Vad är kolloidalt havre och vilka fördelar har det?

Kolloidalt havre har blivit en populär ingrediens inom hudvård. På grund av dess fördelar är denna produkt ett utmärkt tillskott för behandling av vissa hudåkommor.
Vad är kolloidalt havre och vilka fördelar har det?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kolloidalt havre är en naturlig ingrediens som blivit populär på grund av dess många fördelar för hudens hälsa. Enligt en artikel publicerad i Journal of Drugs in Dermatology , verkar denna form av havre lugnande för huden. I USA regleras den av livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA) på grund av dess farmakologiska användning.

Denna produkt finns faktiskt allmänt tillgänglig i ett antal olika former, i allt från badsalt till schampo, rakkrämer och lotioner. Vilka är fördelarna med denna produkt och hur använder man den?

Vad är kolloidalt havre?

Kolloidalt havre tillverkar man genom att man maler havregryn (Avena sativa) till ett fint pulver. Idag använder kosmetikaindustrin denna produkt i en mängd olika formler för personlig hälsa, särskilt i hudvårdsprodukter.

En studie publicerad i Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, förklarar att kolloidalt havre har en komplex kemisk sammansättning och består av polysackarider, lipider, proteiner, flavonoider, vitaminer och mineraler. Dessutom har denna ingrediens fuktgivande, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Kolloidalt havre i skål
Den dermatologiska användningen av kolloidalt havre har stöd av många vetenskapliga studier.

Fördelar med kolloidalt havre

Näringskompositionen i havre kan ge dig vissa hälsofördelar, särskilt när det gäller behandling av hudsjukdomar. På grund av dess antiinflammatoriska egenskaper och mjukgörande effekter hjälper det till att reparera skadad hud och kan lindra vissa tillstånd som:

 • Utslag
 • Märken på huden
 • Klåda och eksem
 • Torr hud
 • Atopisk dermatit
 • Brännskador
 • Blöjeksem

De mjukgörare som finns i havre slätar ut och återfuktar huden, vilket hjälper till att lindra symptom som klåda och fjällande hud. Naturligtvis finns det många naturliga produkter som kan hjälpa till med hudproblem, men många väljer havregryn eftersom man kan använda det för alla hudtyper.

Studier tyder på att kolloidalt havre också kan användas för att bekämpa symptom på extremt torr hud. Denna behandling är säker, väl tolererad och kan till och med bidra till att minska behovet av topikala kortikosteroider så att man kan undvika de oönskade biverkningar som kan komma med dessa.

Vi bör också säga att kolloidalt havre inte är det första valet för behandling av hudsjukdomar. När det gäller måttliga till svåra brännskador, akne och dermatit bör man alltid först gå till en hudläkare för att lära sig om vilka behandlingsalternativ som finns. Produkter med havre kan man dock ofta gärna använda i kombination med andra läkemedel för att lindra vissa hudbesvär.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: Sanningen om hudvård och hudens hälsa

Hur man använder denna ingrediens

Det vanligaste sättet att använda kolloidalt havre på är som ett havrebad där du blandar det finmalda pulvret i ditt badvatten. Som vi nämnde tidigare finns även geler, krämer, salvor och en mängd andra produkter också tillgängliga på marknaden.

Var noga med att följa instruktionerna noggrant enligt anvisningarna på förpackningen. Om du har några frågor, tala med en läkare eller apotekspersonal. Den grundläggande användningen är att applicera en kräm med kolloidalt havre på drabbade områden vid behov. Om du har torra händer rekommenderar vi att du applicerar krämen efter varje gång du har tvättat händerna.

När du använder en salva eller kräm med kolloidalt havre för att behandla blöjeksem är det dessutom viktigt att alltid först tvätta och torka området noga.

Det är klokt att vara försiktig eller helt undvika att applicera salva eller kräm på känsliga områden, som runt ögonen, munnen, näsan och på könsorganen. Applicera inte på hud med sår eller sprickor.

Är dessa produkter säkra?

Kolloidalt havre är säkert för de flesta. Hittills finns det faktiskt inga rapporter om biverkningar efter användning.

Vi rekommenderar dock inte att du använder produkter med havre för att behandla hudåkommor om du är allergisk eller är överkänslig mot havre eller dess biprodukter. Om din klåda blir värre eller du får utslag efter att ha använt kolloidalt havre, bör du sluta använda det.

Hur kan du tillverka kolloidalt havre hemma

Även om det så klart är praktiskt att köpa färdiga produkter med kolloidalt havre i en butik, kan du också göra denna produkt hemma ganska enkelt. Slutprodukten är perfekt för att hälla i badvattnet eller göra en naturlig ansiktsmask.

Ingredienser

 • 125 gram havregryn
 • En mixer eller matberedare

Beredning

 1. Börja med att lägga de råa, hela havregrynen i mixern eller matberedaren.
 2. Mixa tills havren har blivit till ett mjukt, fint pulver.
 3. För att se om pulvret är tillräckligt fint, kan du blanda ner lite av det i lite vatten. Om vattnet blir mjölkvitt är din hemlagade kolloidala havre redo att användas.
Kolloidalt havre
Du kan tillsätta kolloidalt havregryn i ditt badvatten eller tillaga en blandning som du kan använda som ansiktsmask.

Kolloidalt havre är ett lugnande medel för huden

Det finns många anledningar att lägga till kolloidalt havre i din hudvårdsrutin. Det är en mild produkt som även människor med väldigt känslig hud kan använda, och på grund av dess sammansättning hjälper det till att skydda huden och bekämpa torrhet.

Det mest intressanta med den här produkten är att den finns i många former och att man till och med kan göra den själv enkelt hemma av vanliga havregryn. Vad tycker du, vill du prova det? Kom ihåg att prata med en hudläkare om du har några frågor eller funderingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175.
 • Criquet M, Roure R, Dayan L, Nollent V, Bertin C. Safety and efficacy of personal care products containing colloidal oatmeal. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2012;5:183-193. doi:10.2147/CCID.S31375}
 • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
 • Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014 Oct;13(10):1180-3; quiz 1184-5. PMID: 25607551.
 • Diluvio L, Dattola A, Cannizzaro MV, Franceschini C, Bianchi L. Clinical and confocal evaluation of avenanthramides-based daily cleansing and emollient cream in pediatric population affected by atopic dermatitis and xerosis. G Ital Dermatol Venereol. 2019 Feb;154(1):32-36. doi: 10.23736/S0392-0488.18.06002-9. Epub 2018 Sep 12. PMID: 30207438.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.