Testa undvika socker och se vad som händer i kroppen
Socker är ett livsmedel som konsumeras i hela världen och det är tyvärr väldigt farligt för vår hälsa. Även om vi genom historiens lopp ofta ätit söt mat kan intaget av socker i längden förvärra livskvaliteten och bli till ett stort problem för hälsan. Du bör därför undvika socker!
Men tänk på att inte allt socker är likadant. Vi kommer att reda ut vilken typ av socker som kan vara skadligt för hälsan, som det vita raffinerade sockret. Denna typ hittar vi i affären, bakverk, bearbetade matvaror, kakor, tårtor mm.
De stora industrierna har fått oss att äta så mycket socker att vi blivit vana vid detta. Ofta känner vi till och med ångest då vi inte kan få i oss vår vanliga, stora dos. Det är dock mycket enkelt att undvika ha det i kosten om du vill förbättra din livskvalitet. Det är väl värt att känna till de faror du löper risk för ifall du äter för mycket och ofta av det. Vet du vad som händer när du väljer att undvika socker?
Att undvika socker förbättrar dina energinivåer
Många har den dåliga vanan att ofta dricka kolsyrade läskedrycker, energidrycker och andra produkter med stora mängder socker då de känner ett behov av mer energi. Olika studier har dock visat att ett överskott av det i längden gör att vi känner oss mindre fyllda av energi, något som gör att vi inte kan klara av våra dagliga aktiviteter lika bra.
Ett överskott av socker kan blockera kroppens kapacitet att hantera energidepåerna på rätt sätt. Ifall du reducerar sockerintaget upphör dessa blockeringar.
Du skyddar ditt hjärta
Ifall du reducerar ditt sockerintag minskar du även risken för en hjärtattack, vilket påvisats i en studie publicerad i Journal of the American Heart Association, där det ofta skrivs om farorna med socker för hjärtat.
Du motverkar cancer
Olika studier världen över har visat att socker kan orsaka cancer. Därför bör du undvika det för att motverka att du får olika typer av cancer.
Du skyddar din lever
Ett överskott av fruktos och glukos kan skapa gifter i kroppen, ungefär som då du konsumerar för mycket alkohol. Experterna rekommenderar att du regelbundet renar levern för att reducera riskerna för leverproblem, som orsakas av ett för stort sockerintag.
Du sover bättre
Ifall du konsumerar socker kan detta orsaka problem med energinivåerna i kroppen och samtidigt förändra sömnen. Personer som lyckas minska på sockret i kosten vittnar ofta om att de sover bättre och undviker insomnia.
Din hud ser bättre ut
Ifall du äter för mycket socker påverkar detta produktionen av elastin och kollagen, som är två viktiga proteiner för din hud. I längden orsakar detta för tidigt åldrande och andra hudåkommor.
Du bibehåller en bättre vikt
Livsmedel med höga nivåer av socker tenderar att också ha höga nivåer av fett, kolhydrater och kalorier. Dessa är vad som huvudsakligen leder till att man går upp i vikt. Ifall du väljer att undvika socker hjälper du därför även kroppen med att undvika dessa substanser, och det blir enklare för dig att bibehålla en hälsosam vikt.
Du förbättrar din matsmältning
Ifall du väljer att börja undvika socker förbättrar du även din matsmältning och kroppens förmåga att bryta ner alla typer av livsmedel. Du undviker därför problem med förstoppning och liknande tarmåkommor.
Du känner dig mer mätt
Olika studier har visat att ifall man konsumerar för mycket socker motverkar detta produktionen av leptin, som är det hormon som ger signaler till vår hjärna att vi känner oss mätta.
Du förbättrar din tandhälsa när du undviker socker
Bakterierna in din mun blir väldigt glada om du väljer att äta mycket socker. Socker höjer risken för karies och andra problem med tänderna. Ifall du väljer att undvika socker får du finare och friskare tänder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Schmidt, L. A. (2012). The toxic truth about sugar. Nature, 482, 27-29. https://ca01001129.schoolwires.net/cms/lib/CA01001129/Centricity/Domain/1484/Norton%20Sugar%20Article.pdf
- de Ruyter, J. C., Olthof, M. R., Seidell, J. C., & Katan, M. B. (2012). A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. New England Journal of Medicine, 367(15), 1397-1406. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1203034
- Howard, B. V., & Wylie-Rosett, J. (2002). Sugar and cardiovascular disease: A statement for healthcare professionals from the Committee on Nutrition of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association. Circulation, 106(4), 523-527. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.0000019552.77778.04
- Sreebny, L. M. (1982). Sugar availability, sugar consumption and dental caries. Community dentistry and oral epidemiology, 10(1), 1-7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0528.1982.tb00352.x
- Hamblin, J. E. (2007). Insomnia: an ignored health problem. Primary Care: Clinics in Office Practice, 34(3), 659-674. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0095454307000437
- Alpert, B., & Farris, P. (2018). Adiós al azúcar: pierde peso, siéntete bien y luce más joven. Océano exprés.
- Zeyda, M., & Stulnig, T. M. (2009). Obesity, inflammation, and insulin resistance–a mini-review. Gerontology, 55(4), 379-386. https://www.karger.com/Article/Pdf/212758