Vad är low pressure fitness och vad har det för fördelar?

Low pressure fitness kan vara det perfekta komplementet till många vanliga träningsrutiner. Ta reda på mer här.
Vad är low pressure fitness och vad har det för fördelar?

Skriven av Cristian Minich

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Den högintensiva träningen är den dominerande när det kommer till fysisk aktivitet. Det har dock dykt upp tekniker som tyder på att också motsatsen kan ha en viktig plats i vår rutin. De är dock inte här för att ersätta konventionell träning, utan för att komplettera den. Läs vidare för att ta reda på vad low pressure fitness är och vilka fördelar det kan ge.

Det här är en träningsform som kopplar samman kropp och själ. Aktiviteten ser kroppen på ett globalt och holistiskt sätt och särskild vikt läggs vid hållning och andning.

Det är en lågintensiv aktivitet som vem som helst kan utföra, oavsett ålder, kön eller fysisk kondition. Tekniken dök upp 2014 som en vidareutveckling av hypopressiv magträning.

Syresättning och korrigering av hållning är hörnstenarna i denna revolutionerande metod.

Primära fördelar med low pressure fitness

Med low pressure fitness kan du fokusera träningen på bukområdet effektivt och säkert. Detta hjälper dig att uppnå större stabilitet, stärka muskler och uppnå bättre blodcirkulation, Samtidigt är det ett bra sätt att undvika och förebygga skador samt inkontinens.

Å andra sidan, genom att arbeta med andningen skapar man en synergi mellan kropp och sinne, på liknande sätt som det som sker inom yoga. Det gör att vi kan vara mer avslappnade och minska stressnivåerna.

Low pressure fitness stärker magen

Magmusklerna är viktiga för deras stabiliserande funktion av ryggraden. Detta gör att vi kan få en bättre hållning, och därtill även att uppnå högre nivåer av styrka och uthållighet.

Rätt kroppshållning är avgörande när du utför ansträngande övningar eller tävlar. Samtidigt har den även en obestridlig estetisk roll, förutom de många hälsofördelar som en god hållning ger.

Kvinna med överdimensionerade byxor

Du kanske är intresserad av att läsa den här artiklen: Lågintensiv kardiovaskulär träning: Övningar och rekommendationer

Förbättrar andningen

Andningsövningar hjälper oss att släppa spänningar, vilket ökar vår förmåga att andas in och ut. God lungkapacitet har en positiv effekt på den fysiska prestationen.

Andningsträning är något som man ofta försummar inom idrotten. Men det är en av de grundläggande aspekterna för att förbättra sin prestanda och återhämta sig snabbare.

I en studie av hur fysisk träning bidrar till kardiorespiratorisk synkronisering observerades längre synkroniseringsepisoder hos idrottare än hos stillasittande individer. Detta bekräftar tidigare forskning om spontanandning.

Ökar aerob kapacitet

Low pressure fitness gör att vi får en större förmåga att stå emot ansträngning genom att öka syresättningen av musklerna, vilket resulterar i mindre trötthet. Övningarna utför man vid lågvolym andningsapné, det vill säga vi tömmer lungorna på luft och gör en revbensöppning för att minska trycket i magen.

Apnéerna utför man omväxlande med andningstekniker för att generera intermittent hypoxi. Denna teknik används för att förbättra syretransporten i kroppen.

Stärker bäckenbotten

Hypopressiva övningar är viktiga för att stärka bäckenbotten eftersom de minskar trycket i buken, orsakar en ordentlig sammandragning och hjälper till att stärka perinealmusklerna.

Detta är viktigt för att förebygga störningar som urininkontinens, smärta i området och erektil dysfunktion för män.

Low pressure fitness förhindrar led- och muskelskador

Med low pressure fitness stärker man också lederna genom att öka muskeltonus och träna mittzonen. Det ger oss större rörlighet, bättre stöd vid tyngre belastningar under träning och gör att vi tål högintensiv ansträngning bättre.

Därmed kommer vi också att undvika eventuella skador som stukningar eller förslitningar som är så vanliga inom idrotten. Även de muskelbesvär och träningsvärk som vanligtvis uppstår under eller efter träning kommer att vara mindre påtagliga.

Lindrar stress

Andningstekniker hjälper oss att slappna av och minska ångest och stressnivåer. När vi utför kontrollerad andning kan vi sakta ner och förbättra nervsystemet.

En studie publicerad 2020 visar att aerob träning, styrketräning och kropps- och sinnesträning är likvärdiga när det gäller att lindra symptomen på depression hos vuxna.

Kvinna som utför low pressure fitness utomhus
Kontrollerad andning i kombination med hypopressiva övningar är en variant av mer eller mindre aktiv meditation som hjälper oss att slappna av och släppa våra spänningar.

Tre grundövningar i low pressure fitness

Det här är några övningar som du förmodligen kommer att börja träna på den inledande nivån av denna teknik:

  1. Venus: Den här övningen består av att stå och hålla ryggraden rak och sträckt. Blicken ska vara rakt fram och axlarna och armarna ska vara sträckta uppåt, som om vi höll i ett tak. I denna position, ta tre djupa andetag, varefter revbensöppningen bibehålls i 10 sekunder.
  2. Maya: I en position på alla fyra ska underarmarna vila på golvet och höfterna ska vara i linje med knäna. Böj sedan ryggraden och sänk ner huvudet som om du vill titta på naveln. Ta sedan 3 andetag hela vägen ner i buken tills lungorna är tomma och håll revbensöppningen i 10 sekunder, som i föregående övning.
  3. Asymmetrisk demeter: Detta är en idealisk övning att avsluta dagen med eftersom den hjälper oss att sträcka ut hela ryggraden. Vi ska ligga på rygg med utsträckta armar och ben. Sedan tar vi in ​​luft genom näsan för att expandera bröstkorgen och andas sedan ut den försiktigt genom munnen. Öppna slutligen bröstet i 10 sekunder,

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa den här: Upptäck det intressanta förhållandet mellan buddhism och medveten närvaro

Frigör ditt sinne och uppnå den perfekta balansen i ditt liv

Low pressure fitness fungerar som ett komplement till högintensiv träning. Kombinationen av övningar med andningsteknik gör att vi kan rena sinnet och stärka musklerna, främst i magen och bäckenet.

Rekommenderat är att man genomgår en läkarkontroll innan man börjar träna, samt att man konsulterar en professionell tränare för att anpassa träningen efter just ens egna specifika behov och begränsningar. I övrigt är detta en lågintensiv träningsform som inte har några kontraindikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perry S, Khovanova N, Khovanov I. Physical fitness contributes to cardio-respiratory synchronization. Annu Int Conf IEEE Eng Med Biol Soc. 2019 Jul;2019:4957-4960. doi: 10.1109/EMBC.2019.8857193. PMID: 31946972. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31946972/
  • Miller KJ, Areerob P, Hennessy D, Gonçalves-Bradley DC, Mesagno C, Grace F. Aerobic, resistance, and mind-body exercise are equivalent to mitigate symptoms of depression in older adults: A systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. F1000Res. 2020 Nov 13;9:1325. doi: 10.12688/f1000research.27123.2. PMID: 34158928; PMCID: PMC8191520. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34158928/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.