Vad är transhumanism och hur kan det påverka framtiden?
Transhumanism är en intellektuell rörelse som ifrågasätter mänsklighetens naturliga gränser (såsom åldrande, död och sjukdom). Den förespråkar att övervinna dem genom teknik.
Enligt denna rörelse är människan inte i slutet av vår evolution, utan i början av ett annat stadium. Men hur kan detta vara möjligt? Vi ska förklara detta i detalj nedan.
Vad är transhumanism?
Transhumanism, eller helt enkelt h+, är en relativt ny skola. Det strävar efter att övervinna mänsklighetens biologiska begränsningar genom teknisk förbättring av organismen. I framtiden föreslår den separation av sinnet från människokroppen.
Syftet med denna rörelse är att förbättra alla mänskliga förmågor (både fysiska och mentala), till den grad att vi kommer att bli mer intelligenta än något geni. Vi kommer att ha förmågan att känna och expandera trevliga känslor och undvika obehagliga; samt förebygga åldrande och sjukdomar.
I denna mening innebär transhumanistm att naturen måste omvandlas, med början i det mänskliga genomet. På så sätt skulle vi kunna garantera ett bättre liv och maximal utveckling.
Läs också: Vad är drömmar och varför uppstår de?
Transhumanismens ursprung
Fadern till konceptet sägs vara filosofen och futuristen Fereidoun M. Esfandiary, som enligt uppgift använde termen transhuman 1966 under sina föreläsningar vid New School for Social Research i New York. Ordet förekom dock redan i en artikel publicerad av paleontologen Pierre Teilhard de Chardin 1951, med titeln From Prehuman to Ultrahuman.
Där spårar Teilhard mänsklighetens utveckling till ett transhumant tillstånd, som inkluderar tekniska variabler som ett telefon- och tv-nätverk som tillåter direkt koppling till mänskliga sinnen.
Kort därefter, 1957, publicerade den engelske biologen Julian Huxley en artikel där han myntade termen transhumanism. Där föreställer författaren sig övergången från ett eländigt, smärtsamt och kort liv till ett nytt evolutionärt stadium av människan, där den överskrider sig själv som art.
“Människans art kan, om den vill, överskrida sig själv – inte bara sporadiskt, en individ i en form och en annan individ i en annan; utan i sin integritet som mänsklighet. Vi måste ge ett namn åt den tron. Det kan vara så att transhumanism är ett bra begrepp; människan som människa, men självöverskridande.”
– Julian Huxley
Därefter, från 1980-talet, fick denna position många anhängare. Därmed var de första mötena mellan transhumanistiska intellektuella etablerade.
Sedan, 1998, skapade de europeiska filosoferna David Pearce och Nick Bostrom World Transhumanist Association eller Humanity Plus (H+). Detta är en ideell organisation som främjar diskussionen om möjliga förbättringar av mänskliga förmågor genom ny teknik. Låt oss ta en titt på några av dem.
Transhumanistiska teknologier
Transhumanism strävar efter att uppnå sina mål genom tekniska framsteg inom olika områden. Låt oss lära känna några av dess bidrag.
1. Nanoteknik
Detta är en teknik där man försöker manipulera materia i nanometerskala, där nanometer är en måttenhet som motsvarar en miljarddels meter.
Inom transhumanism skulle detta verktyg vara ett utmärkt sätt att uppnå medicinska förbättringar, genom molekylära maskiner som kan röra sig genom organismen för att reparera vävnader, attackera patogener, förstöra cancerceller etc.
Även om denna teknik är i sitt tidigaste skede har experter höga förväntningar på den. Därför är det troligt att det förr eller senare kommer att markera en vändpunkt i medicinens historia.
2. Genteknik
Detta innebär genetisk manipulation av zygoten för att modifiera gener som antyder vissa egenskaper. Till exempel att modifiera en organisms DNA för att förhindra risken att drabbas av en medfödd sjukdom.
Denna teknik är en av de mest kontroversiella, eftersom den har stora etiska konsekvenser. Till exempel, var går gränsen för vad som är modifierbart? Vem kommer att ha tillgång till denna typ av förbättring?
Läs mer om genetiska tester här: Genetiskt test visar att Chris Hemsworth kan vara i riskzonen för Alzheimers
3. Cybernetik
Denna tvärvetenskapliga metod handlar om återkopplingsbaserade styrsystem. Konceptet har dock blivit populärt kring föreställningen om en cyborg; en enhet som består av organiska element och cybernetiska enheter.
Ett av de mest kända exemplen inom science fiction och film är RoboCop, som smälter samman det organiska och det syntetiska, det mänskliga och maskinen, genom proteser, hjärnchips och andra typer av apparater.
Det kan tyckas vara ett mycket futuristiskt koncept, men i verkligheten började integrationen av kroppen med tekniken för ganska länge sedan. Till exempel med användning av pacemakers för att reglera hjärtstimulering och bibehålla rätt hjärtfrekvens.
4. Artificiell intelligens
Detta är en tvärdisciplin vars mål är att skapa intelligenta system, som förstår intelligens som förmågan att manipulera information och omvandla den till något nytt. Framstegen på detta område blir allt mer överraskande. Så till den grad att vi idag har maskiner som har lyckats överträffa vissa mänskliga förmågor.
Skapelser inom artificiell intelligens är med andra ord avgörande för att bygga de system och maskiner som krävs för transhumanism.
5. Fusion mellan sinne och maskin
Det mest extrema gällande transhumanism är att överge vår organiska kropp och överföra sinnet till en maskin. På så sätt skulle vi kunna leva för evigt inuti en mekanisk och digital enhet, som en dator eller en robot.
Detta väcker dock en rad filosofiska frågor som är värda att diskuteras. Om detta skulle bli möjligt, skulle sinnet som kopieras till maskinen fortfarande vara samma person? Skulle båda versionerna av sinnet vara personen? Om man gjorde två kopior, skulle de vara två oberoende personer?
Detta är ett av de mest långtgående förslagen och hittills finns det inget som får oss att tro att det skulle vara möjligt i framtiden. Det mänskliga medvetandets gåtor måste först redas ut.
Framtida implikationer av transhumanism
Idag är det en realitet att vetenskapliga och tekniska framsteg har fått oss att gå framåt som art. Men vid detta läge är det klokt att stanna upp och reflektera över konsekvenserna av denna progressiva utveckling på samhället. Även om transhumanismens retorik inte kan förnekas, tar det inte bort vårt ansvar att utvärdera helheten.
Till exempel bör vi reflektera över och diskutera viktiga frågor som följande:
- Vilka skulle implikationerna bli av nanoteknologiska implantat i hjärnan? Skulle de villkora vår tankefrihet?
- Hur kommer genetisk förändring att påverka kommande generationer? I denna övergångsprocess, kommer de som blivit genetiskt modifierade att ha en märkbar fördel framför de som inte blivit det?
- Transhumanism förespråkar tillämpning av tekniska förbättringar för hela befolkningen, inte bara för dem som har råd. Men hur gör man för att uppnå jämställdhet?
Transhumanism är ett attraktivt förslag för den mänskliga arten, eftersom det lämnar många förväntningar på hur sjukdomar och döden kan förebyggas. Men mot bakgrund av dessa påståenden är det relevant att överväga etiken bakom dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Monteverde R. El transhumanismo de Julian Huxley: una nueva religión para la humanidad. Cuadernos de bioética [Internet] 2020 [consultado 07 feb 2022]; 31(101): 71-85. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7463006
- Velázquez H. Transhumanismo, libertad e identidad humana. THEMATA [Internet]. 2009 [consultado 7 feb de 2022]; (41). Disponible en: https://revistascientificas.us.es/index.php/themata/article/view/594