Vad är Serenoa repens och vad används den till?

Serenoa repens har potential som ett adjuvans mot godartad prostatahyperplasi (BPH) och håravfall. Här kan du läsa mer om denna palm som kommer från Nordamerika!
Vad är Serenoa repens och vad används den till?

Skriven av Daniela Andarcia

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Serenoa repens kallas även sågpalmetto, och är en palmväxt som kommer från norra Mexiko och sydöstra USA. Den kan bli upp till tre meter hög med blad som är upp till en och en halv meter långa. Palmen är också känd för sin frukt, som, när den är mogen, används för medicinska ändamål.

I allmänhet hävdar tillverkare att kosttillskott från denna växt kan hjälpa till att lindra symptomen på godartad prostatahyperplasi (BPH) och manligt håravfall. Det verkar också förhindra komplikationer under och i samband med prostatakirurgi.

Det är idag tillgängligt i olika former, som bland annat piller, kapslar och flytande extrakt. Vad är detta ämne rekommenderat till? Vad är dess möjliga biverkningar? I den här artikeln tittar vi på svaren på dessa frågor!

Användningsområden och fördelar med Serenoa repens

I århundraden har ursprungsbefolkningar använt bladen från denna palm för att få näring och lindra symptom som hosta, ont i halsen och förkylningar. Men vilka andra användningsområden har den? Och finns det några vetenskapliga bevis?

Håravfall

Även om de vetenskapliga bevisen är knappa, se de lovande ut. Många indikerar att extraktet från denna växt kan hämma enzymet 5-alfa-reduktas, som är känt för att omvandla testosteron till DHT, en molekyl som främjar håravfall och prostataförstoring.

En studie publicerad i Turkish Journal of Dermatology visade att 50% av män som använde detta extrakt lokalt tillsammans med 10% Trichogen ™ VEG såg en ökning i antalet hårstrån med nästan 12% efter några månaders behandling.

kosttillskott med Serenoa repens
Tillskott av Serenoa repens är känt för sina positiva effekter på mäns hälsa.

Läs också den här artikeln: Du kan undvika håravfall med dessa tre huskurer

Serenoa repens kan utgöra en komplementär behandling av godartad prostatahyperplasi (BPH)

Enligt forskning inom Research and Reports in Urology, har Serenoa repens potential som komplementär behandling av godartad prostatahyperplasi (BPH), ett tillstånd som även är kallat “förstorad prostata“.

På samma sätt avslöjade en studie med 82 patienter att de patienter som tog en kapsel med 320 mg av detta extrakt om dagen avsevärt minskade symptomen på sjukdomen. Därför tror experter att det i framtiden kan vara utgångspunkten för nya behandlingar.

Lindrar problem i det urologiska systemet

Det finns vetenskapliga bevis för att detta naturläkemedel kan förbättra urinflödet och urologiska symptom som kommer sig av godartad prostatahyperplasi (BPH). 28% av männen i studien upplevde minskade symptomoch 24% ökade det maximala urinflödet och 43% det totala flödet.

Prostatacancer

En granskning av studier visade att tillskott av Serenoa repens är bland de fem bästa komplementära terapierna som används av patienter med prostatacancer.

Som vi nämnde kan dessa tillskott blockera enzymet 5-alfa-reduktas, vilket är kopplat till förstoring av prostata och därmed prostatacancer.

Även om det ännu inte är klart hur det fungerar, har observationer visat att män som tar hämmare av detta enzym tenderar att vara mindre benägna att utveckla denna sjukdom.

Enligt en studie publicerad i International Journal of Oncology, kan Serenoa repens stoppa tillväxten av LNCaP, DU145 och PC3 prostatacancerceller. Det är dock viktigt att notera att det kan orsaka impotens och en minskning av libido.

Säkerhet och rekommendationer angående Serenoa repens

Det anses vara säkert för de flesta friska vuxna, men det rekommenderas inte för barn, gravida och ammande kvinnor. Serenoa repens kan ge biverkningar som mild huvudvärk och magont. Det är dock möjligt att undvika det senare genom att ta extraktet tillsammans med mat.

Vi rekommenderar att du talar med din läkare om du vill ta dessa tillskott. Detta gäller särskilt om du står inför en behandling eller operation. Du bör komma ihåg att dess aktiva föreningar kan öka risken för blödning eller ha interaktioner med mediciner, som antikoagulantia.

Eftersom det har liknande effekter som finasterid, ett läkemedel som behandlar håravfall och BPH, bör du inte ta båda samtidigt om inte din läkare rekommenderar det. Det kan också minska effektiviteten av orala preventivmedel.

kosttillskott med Serenoa repens
Tillskott med Serenoa repens kan interagera med vissa mediciner. Därför är det viktigt att fråga din läkare innan du börjar ta detta naturläkemedel .

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 anledningar till varför man tappar håret samt åtgärder

Vad bör du vara medveten om angående Serenoa repens?

Serenoa repens är en liten palm från vilken vi kan utvinna ett extrakt och andra medicinska derivat. Även om det är ett populärt tillskott för att lindra hosta och andra förkylningssymptom, finns det inga vetenskapliga bevis på dess effektivitet för detta. Vissa studier tyder dock på att det är fördelaktigt mot tillstånd som godartad prostatahyperplasi (BPH) och håravfall.

Hur som helst är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder när du använder denna typ av tillskott. Gravida kvinnor, ammande mödrar och barn bör undvika dessa extrakt, liksom de som tar vissa mediciner.

Och det grundläggande är att det är bäst att konsultera en läkare innan du börjar ta denna växtbaserade produkt regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arca, E., Açıkgöz, G., Yeniay, Y., & Caliskan, E. (2014). The evaluation of efficacy and safety of topical saw palmetto and trichogen veg complex for the treatment of androgenetic alopecia in men. Turkish Journal of Dermatology, 8(4), 210. https://doi.org/10.4274/tdd.2302
  • Pais, P., Villar, A., & Rull, S. (2016). Determination of the potency of a novel saw palmetto supercritical CO2 extract (SPSE) for 5α-reductase isoform II inhibition using a cell-free in vitro test system. Research and reports in urology, 8, 41–49. https://doi.org/10.2147/RRU.S96576
  • Suter, A., Saller, R., Riedi, E., & Heinrich, M. (2013). Improving BPH symptoms and sexual dysfunctions with a saw palmetto preparation? Results from a pilot trial. Phytotherapy research : PTR, 27(2), 218–226. https://doi.org/10.1002/ptr.4696
  • Penugonda, K., & Lindshield, B. L. (2013). Fatty acid and phytosterol content of commercial saw palmetto supplements. Nutrients, 5(9), 3617–3633. https://doi.org/10.3390/nu5093617
  • Yang, Y., Ikezoe, T., Zheng, Z., Taguchi, H., Koeffler, H. P., & Zhu, W. G. (2007). Saw Palmetto induces growth arrest and apoptosis of androgen-dependent prostate cancer LNCaP cells via inactivation of STAT 3 and androgen receptor signaling. International journal of oncology, 31(3), 593–600.
  • Wilt, T. J., Ishani, A., Stark, G., MacDonald, R., Lau, J., & Mulrow, C. (1998). Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review. JAMA, 280(18), 1604–1609. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1604

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.