Vad är "breadcrumbing" och hur kan du undvika att bli offer?
Du är förmodligen trött på att höra nya fraser och konstiga ord som försöker kategorisera mänskliga beteenden. Men oavsett vilket namn detta fenomen ges, är sanningen att breadcrumbing är en mycket skadlig dynamik. Många människor faller offer för breadcrumbing varje dag.
Faktum är att det är troligt att du själv har lidit av det eller till och med utövat det mot en partner.
Detta är en term som kommer från det engelska ordet breadcrumbs. Det hänvisar till vissa människors tendens att bara erbjuda känslomässiga smulor till dem som står dem nära. Det skapar en känslomässig hunger hos den andra parten och smular sönder relationen. Låter detta beteendemönster bekant?
Vad är breadcrumbing?
Breadcrumbing är en strategi som en del använder i romantiska relationer. På senare tid har detta fått en hel del uppmärksamhet. I synnerhet tenderar det att ske i relationer som utspelar sig online via appar, sociala nätverk eller dejtingsajter, men det kan även förekomma i den verkliga världen.
En person tenderar att ge den andra parten bara så mycket uppmärksamhet som är nödvändigt för att hålla honom eller henne hårt fast. Men inte tillräckligt för att relationen ska gå vidare eller bli till något substantiellt. De kan alltså verka vänliga och intresserade ibland, men försvinner sedan, slarvar med relationen eller blir likgiltiga.
Några av de beteendemönster som är förknippade med breadcrumbing kan inkludera följande:
- Personen “gillar” den andra personens inlägg eller bilder, men svarar inte på deras meddelanden.
Vissa dagar kan de verka intresserade och pratsamma, men sedan finns det dagar eller till och med veckor då de inte svarar. - Personen verkar villig att träffas öga mot öga, gå på en dejt eller planera. Men han eller hon avbokar eller kommer med ursäkter.
- Personen är tvetydig och vag i sina budskap (när du föreslår att du utvecklar relationen på något sätt, svarar han eller hon undvikande).
- Han eller hon undviker att prata om känslor och är ovillig att klargöra vad det är som pågår mellan er.
- Han eller hon ger trots allt inte upp, och han eller hon kan heller inte bryta av er relation en gång för alla. Istället etablerar dessa personer en dragkampsdynamik. De ger och tar bara lite, vilket gör att den andra personen blir förvirrad och osäker.
Varför använder folk breadcrumbing?
Vid första anblicken verkar denna strategi inte vara särskilt vettig eftersom dessa beteenden aldrig riktigt leder till ett riktigt förhållande. Varför skulle någon bära sig åt på det här viset?
Om de inte har något intresse av att vara i en relation med den andra, varför erbjuder de då dessa känslomässiga smulor och skapar falska illusioner? Svaret på dessa frågor är inte enkelt, eftersom det finns flera olika faktorer som kan spela in. Följande är de vanligaste.
Narcissistiska personlighetsdrag
Det är vanligt att personer som använder breadcrumbing uppvisar vissa narcissistiska personlighetsdrag. De är ofta väldigt fokuserade på sig själva, sina önskemål och behov, och de tvekar inte att utnyttja andra för att nå sina mål.
De älskar att vara efterfrågade och få andras uppmärksamhet och smicker, och de tar inte hänsyn till hur denna dynamik kan få andra att känna sig. De tycker helt enkelt om att vårda sitt eget ego, och strategin tillåter dem att göra det utan att behöva engagera sig.
Breadcrumbing kan vara ett tecken på osäkerhet och ett behov av att bli omtyckt
Det är också vanligt att detta beteende är förknippat med en stark osäkerhet, låg självkänsla och behov av erkännande. Många vill inte egentligen gå in i en relation med en annan person men behöver ändå känna sig eftertraktade och omhändertagna för att få sitt värde bekräftat.
I en tid då man räknar hur många “gilla” man får och då flyktig kärlek verkar vara normen finns det de som blir beroende av detta yttre erkännande och lider när de inte får det. På något sätt känner de att de behåller sitt värde i och med förmågan att skapa intresse hos andra.
Därför kan de till och med etablera denna dynamik med flera personer samtidigt. De lägger tid varje dag på att hålla dem fästa vid dem utan att vilja gå vidare med någon av dem.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Är det svårt för dig att uttrycka kärlek till din partner?
En önskan att ha en plan B
Andra tillfällen när människor tar till breadcrumbing är när de vill ha en plan B. De skapar sig en backup-person som de vet alltid kommer att finnas tillgänglig. De kan ha andra romantiska intressen, men de vill inte ge upp det skyddsnät som offret ger dem.
De vet att det alltid kommer att finnas någon som är villig att fortsätta ge dem den uppmärksamhet de söker. Det lugnar dem om deras första val inte fungerar.
Svårigheter med att hantera känslor och bristande självförtroende
Slutligen är det också värt att nämna att denna strategi inte alltid används medvetet. Det behöver inte nödvändigtvis vara i syfte att skada. Ibland är det helt enkelt en brist på självförtroende där personen inte vet hur de ska lösa situationen, inte vill såra den andre eller försöker undvika konflikter och konfrontationer.
Det är möjligt att personen inte vet vad han eller hon vill och känner. Han eller hon har inte insett att de inte vill gå vidare. Sedan är det deras egen förvirring och känslomässiga missförstånd som gör att de involverar någon annan i denna skadliga situation.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa den här: Så kommer du över att bli ghostad och varför du inte ska ghosta
Gränser och självkänsla för att undvika falla offer för breadcrumbing
Som du kan föreställa dig är det mycket skadligt för en persons självkänsla och känslomässiga välbefinnande att bara ta emot känslomässiga smulor.
Faktum är också att, när denna strategi tillämpas på oss kan vi till och med bli beroende av den intermittenta förstärkningen från någon som inte älskar eller uppskattar oss. Det sker utan att vi är medvetna om det. Vi kan fastna i en situation som inte kommer att gå vidare.
På detta sätt kan vi tillbringa månader i ett tillstånd av förvirring, frustration och skuld. Det är också vanligt att offret känner att han eller hon gör något fel. Offret tror att det är på grund av honom eller henne själv som relationen inte blomstrar. Trots detta bär hon eller han ofta på ett hopp om att allt snart kommer att bli bättre.
Om du vill undvika att falla offer för denna situation är det viktigt att du arbetar med din självkänsla. Det är ofta rädslan för ensamhet, känslomässigt beroende och behovet av att ha en partner eller bli sedd av andra som får oss att acceptera dessa smulor av kärlek.
Acceptera inte breadcrumbing
Om du vet ditt värde och lär dig att ge dig själv vad du behöver, kommer du inte att ge efter för dessa ojusta spel.
Om du idag sitter fast i en dynamik med breadcrumbing är det viktigt att du blir medveten om vad det är som faktiskt händer. Du måste bestämma dig för att sätta gränser. Uttryck vad du betyder för den andra personen på ett självsäkert sätt. Säg också vad du vill och behöver. Uttryck ditt behov av förändring.
Om denna förändring inte sker är det bästa beslutet att lämna förhållandet. Låt dig inte fångas upp i hopp om vad som skulle kunna hända. Fokusera på objektiva fakta för att bedöma om denna relation är rätt för dig.
Om du känner att det här är för svårt för dig, eller att du inte klarar av att säga att nu är det nog, tveka inte att söka professionellt stöd hos en terapeut eller psykolog. Det kommer att vara till hjälp för att hantera de känslor och all sorg som förlusten av denna person och denna ohälsosamma relation kan utlösa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hobbs, M., Owen, S., & Gerber, L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and the digital transformation of intimacy. Journal of Sociology, 53(2), 271-284.
- Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological correlates of ghosting and breadcrumbing experiences: A preliminary study among adults. International journal of environmental research and public health, 17(3), 1116.
- Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Villora, B. (2020). Ghosting y breadcrumbing: prevalencia y relaciones con los comportamientos vinculadas a las citas online entre jóvenes adultos. Escritos de Psicología (Internet), 13(2), 46-59.