andningssystem inte har lyckats göra sitt jobb eller att det inte jobbade tillräckligt hårt.

Kan man skada sig när man kväver en nysning?

Snyta sig

Att kväva en nysning är vanligt när vi inte vill skämma ut oss. Kanske blev du tillsagd att det var oförskämt när du var liten, eller så kanske du bara inte gillar känslan av att nysa?

Vi rekommenderar att du läser: Rengör tänderna med 100% naturliga produkter

Men studier har visat att det faktiskt kan vara skadligt för din hälsa att hålla nysningen inne.

Om du kväver en nysning kan det till exempel få direkt motsatt effekt till vad den ska göra: irriterande ämnen och partiklar riktas inåt istället för utåt. Luftens kraft kan skada vävnaderna i näsan och skada blodkärl såväl som vener.

Patogener och andra baciller kan röra sig djupare in i regionerna i din näsa, mellanörat, bihålor, mm. och fortplanta sig, vilket orsakar infektioner.

Lungorna i kroppen

Vener kan spricka

Samtidigt tillför du tryck till andningssystemet när du kväver en nysning. Den vanligaste skadan är en spräckt ven som ger dig näsblod, blödning i trumhinnan eller ögonproblem.

Det orsakar i sin tur inflammation i näsgången och trumhinnan, som leder till öronsmärta, öroninfektioner och till och med hörselskador. Kanske har du trott att du hade lock för öronen eller att du bara var lite yr, men det är vad som händer när du kväver en nysning.

Tänk om rummet är fullt av människor? En av de huvudsakliga anledningarna till att försöka kväva en nysning är för att inte irritera och störa de omkring oss.

Och självklart vill du inte bränna av en extremt hög nysning med saliv och baciller överallt… med det finns ett sätt att styra det och fortfarande nysa. Hur? Genom att helt enkelt täcka munnen med en näsduk.

Det gör att luft och mikroorganismer kan lämna kroppen och det skyddar även andra eftersom du inte sprider sjukdomar och möjliga infektioner.

En annan metod (även om den inte är 100% effektiv) är att nysa i armvecket.

När du har använt din näsduk och nysepisoden är över (för tillfället, åtminstone) är det viktigt att du tvättar händerna för att ta bort alla bakterier och virus som kan sitta kvar. Se till att använda varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder, framförallt innan du äter.

Det gör att du inte sprider vidare diverse sjukdomar, inklusive:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.