Vad är blomkålsöra och varför uppstår det?

Om du tycker om eller utövar kontaktsporter har du säkert hört talas om blomkålsöra. Vet du varför detta uppstår? Fortsätt läsa!
Vad är blomkålsöra och varför uppstår det?

Senaste uppdateringen: 20 november, 2021

Träning är en aktivitet som hjälper till att hålla din kropp frisk. Idrottare kan dock råka ut för olika typer av skador. Blomkålsöra, eller brottaröra, är en av de vanligaste skadorna inom kontaktsporter.

Den medicinska termen för detta tillstånd är hematom auris och det är en irreversibel missbildning i örat. Det är ett resultat av ett starkt trauma eller upprepade slag mot området. Denna abnormitet är vanlig hos personer som spelar rugby, brottas eller utövar mixed martial arts.

Blomkålsöra är vanligare hos män än hos kvinnor. Faktum är att studier har visat att upp till 84% av manliga brottare och judoka har abnormiteten. Även om det är irreversibelt finns det olika behandlingar som kan förbättra tillståndet.

Huvudsymptom på blomkålsöra

Du kommer att kunna märka denna förändring av örat från det ögonblick det händer. Så du behöver bara titta på det för att veta att det är där. Örat kommer att vara onormalt format, förstorat, vikt över sig själv och med oregelbundna kurvor, och det kommer att se ut lite som blomkål.

De första symptomen är desamma som hos en patient med trauma på någon annan del av kroppen. I den meningen kan man uppleva följande symptom:

 • Intensiv smärta
 • Rodnad
 • Svullnad
 • Örat blir större i volym
 • Känns varmt vid beröring
blomkålsöra med piercing

Du kanske också gillar den här artikeln: Vad ska jag göra om mitt barn har slagit huvudet?

Komplikationer om dessa skador lämnas obehandlade

Den största komplikationen med denna skada är estetisk, eftersom den kan innebära en fullständig deformation i de mest extrema fallen. Dessutom visar studier att detta tillstånd kan blockera den yttre hörselgången och orsaka hörselproblem.

Samtidigt finns det bevis som kopplar blomkålsöra med dövhet. Patienter med denna missbildning är också mer benägna att utveckla öroninfektioner än de utan den.

Under många år trodde människor att tillståndet var förknippat med demens. De neurologiska symptomen var dock resultatet av ständiga slag mot huvudet. Andra vanliga komplikationer hos patienter med blomkålsöron är:

 • Plötslig huvudvärk
 • Suddig syn
 • Att det ringer i öronen

Varför uppstår blomkålsöra?

Som vi nämnde tidigare sker denna deformation från ett starkt slag eller upprepat trauma mot örat. Detta leder till uppkomsten av ett hematom, eller blåmärke, som i sin tur lossar öronbrosket från perichondrium, vävnaden som tillför nödvändiga näringsämnen till området.

Det är viktigt att komma ihåg att öronmusslan är gjord av brosk, dvs. att den inte har någon direkt blodtillförsel. På så sätt får den de näringsämnen den behöver genom perikondrium, en ansluten bindväv som har stor blodtillförsel.

Eftersom brosket inte kommer att kunna ta emot de näringsämnen det behöver som ett resultat av separationen, kommer cellerna som befinner sig här att dö. Detta gör att de blåmärken som bildas viker in sig över sig själva, något som leder till en ökning av produktionen av fibrös bindväv.

Både fördubblingen av hematom och tillväxten av ärrvävnad är faktorer som orsakar missbildningar i ytterörat.

Tillgängliga behandlingar av blomkålsöra

Tidig läkarvård kan förhindra att brosket dör och förbättra örats fysiska utseende. På grund av detta är det bäst att applicera is på området för att försöka minska blödningen. Det hjälper till att förhindra att ett stort blåmärke bildas.

Läkaren kan också försöka att lokalt tömma blod genom ett snitt. Däremot har det visat sig ineffektivt att försöka suga ut blodet med en spruta. När blodet har tappats syr läkaren ihop vävnaderna med stygn.

Läkare rekommenderar vanligen att man tillför ett konstant tryck på det drabbade örat för att förhindra ytterligare ett hematom. Eftersom ytterörat dessutom är ett område som är känsligt för infektioner, kan läkaren också rekommendera antibiotika.

Detta är en missbildning som kan uppstå hos många patienter, varför du bör kontrollera den drabbade sidan ofta.

Korrigerande operationer

När blomkålsörat väl är bildat är det möjligt att utföra en operation som läkarna kallar otoplastik. Målet är att förbättra örats fysiska utseende. Det är viktigt att notera att det inte går att återställa örat till det normala, men man kan vanligen göra att det ser lite bättre ut.

Förfarandet består i att exponera öronbrosket på baksidan av örat. När det är exponerat börjar specialisten ta bort delar av det så att örat får ett mer normalt utseende.

Det är ett snabbt kirurgiskt ingrepp som inte innebär stora komplikationer. Du kan dock behöva bli sövd. Tiden det tar att läka överstiger inte 6 veckor.

läkare undersöker öra

Vi tror att du är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är barotrauma i mellanörat och hur kan det behandlas?

Hur man förebygger blomkålsöron samt rekommendationer

Omedelbar läkarvård är den bästa förebyggande åtgärden. Genom att tömma hematom inom de första minuterna kan du förhindra att blomkålsörat uppstår. Många idrottare har börjat använda hjälmar, vilket förhindrar slag i öronen och huvudskador.

Det är viktigt att du använder rätt storlek på hjälmen. Den bör täcka dina öron för att den ska fungera korrekt. För barn som utövar kontaktsporter är det viktigt att göra tränare medvetna om vikten av omedelbar läkarvård om skada uppstår.

En bra rekommendation är också att undvika att ta antikoagulantia innan du utövar kontaktsport. Dessa läkemedel kan öka blödningen och producera ett större hematom. Du bör dock alltid kontakta din läkare när det gäller de läkemedel du tar.

En permanent skada som kan vara en symbol att vara stolt över

Trots att de orsakat total deformation av öronmusslan bär många utövare av mixed martial arts sitt blomkålsöra med stolthet. Det anses vara ett tecken på respekt och ett bevis på ditt engagemang för sporten.

Slutligen, kom ihåg att det är en skada på din kropp och du bör ta den på allvar. Denna missbildning kan leda till hörselproblem, så du bör inte utesluta korrigerande operationer om din läkare rekommenderar det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Manninen IK, Blomgren K, Elokiuru R, Lehto M, Mäkinen LK, Klockars T. Cauliflower ear among Finnish high-level male wrestlers and judokas is prevalent and symptomatic deformity. Scand J Med Sci Sports. 2019; 29(12): 1952-1956.
 • Butt WE. Auricular haematoma–treatment options. Aust N Z J Surg. 1987 Jun;57(6):391-2.
 • Patel BC, Skidmore K, Hutchison J, Hatcher JD. Cauliflower Ear. 2020 Sep 13. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–.
 • Noormohammadpour P, Rostami M, Nourian R, et al. Association Between Hearing Loss And Cauliflower Ear in Wrestlers, a Case Control Study Employing Hearing Tests. Asian J Sports Med. 2015;6(2):e25786.
 • Ingvaldsen CA, Tønseth KA. Auricular haematoma. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017 Jan 24;137(2):105-107.
 • Gooch MD. Preventing Cauliflower Ear. Adv Emerg Nurs J. 2020 Jul/Sep;42(3):204-209.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.