Vad du ska äta om du har ont i magen

april 11, 2019
För att försöka lindra magbesvär är det alltid bättre att använda naturliga kurer, då vissa mediciner kan göra situationen värre eller ge oönskade reaktioner.

Att ha ont i magen är mycket vanligt. Det kan utvecklas ur matsmältningsbesvär, men det kan också bero på dåliga vanor. I några få fall orsakas det av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Det kan också vara en förändring i ditt nervsystem som kommer från stress och ångest.

Det kännetecknas av en känsla av inflammation i ditt bukområde. Det är nästan alltid åtföljt av gas, syra och andra symptom på matsmältningsbesvär. Med tanke på att det även kan bero på en matintolerans kan det också komma med förstoppning och diarré. Att äta mat som inte är hälsosam eller att äta för mycket ökar symptomens återkomst och intensitet.

Det finns dock vissa livsmedel som hjälper dig att lindra problemet och de tillhörande symptomen.

I den här artikeln vill vi dela de bästa med dig.

Bananer mot ont i magen

Skivad banan

Bananer har naturliga fibrer och antiinflammatoriska föreningar. Dessa bidrar till lindring när du har ont i magen i samband med matsmältningssvårigheter. Att äta dem minskar syra i mag-tarmkanalen. Dessutom främjar det tillväxten av goda bakterier i tarmarna.

De har höga kaliumnivåer, vilket behövs för att reglera elektrolyterna i kroppen efter att ha lidit av kräkningar eller diarré. De är också rika på naturligt socker. Istället för att påverka din glukos ökar de dina energinivåer och känslan av mättnad.

Ris

Ris är rikt på stärkelse och naturliga fibrer som skyddar din maghinna. De skyddar dig mot överflödig magsaft. Detta hjälper dina matsmältningsprocesser. Dessutom har det en intressant lugnande effekt på buksmärtor och inflammation. Fördelen är att det inte tar för lång tid att smälta. Det orsakar inte heller sura uppstötningar eller pH-obalanser i magen.

Äppelmos

Äppelmos

Äppelmos är en snabb lösning för att lindra magont. Det fungerar om smärtan kommer från gastrit, matsmältningsbesvär eller diarré. Det är rikt på kostfiber, antioxidanter och essentiella näringsämnen. Dessa uppmuntrar matsmältningen och elimineringen av avfall.

Det har en hög koncentration av pektin, ett naturligt fiber. Detta minskar tarminflammation och bekämpar problem med förstoppning. Det innehåller också ett stort antal essentiella element som hjälper dig att återställa elektrolytbalanserna när du är uttorkad efter kräkningar eller diarré.

Grönsakssoppa

Grönsakssoppa är ett utmärkt alternativ när du har matsmältningsbesvär. Det hjälper verkligen mot smärta och uttorkning. Vätskan, saltet och näringsämnena från grönsakerna hjälper kroppen att hålla sig hydrerad. Samtidigt minimerar det magirritation.

Det beror på att det inte innehåller stora mängder fett. Soppan är mycket lätt att smälta och har inga oönskade bieffekter.

Örtte

Myntate

Ett örtte utan koffein lindrar maginflammation. Det främjar också avlägsnandet av rester som lagras i din tarm. Ett bra exempel är kamomillte. Dessa teer är kalorisnåla och rika på antioxidanter, samt användbara för att hantera magsyra. De är också bra för att förebygga sura uppstötningar.

Dessutom har de antispasmodiska och smärtstillande egenskaper. Dessa hjälper till att minska magont från matsmältningsbesvär.

Kokosvatten

Ekologiskt kokosvatten är bra för att lindra matsmältningsbesvär och smärta. Det har många viktiga näringsämnen, såsom C-vitamin och kalium, som är nödvändiga för att motverka effekterna av uttorkning. Det har mycket få kalorier och är rikt på naturliga fibrer. Dessa gör det lättare att uträtta dina behov för att förebygga inflammation och förstoppning.

Det är en bra kur mot diarré, då de naturliga elektrolyterna förebygger obalanser.

Ingefära om du har ont i magen

Ingefärste om du har ont i magen

Ingefära är känd runt om i världen för sina matsmältningsfrämjande och antiinflammatoriska egenskaper. Det är en bra kur när du har ont i magen. Dess aktiva förening, gingerol, ger det inte bara sin unika kryddiga smak, utan ger också förmågan att skydda magen för att lindra de främsta problemen.

Att lägga till ingefära i smoothies, soppor och andra recept är ett bra sätt att optimera din maghälsa.

Naturlig yoghurt

Du bör också äta naturlig yoghurt som är rik på probiotika. Det är ett bra sätt att bekämpa och förebygga magont. Det främjar en sund bakterietillväxt i dina tarmar och minskar också obalanser i din mages pH-nivåer. Det stärker ditt immunförsvar och hjälper dig att bekämpa skadliga bakterier och parasiter.

Håll alla dessa livsmedel i åtanke om du har ont i magen. Ät dem för att lindra dina symptom. Om smärtan består, tala med din läkare för att få en diagnos och behandling.

  • Kaur, K., Saxena, A., Haniadka, R., Saldanha, E., D’Silva, P., Ponemone, V., … Baliga, M. S. (2015). Medicinal Benefits of Ginger in Various Gastrointestinal Ailments: Use in Geriatric Conditions. In Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-418680-4.00006-3
  • Sanagoo, A., & Jouybari, L. M. (2012). Traditional pain remedies by balooch ethnicity group in north of Iran: Medial ethnography study. Pain Practice.