Vad du bör veta angående ebola

Ebolas inkubationsperiod från det att kontakt uppstått med viruset, fram till att de första symtomen uppkommer, ligger på mellan 2 och 21 dagar.
Vad du bör veta angående ebola
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Dessa dagar har de flesta hört talas om den nya sjukdomen ebola, men den är egentligen inte så ny – den upptäcktes för första gången 1976 under en dödlig epidemi.

Ifall du är en av de som inte hört något om sjukdomen, oroa dig inte. Vi kommer här upplysa dig om de viktigaste sakerna du bör veta om ebola och hur det uppkommer.

Vad är ebola?

Ebola är ett virus som orsakar hemorragisk feber hos människor och primater. Denna sjukdom fick sitt namn från floden Zaire (Afrika) med samma namn. Ebolaviruset tillhör familjen av RNA-virus som man kallar filovirus. Det finns även fem serotyper av detta virus:  Ebola Zaire, Ebola Elfenbenskusten, Ebola Sudan, Ebola och Bundibugyo, Ebola Reston. Den sista har drabbat primater, men inte människor.

Hur smittar ebolaviruset?

Ebolaviruset har ett högt dödstal då det är väldigt smittsamt, dödar snabbt, och ofta drabbar avlägsna områden.

Det vanligaste överföringssättet till människor är via kontakt med något infekterat djur; det kan var apor, fladdermöss, antiloper, mm. Det överförs till människor via blod, sekret, vävnad och kroppsvätskor, även via kontakt med kontaminerade mediciner och nålar.

Det är även viktigt att vi tar upp nosokomial överföring, vilket innebär att sjukdomen är spridd inom ett sjukhus. På senare tid har det förekommit på vårdcentraler eftersom patienterna inte haft masker på sig, och har saknat andra nödvändiga medel för att hantera smittosamma patienter.

Saker man bör tänka på när det gäller ebola

Detta är ett virus som man verkligen bör frukta och respektera, främst med tanke på hur svårt det är att upptäcka. Det innebär ofta att man upptäcker det för sent. Vi kommer här att ge dig några saker att tänka på.

Ebola har en dödlighet på 90%

Sedan viruset blev upptäckt har dödligheten legat på 90% av alla de som blivit infekterade.

Ebola kan stanna kvar i sädesvätskan

WHO (World Health Organization) har fastställt att män som återhämtat sig från sjukdomen fortfarande kan smitta andra genom sin sperma i upp till sju veckor efteråt.

Symtom på ebola

De första symtomen som uppkommer är feber, omfattande svaghetskänsla, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont. Efter dessa symptom kommer kräkningar, diarré, utslag, problem med njurarna och i vissa fall interna och externa hemorrojder.

Ifall dessa symtom uppkommer bör man direkt uppsöka en läkare, och ifall möjligt undvika att gå nära andra för att inte sprida sjukdomen vidare.

Inkubationstid

Man räknar med att inkubationsperioden  från och med kontakt med viruset tills symtomen uppkommer varierar mellan 2 och 21 dagar. Då viruset har liknande symtom som många andra sjukdomar är en laboratoriumanalys det enda sättet att göra en diagnos.

Förebyggande och behandling av ebolaviruset

Det finns för tillfället inte något vaccin på marknaden. Förhoppningen är att man ska kunna testa flera olika vaccin, men detta är fortfarande på det experimentella stadiet. När det gäller behandling finns det ännu ingen; det enda man kan göra i nuläget är att ge vätskeersättningar med elektrolytlösningar och intravenösa vätskor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.