Vad är orsakerna till rinnande ögon?
Som orden antyder innebär rinnande ögon en överdriven tårproduktion. Tro det eller ej, det är möjligt att det förekommer mer vätska än nödvändigt i detta område av kroppen.
Vi vet alla att ögat kräver smörjning för att hålla sig i god kondition. Ibland kan dock vätskan som produceras av tårkörtlarna inte ta sig ut. Detta beror på en blockering av tårkanalen som går till näsan, vilket får vätskan att välla upp i ögonvrårna.
Vilka är de olika typerna av rinnande ögon?
Vi kan klassificera de olika typerna av rinnande ögon enligt den drabbade befolkningen. I allmänhet är det större sannolikhet att spädbarn och vuxna lider av överdriven tårproduktion.
Rinnande ögon hos spädbarn
Även om detta tillstånd är mycket vanligt hos spädbarn är det viktigt att vara noga med att undvika ytterligare komplikationer uppstår. Ofta är orsaken till rinnande ögon hos spädbarn lätt igentäppta tårkanaler eller konjunktivit.
Detta tillstånd kan emellertid också uppstå när barnet har en förkylning, allergier eller rispor i ögat. Kontakta därför ditt barns läkare om ögonen inte slutar att rinna. Han eller hon kommer att kunna svara på alla frågor och tillhandahålla nödvändig behandling.
Även om det är mindre vanligt kan dessa besvär också drabba lite äldre barn. I dessa fall kan det röra sig om hornhinneförändringar om en rödaktig färg i ögonen följer med de tårande ögonen.
Du är kanske intresserad av att läsa mer: 9 konsekvenser av att inte använda solglasögon
När ögonen rinner på vuxna
När det gäller vuxna är orsakerna till rinnande ögon olika. Emellertid är en blockering av tårkanalen den vanligaste orsaken. Dessutom finns det andra associerade tillstånd:
- Trötta ögon orsakade av överdriven användning av tekniska apparater.
- Extrem torrhet i ögat som stimulerar bildandet av tårar för att kompensera.
- Problem kopplade till stigande ålder.
Orsaker till rinnande ögon
Det ständiga besväret som orsakas av denna störning kan vara irriterande. Detta eftersom att det vanligtvis också innebär rodnad i ögonlocket, irritation, svullnad och sveda i området. Här är det också viktigt att identifiera den bakomliggande orsaken för att fastställa en specifik behandling samt förhindra ytterligare komplikationer.
Blockering av tårkanalen
Som vi förklarade i början av artikeln är tårkörtlarna ansvariga för att producera tårvätska. Deras funktion är att hålla ögat rent och väl smort. När det förekommer överflödig vätska måste den ta sig ut genom tårkanalen som har sitt utlopp inuti näsan.
När en blockering av denna väg inträffar kan tårarna inte ta sig ut sin vanliga väg och de istället väller upp vid ögonvrårna. Detta är vad som händer när våra ögon ser tårfyllda ut utan anledning.
Specialister kallar denna patologi för kronisk dakryocystit. Detta kan vara ett förvärvat tillstånd och innebär en förminskning av kanalerna på grund av åldrande. Det finns också en medfödd variant som kan drabba spädbarn.
Torra ögon
Torra ögon kan uppkomma på grund av hormonella förändringar hos kvinnor och även vid höga nivåer av luftföroreningar. Några av symptomen är en brännande känsla, klåda, yrsel, en känsla av att ögat är smutsigt och tunga ögonlock.
Ett annat av de vanligaste tecknen, trots att denna sjukdom är relaterad till otillräcklig produktion av tårar, är ett rinnande öga. Detta sker eftersom körtlarna blir överstimulerade som en skyddsmekanism, vilket leder till ett överskott av vätska.
Astenopi
Denna störning är också känd som trötta ögon och faller inom kategorin arbetsrelaterade sjukdomar. Det involverar flera symptom, och bland dem hittar vi rinnande ögon.
Det är också förknippat med överdriven användning av elektroniska enheter, vilket är mycket vanligt idag särskilt på grund av att allt fler arbetar på distans. Detta tillstånd är katalogiserat som en visuell störning och kan påverka ögonytan och orsaka riklig tårproduktion.
Konjunktivit
Detta är en av våra vanligaste ögonsjukdomar. Det kan drabba människor i alla stadier av livet, men även om det orsakar en hel del obehag, är det mycket lätt att behandla.
Bland de vanligaste symptomen på denna sjukdom som påverkar bindhinnan (det genomskinliga membranet som täcker ögat), hittar vi tårande ögon, inflammation, rodnad och även utsöndring eller ansamling av var.
Fotofobi
Fotofobi är också känt som ljuskänslighet, och är en följd av oförmågan att tolerera ljus, både artificiellt och naturligt. Det är en sjukdom som i hög grad påverkar människor med albinism och ljusa ögon.
Symptom inkluderar rinnande ögon, behov av att blinka, en brännande känsla och rodnad. Det kan även orsaka yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar.
Ta reda på mer: Inflammation i ögonlocken; orsaker och behandling
Andra vanliga och milda orsaker till rinnande ögon
Förutom ovanstående tillstånd kan tårande ögon också uppstå uppstå vid allergier, såsom rinit, men också vid influensa, skratt, gäspningar och även kräkningar. I vissa av dessa fall är tårproduktionen inte ett problem i sig, eftersom det beror på en yttre reaktion.
När bör du uppsöka en läkare på grund av rinnande ögon?
Det är viktigt att konsultera en läkare om orsaken till dina rinnande ögon är relaterade till konjunktivit och inte försvinner på egen hand. Detta eftersom det kan vara smittsamt. Uppsök också läkare när det inte finns någon uppenbar orsak och obehaget kvarstår i mer än en vecka. Det är alltid en god idé att uppsöka vård om symptomen är ihållande.
I vissa fall är denna ögonsjukdom lätt att hantera. Därför är det viktigt att konsultera en läkare för att snabbt få korrekt behandling. Detta eftersom den överdrivna tårproduktionen inte bara utgör ett hinder när det gäller livskvalitet utan också påverkar vår syn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
- Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
- Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab. [Internet]. 2017 Dic [citado 2020 Sep 17] ; 63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
- Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
- Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
- Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
- Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
- Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol [Internet]. 2004 Jun [citado 2020 Sep 16] ; 17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
- Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
- Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
- Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.