Vad är pseudosädesslag och vilka är deras hälsofördelar?
Vad är pseudosädesslag? Pseudosädesslag är växter som människan har odlat sedan lång tid tillbaka. I motsats till riktiga sädesslag är pseudosädesslag inte gräsväxter. Läs vidare så får du lära dig mer om fördelarna med pseudosädesslag!
Trots denna skillnad ligger deras näringsvärden på samma nivå som äkta sädesslag. Procentandelarna kan variera något, men deras innehåll av makronutrienter (kolhydrater, proteiner och fetter) är jämförbara.
Vad är pseudosädesslag? Några olika varianter
Det finns många olika typer av pseudosädesslag, men till de vanligaste hör:
- Bovete (Fagopyrum esculentum): Bovetet kommer från Centralasien och har en egendomlig pyramid- eller triangelliknande form. Det är rikt på mineralämnen som kroppen lätt kan tillgodogöra sig. Framför allt ger det oss ämnet rutin, vilket är en kraftfull antioxidant som har skyddande effekt på blodkärlen och motverkar bildningen av blodproppar.
- Quinoa (Chenopodium quinoa Willd): Denna växt härstammar från Anderna och anpassar sig mycket väl till olika klimatförhållanden och jordarter. Den har en mycket god näringssammansättning och har väckt intresse inom forskarvärlden. Faktum är att Världshälsoorganisationen utropade år 2013 som det Internationella året för quinoa.
- Amarant (Amaranthus cruentus L): Amarant är troligen det minst kända av dessa tre pseudosädesslag. Det har sitt ursprung i Central- och Sydamerika. Växtens frön varierar i storlek från 0,5 till 0,8 mm. Amarant har en mer intensiv smak än bovete och quinoa. Därför väljer många att till en början blanda det med ris eller hirs för att vänja sig vid smaken.
Fördelarna med pseudosädesslag
Som vi redan nämnt har pseudosädesslagen en utmärkt näringssammansättning. De tillhandahåller proteiner, kolhydrater, nyttiga fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Utöver vissa specifika gynnsamma effekter erbjuder de oss därför viktiga hälsofördelar.
Inom ramen för en balanserad, varierad och fullgod kost kan du inkludera pseudosädesslag på en regelbunden basis. Dock bör du inte övergå till att uteslutande äta endast dessa. Detta gäller särskilt om de inte ingår i din vanliga kosthållning, eftersom en sådan kost inte är hållbar på sikt.
Lämpliga för personer med glutenintolerans
Quinoa, bovete och amarant innehåller inte gluten. Därför de är bra alternativ till ris och hirs, både för att skapa variation i en glutenfri kost och för att göra pasta och bröd. Vidare är de lättsmälta och de kan vara till nytta även för många människor som inte lider av glutenintolerans, men som inte mår bra av gluten.
Ett bra val för veganer
Såväl amarant som quinoa är utmärkta källor för vegetabiliskt protein, eftersom de innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver i passande mängder. Med bovete är det annorlunda, men det går att komplettera den dagliga kosten med frön, baljväxter och nötter.
Näringsrika och energigivande
Livsmedel som är rika på kolhydrater utgör en ypperlig energikälla. Av den anledningen är de viktiga för personer som utsätter sig för stora fysiska påfrestningar, såsom idrottsutövare. Men de kan även förbättra den intellektuella prestationen och påskynda återhämtningen efter en sjukdom för människor som försöker att återfå sin fysiska form.
Källor för mikronutrienter
Nästan alla pseudosädesslag finns att tillgå i sitt obearbetade tillstånd. De bidrar till att förbättra vår allmänhälsa på grund av att de innehåller fibrer, vitaminer och mineralämnen. Dessutom har de ett lågt glykemisk index, vilket gör att du kan undvika höga blodsockertoppar genom att äta dem.
De innehåller fytokemikalier
Pseudosädesslagen har fångat forskarnas uppmärksamhet, eftersom de är mycket rika på fytonutrienter. Dessa ämnen har antiinflammatoriska och antioxidativa effekter. Vissa studier har kommit till följande slutsats:
“De kan bidra till att minska risken för oxidativ stress som är förknippad med sjukdomar som bland annat cancer, fetma, kardiovaskulära sjukdomar och diabetes.”
Upptäck mer: Matens färg och dess näringsvärde
Hur tillreder man pseudosädesslag?
Pseudosädesslag har många kulinariska användningsområden, precis som vanliga sädesslag och gryn. Och numera har det blivit lättare att hitta dem; inte bara i deras obearbetade tillstånd, utan även i torkad eller blötlagd form och som pasta och mjöl. Mjölet passar utmärkt till att tillaga bröd eller glutenfri pasta.
Tillagningen av pseudosädesslag är ungefär densamma som för ris, havregryn och kornkärnor. Innan du kokar dem bör du skölja dem med vatten. Därefter kokar du dem i dubbel volym vatten. Efter 20 till 25 minuter är de färdigkokta. Och du behöver inte ens blötlägga dem först!
Här är några idéer på recept du kan pröva:
- Olika sorters rätter av typen grönsakspaella: snabbstekta med tomatsås, i sallader eller som fyllning i äggplantor är några bra förslag.
- Som gröt eller müsli till frukost, vilket man kan laga med torkade eller blötlagda pseudosädesslag. Pröva med att tillsätta kanel eller kakaopulver, russin, nötter eller frukter. Du kan även röra ut dem i yoghurt, ko- eller vegetabilisk mjölk.
- Du kan laga söta tilltugg av mjölet, såsom typiska bretonska galetter vilka man traditionellt tillagar på bovetemjöl. Och varför inte pröva på att göra hembakat bröd eller din egen pizzadeg?
Så vad är pseudosädesslag? Generellt sett är de livsmedel som du kan inkorporera i din kost för att tillgodogöra dig näringsämnen som är bra för din hälsa. De är användbara, glutenfria och du kan tillsätta dem i en mängd olika traditionella recept.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Filho AM, et al.Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Critical reviews in food science and nutrition. Mayo 2017. 24; 57(8):1618-1630.
- McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008.
- Tang Y, Tsao R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Molecular nutrition and Food research. Julio 2017. 61(7).