5 steg för att upptäcka och övervinna dålig självkänsla

Det är viktigt att inse att vår självkänsla beror på oss, inte på vad andra tycker. Lär dig att värdera och älska dig själv.
5 steg för att upptäcka och övervinna dålig självkänsla

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2019

När vi var små var det ingen som lärde oss hur man gör för att må känslomässigt bra och övervinna dålig självkänsla.

Om du hade tur hade du en stödjande miljö, och då är det möjligt att du har en ganska frisk självkänsla.

När man växer upp kan denna sköra och sårbara sida genomgå många dalar och toppar beroende på upplevelserna man har.

Vi har blivit lärda att man för att vara speciell och nå framgång måste vara allsidiga, fysiskt perfekta, modiga och triumferande.

Men det slutar med att folk utvecklar ett substitut för självkänsla, där självvalidering beror på hur andra behandlar oss.

Om någon avfärdar mig är jag inte längre värdig kärlek. Om jag får sparken från jobbet var jag inte bra på vad jag gjorde. Om mina vänner lämnar mig är det för att jag inte förtjänar någons tillit.

Det stämmer inte. Vi ska aldrig leda in oss själva i dessa negativa, känslomässiga tillstånd.

Idag vill vi ge dig de fem mest välkända indikatorerna på dålig självkänsla och hur du kan tackla dem.

Hur man upptäcker dålig självkänsla i fem steg

Bra självkänsla är inte att tro att man är bäst i världen, och det är heller inte att se dig själv som sämst. Det första är ett exempel på blind stolthet och det andra ett tydligt exempel på dålig självkänsla.

Du måste lära dig att tro på dig själv och dina förmågor.

Problem uppstår när man fokuserar på andras godkännande.

Det är en fasansfull källa till lidande som du måste göra ditt bästa för att undvika. Vi ska ta en titt på några ledtrådar som kommer berätta om din självkänsla är hälsosam eller inte.

1. Jag är rädd för misslyckande

Vi har sedan barndomen sökt stöd från våra föräldrar och lärare i våra ansträngningar – “om jag begår ett misstag så kan en vuxen åtminstone hjälpa mig”.

Nu när vi är vuxna har vi fortfarande en rädsla för misslyckanden och att begå misstag. Vi tror inte att vi har färdigheterna för att göra vissa saker.

Hur man tacklar denna rädsla

Låg självkänsla reflekterar framförallt en ovanlig mängd rädslor. Först måste man övervinna rädslan för att misslyckas.

Misstag är inte något dåligt. De lär oss hur man gör saker bättre. Vi ska inte stämpla oss själva som klumpiga bara för att vi begår ett misstag – det finns inget värre än att döma dig själv.

2. Irritabilitet

Dåligt humör, apati och att enkelt bli irriterad är ofta en reflektion av dålig självkänsla och till och med depression.

  • Det finns stunder när vi känner som om vi tappat kontrollen över allt omkring oss. Vi har inte längre hopp, och det är ett farligt stadium att vara i.

Hur man tacklar denna situation

  • Sätt prioriteringar där det första målet är att ta hand om dig själv. Förändra rutiner och vänskaper och axla nya uppgifter och hobbyer.
  • Att dämpa de negativa rösterna i ditt huvud kommer väcka dig till nya drömmar.

3. En önskan att vara till lags

Vi har flera gånger i andra artiklar pratat om risken med att vilja vara alla till lags.

  • Det kan indikera dålig självkänsla.
  • Även om det inte finns något fel i att få externt beröm då och då uppstår problem när vi behöver detta konstanta godkännande för att “vara nöjda med oss själva.”

Hur man övervinner behovet att vara alla till lags

Försök att göra saker på egen hand utan behov av att förklara dig för andra. Njut av dina ensamma stunder och var framförallt bestämd. Säg nej när någon ber dig att göra något du inte känner för att göra.

Du måste hantera detta överdrivna beroende av andra.

4. Att axla “hela världen” och självklander

Det finns stunder när vi känner att allt som händer omkring oss är vårt fel.

  • Om ditt barn presterar dåligt i skolan kanske tror att du inte hjälper tillräckligt.
  • När våra föräldrar blir sjuka intalar vi oss själva att vi skulle ha haft bättre uppmärksamhet.
  • När något kritiserar eller avfärdar oss skuldbelägger vi oss själva.

Hur man hanterar självklander

Förstå att man inte måste bära hela världen på sina axlar. Du är inte ansvarig för allt eller för att se till att allt fungerar.

Släpp bördan och låt kropp och sinne vila. Uppskatta de enkla sakerna. Hitta stunder där du kan vara ensam och sluta analysera dig själv.

5. Brist på hopp

Det spelar ingen roll om du är 8 eller 80 år gammal; man kommer alltid behöva någon form av projekt eller ambition. Vi behöver otaliga hopp och drömmar för att tillföra färg till våra liv.

Om du märker att du vaknar varje dag utan hopp eller en känsla av syfte och tenderar att låta dig själv vägledas av vad andra gör behöver din självkänsla hjälp. Ta hand om den.

Vi rekommenderar även att läsa: Vilka färger påverkar dina känslor?

Hur man tacklar brist på hopp

Ofta förlorar man hopp för att man fastnar i en stel rutin, saknar extern stimulans och helt enkelt inte mår bra inombords.

Hitta nya passioner. Ge dig av i en viss riktning, förändra scenariot och hitta framförallt nya människor. Nya vänskaper är ibland den bästa medicinen för hjärtat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
  • Varios. (2012). La Autoestima. Revista Fuentes.
  • Ballenato G. (2013). Autoestima y Salud. Revista de Formación de Psicología de Madrid.
  • Aguilar Coronado MIdory. (2010). Depresión y Autoestima en Adolescentes Con Obesidad y Sobrepeso: un Problema que Pesa. Rev Enferm Herediana.
  • Caballo, V. E. (Ed.). (2008). Manual para el tratamiento cognitivo-conductual de los trastornos psicológicos (Vol. 2). Siglo Veintiuno de España.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.