Vad är lökschampo och hur använder man det?

Ett lökschampo är en naturprodukt som innehåller nyttiga näringsämnen för håret. Faktum är att vissa menar att det kan stimulera tillväxt, minska håravfall och återuppliva torrt hår. Är du nyfiken på att prova?
Vad är lökschampo och hur använder man det?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Lökschampo är en ny populär hårprodukt på marknaden. På grund av dess innehåll är det faktiskt ett idealiskt komplement för att minska håravfall, torrhet och kluvna toppar bland andra problem som kan drabba håret. Det låter väl bra, men är det verkligen effektivt? Finns bevis?

Det kommer nog inte som någon överraskning att lök har många hälsoegenskaper, och dessa inkluderar även hårbotten.

Lök innehåller flavonoider, vitaminer, mineraler och andra fytokemikalier, så det är ingen dum ingrediens att ta med i din skönhetsrutin. Dagens artikel berättar allt du bör veta om detta schampo. Läs vidare!

Fördelarna med lökschampo

Ingenting är 100% effektivt när det kommer till hälsan i din hårbotten. Så tänk på att det är många faktorer som spelar in, som bland annat näring, hälsotillstånd och intag av eventuell medicin. Så var medveten om att lökschampo inte kommer att utföra några mirakel.

Faktum är att de bevis som finns idag för dess effekter på hår är begränsade och mer forskning behövs för att kunna dra några definitiva slutsatser om dess effektivitet. Men anekdotiska data och mindre studier tyder på att det kan vara till hjälp mot alopeci, mjäll och torrt hår. Låt oss ta en närmare titt på det.

kvinna tittar förfärat på sin borste
Det finns olika sätt för att stoppa håravfall användningen av lök är en av dessa, men det är inte någon magisk ingrediens.

Ta reda på mer i den här artikeln: Hemgjort schampo mot håravfall: förebygg och stärk

Hälsosam hårväxt

En studie som publicerats i Journal of Drug Delivery and Therapeutics fann att lök främjar hälsosam hårväxt. Speciellt extrakten som tillsattes i ett schampo med kokosnöt, ricin och eukalyptus hade följande fördelar:

Återfuktning och återupplivning

Näringsämnena i lök kan hjälpa till att återställa ett friskare utseendet hos torrt och skadat hår. Som det står i en artikel i Life Science Journal innehåller den flavonoider som kaempferol och quercetin, som har antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper.

Dessa ämnen minimerar inte bara de negativa effekterna av fria radikaler på håret, utan främjar också blodflödet och transporten av näringsämnen. Resultatet? Återfuktat silkesmjukt hår.

Minska överdrivet håravfall

Förutom att stimulera hårväxten verkar lökschampo också kunna hjälpa vid överdrivet håravfall. I en studie på detta drog en liten studie i The Journal of Dermatology slutsatsen att lökjuice har potentiella effekter som behandling för alopeci. Men vi behöver mer bevis för att kunna dra mer allmänna slutstser.

Medel mot mjäll

Lökbaserade medel har varit ett mycket vanligt tillskott för att bekämpa mjäll. Vissa menar att detta beror på dess svampdödande och antimikrobiella egenskaper, vilket skulle kunna förklara detta.

En studie i Fitoterapia drar också slutsatsen att lök har lovande effekter mot svampsjukdomar. Speciellt mot Malassezia furfur, som är orsaken till mjäll.

Gör ditt eget lökschampo

Det finns ett brett utbud av lökschampon på marknaden på marknaden. Du kan dock enkelt göra en hemma genom att följa stegen nedan.

Ingredienser:

 • 1 medelstor rödlök
 • 350 ml av ditt favoritschampo

Så här gör du:

 • Först och främst, se till att hitta ett doftande schampo som kan dölja lukten av löken.
 • Hacka sedan löken i små bitar och lägg den i schampot.
 • Stäng och skaka flaskan i några sekunder och låt den stå på en sval, mörk plats i 10 till 15 dagar.
 • Slutligen är det dags att filtrera schampot.
 • Nu är ditt lökschampo klart att användas.

Hur du applicerar det:

 1. Applicera en klick schampo över hela håret och hårbotten och massera i fem till åtta minuter.
 2. Upprepa applikationen två eller tre gånger i veckan i cirka 3 månader.
 3. Gör sedan ett uppehåll i ungefär en månad och upprepa därefter behandlingen.
kvinna använder Ett lökschampo
Rekommendationen är att du använder detta schampo under 3 månaders tid och sedan tar en paus i en månad innan du upprepar processen.

Rekommendationer för användning av lökschampo

Detta schampo kan irritera känslig hud, så gör ett litet test innan du använder det. Använd det endast i håret om du inte ser några biverkningar. Annars bör du undvika användning.

Sluta också upp att använda det om du utvecklar några besvär i hårbotten. För råd för användning, kontakta en hudläkare så att de kan berätta mer om vilka produkter och ämnen som är säkra för dig. Hen kommer att kunna bedöma om det är en bra idé att du använder den här typen av schampo.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sharquie, K. E., & Al-Obaidi, H. K. (2002). Onion Juice (Allium cepa L.), A New Topical Treatment for Alopecia Areata. The Journal of Dermatology, 29(6), 343–346. https://doi.org/10.1111/j.1346-8138.2002.tb00277.x
 • Patel, N.R., Mohite, S., & Shaha, R.R. (2018). FORMULATION AND EVALUATION OF ONION HAIR NOURISHING SHAMPOO. Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 8, 335-337.
 • Shafiq, S., Shakir, M., & Ali, Q. (2017). Medicinal uses of Onion (Allium cepa L.): An Overview. Life Science Journal14(6), 100–107. Retrieved from http://www.lifesciencesite.comOnline

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.