Upptäck vad håret kan säga om din hälsa!

Många gånger kan de produkter man använder för att lösa ett problem skapa ett annat. Så är fallet med vissa schampon som torkar ut håret.
Upptäck vad håret kan säga om din hälsa!
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Håret är ett tecken på skönhet och vitalitet. Man vill alltid att det skiner och mår bra men ibland är det inte så lätt. Det finns gånger då borsten är full av hår och andra gånger kan det klia, se torrt ut och man vet inte vad man ska göra med det.

Vad beror det på? Du kommer säkert förvånas över många saker vi tar upp i den här artikeln.

Håravfall

hår

Det är viktigt att vara tydlig: om du börjar tappa för mycket hår måste du kontakta din läkare, för det inte är normalt. Det kan ha flera orsaker som ibland kan vara ganska allvarliga:

  • Stress och hög ångest
  • Infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar
  • Sköldkörtelproblem. Hypotyreos kan exempelvis bidra till håravfall.

Om du plötsligt ser att håret faller av måste du kontakta din läkare för att få en ordentlig diagnos.

Sprött hår med öppna och svaga punkter

hår

Vi har alla märkt ibland att håret blivit skört och lätt gått sönder. Vad beror det på? Kan det ha att göra med anemi?

Vad gäller kvinnor är det ofta ett tecken på mineralbrist. Det kan röra sig om järnbrist men också en brist på zink, krom, mangan eller kalium.

  • Försök att hålla en varierad och balanserad kost. Om du är vegetarian bör du titta på alternativ som är rika på järn, men du bör samtidigt också kontakta en nutritionist.
  • Försök att äta nötter som valnötter och mandlar. Det innehåller många viktiga mineraler.

Torrt hår

hår

Torrt hår beror nästan alltid på yttre faktorer som solen, färgämnen och kemikalier.

Det uppkommer inte alltid på grund av hälsoproblem, men det finns saker du bör tänka på:

  • Använder du mjällschampo? Enligt dermatologer kan det efter ett tag torka ut håret. Anledningen är att dessa produkter absorberar fukt och innehåller föreningar som behandlar håret illa. Försök istället att bara använda mjällschampo en till två gånger per vecka. De andra dagarna bör du använda mer återfuktande schampon.
  • Använder du schampo för att behålla din hårfärg? I så fall gäller samma sak. Dessa produkter innehåller mycket kemikalier och kan därför torka ut håret. Begränsa användningen till en gång i veckan.
  • Tobak, att tillbringa många timmar i solen och föroreningar kan också torka ut året. För att motverka det kan du använda exempelvis kokosolja för att skydda dig.

Klåda i håret

hår

Om du inte har exempelvis löss kan en kliande hårbotten bero på följande problem:

  • Återkommande stress: Vi har alla någon gång upplevt en kliande hårbotten efter att ha arbetat mycket på jobbet eller hemma. Nervositet i samband med trötthet kan vara orsaken. Det kan även bero på förändringar i ämnesomsättningen.
  • Posttraumatisk stress: Om du har förlorat någon du älskar eller gått igenom en traumatisk olycka kan det få ordentliga konsekvenser. Du kan få en kliande hårbotten och håret kan tappa färg.

Håret är sammanfattningsvis inte bara en återspegling av din hälsa, utan även dina känslor. Det är därför viktigt att du äter en kost som är rik på järn, zink och mangan. Försök att inte använda för mycket kemikalier och se till att hantera dina känslor.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.