Vad är appendicit? Vi berättar om detta tillstånd
Blindtarmsinflammation, som på fackspråk kallas för appendicit, är en väldigt vanlig åkomma i alla åldrar. I majoriteten av fallen krävs en operation för att ta bort denna lilla del som “sticker ut” från tjocktarmen och som ligger väldigt nära tunntarmen. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om detta tillstånd: vad är appendicit och varför inträffar det?
Vad är appendicit och vad gör blindtarmen?
Många säger att blindtarmen inte har någon funktion och att läkare därför beslutar att ta bort den om den börjar orsaka problem. Detta lilla organ har dock funktioner som relaterar till det immunologiska systemet, även om dessa inte är viktiga. Den utgör en del av den generella harmonin i kroppen, och därför borde den inte så enkelt avfärdas. Det är som de säger: “Den finns där av en anledning”.
Men vad är appendicit? Det är när blindtarmen blir inflammerad av okända anledningar. Vissa relaterar det till dålig diet, dåligt immunförsvar eller spänningar och stress, men inget har bevisats vetenskapligt, framförallt inte när små barn drabbas.
Problemet kan vara farligt eftersom blindtarmen kan perforeras om den inte behandlas i tid, vilket kan få tarminnehåll att läcka ut i kroppen. De farliga substanserna, gifterna och bakterierna sprids sedan i buken. Detta tillstånd kallas peritonit, eller bukhinneinflammation, och är väldigt allvarligt då det kan resultera i farliga infektioner och till och med döden.
Om en kvinna drabbas av peritonit kan det infektera hennes äggstockar och äggledare, vilket kan resultera i infertilitet.
Hur man upptäcker en inflammerad blindtarm
Det finns symtom som är väldigt karaktäristiska och andra som delas av många sjukdomar. Därför är det viktigt att vara uppmärksam för att undvika feldiagnoser som kan förvärra situationen om blindtarmen spricker. Det är inte alla patienter som upplever samma symptom, och de behöver heller inte ha alla symptom samtidigt.
Några av de mest frekventa är:
- Illamående och kräkningar
- Stark och plötslig smärta i den nedre, högra bukregionen
- Stark och plötslig smärta runt naveln
- Smärta när tryck appliceras på området som förvärras när händer eller fingrar tas bort
- Kroppstemperatur mellan 37,5 och 43,5° C
Om man drabbats av appendicit ökar febern, smärtan generaliseras och man kan drabbas av chock.
Det är inte alltid lätt att upptäcka symtomen på appendicit eftersom de ofta blandas ihop med de första tecknen på influensa eller leverattack. Det motsatta kan också inträffa: inflammation diagnostiseras i blindtarmen varpå en operation genomförs, men det visar sig inte vara appendicit.
Rekommendationer för att undvika problem med blindtarmen
Vad appendicit är vet du förmodligen nu. Om vi därför antar att appendicit inträffar som ett resultat av dålig diet eller känslomässiga problem kan vi påbörja lite förändringar av våra vanor. Det är ingen garanti för att blindtarmen inte kommer att spricka, men det kan åtminstone minska risken.
Slappna av
Känslomässig vila är väldigt viktigt. Ångest, stress och nerver för med sig negativa konsekvenser för hälsan. Försök att inte leva under tryck, vara arg, oroad, missnöjd eller ängslig över framtiden. Ge dig själv tid att göra sakerna du gillar och “fylla din själ”, kanske genom att läsa en bok, ta en tupplur, leka med dina barn eller promenera i parken.
Diet
Att bibehålla en balanserad diet är viktigt för att må bra och försäkra att dina tarmar också har god hälsa. Det hjälper dig dessutom att undvika appendicit. Försök att äta fler gånger under dagen men i mindre kvantiteter, snarare än att äta mycket två gånger dagligen.
Undvik djurfetter, bearbetat kött, mjölkprodukter, socker och raffinerat mjöl. Det orsakar ansamling av gifter som kan leda till tarmproblem. Välj fullkornsspannmål, frukt och grönsaker, bönor och baljväxter samt torkade frukter och nötter.
Träning
Sporta två till tre gånger per månad för att frigöra spänningar och njuta av livet, samtidigt som du skjuter förpliktelser och problem åt sidan. Du kan även bibehålla en hälsosam vikt och fly undan rutinen av att sitta framför datorn hela dagen. Promenera, cykla, spring, simma, dansa, hoppa… Vad du än vill för att hålla kroppen i rörelse.
Men efter operationen då?
Om du genomgått en operation för appendicit eller peritonit är det viktigt att du följer en speciell diet under en tid och att du tar hand om dig själv. Sjukhusvistelsen varar i 2-6 dagar om blindtarmen inflammerats. Om du å andra sidan hade ett allvarligare problem kan vistelsen vara i flera veckor – allt beror på just ditt fall.
Det är viktigt att du äter hälsosam mat av bra kvalitet efter operationen. På så sätt kan dina tarmar alltid vara rena och undvika gifter. Under tre månader efter operationen bör du inte äta:
Socker eller vitt mjöl
Raffinerade livsmedel är dåliga för din hälsa rent generellt, men framförallt vid en operation. De gör att många gifter ansamlas i grovtarmen och underlättar för bakterier att göra sig hemma.
Skräpmat
I denna grupp kan du inkludera allt som är stekt och bearbetat, inklusive korv. Dessa fetter “klistrar” fast sig vid tarmväggarna och kommer även in i blodomloppet.
Livsmedel från djur
Några månader efter operationen är det bra att följa en vegetarisk eller vegandiet och sluta äta alla mjölkprodukter, ägg och rött kött. Alla dessa livsmedel innehåller inte bara hormoner och andra farliga produkter, utan orsakar även en beläggning på tarmväggarna, i fallet med mjölk.
Andra livsmedel du bör undvika
- Alkoholhaltiga drycker
- Kaffe
- Te
- Choklad
- Kryddstark mat
- Starka tillbehör eller kryddor
Kom ihåg att du kommer att vara väldigt känslig och att det kommer vara mycket skadligt för din kropp. Ägna dig inte åt något intensivt, fysiskt arbete, vila så mycket som möjligt, gå på korta och långsamma promenader och undvik stress – allt som en del av din återhämtning.
Vi hoppas att denna artikel har gett dig ett bra svar på frågan: “Vad är appendicit?”
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- OLOW, B. (1963). AKUT APPENDICIT (KLINIK OCH TERAPI). Svenska läkartidningen.
- Livingston, E., & Vons, C. (2015). Treating appendicitis without surgery. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2015.6266
- Humes, D. J., & Simpson, J. (2006). Acute appendicitis. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.38940.664363.AE