Upptäck myntans egenskaper och användningsområden

Utöver den traditionella användningen för att förbättra magbesvär kan mynta också appliceras på kroppen för att lindra bland annat insektsbett och muskelsmärtor.
Upptäck myntans egenskaper och användningsområden
Lourdes Martínez

Granskad och godkänd av farmaceut Lourdes Martínez.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Den växer över hela världen, men kommer ursprungligen från Medelhavsområdet. Bäst av allt är att mynta har många hälsofördelar och kan konsumeras på olika sätt. I denna artikel ska vi upptäcka myntans egenskaper och hur vi gör för att införliva den i kosten!

Intressanta fakta om mynta

Myntans egenskaper innebär många hälsofördelar
  • I antikens Rom användes det allmänt som en läkemedelsväxt och av den anledningen introducerades den till olika länder och städer.
  • Mynta växer och sprider sig snabbt i land och på fuktiga ställen, växten grenar ut sig och kan växa till buskar upp till en halv meter bred.
  • Myntans blommor är violetta eller vita. De uppkommer under växtens tillväxt.
  • Det finns cirka 25 underarter av mynta som tillhör myntafamiljen, som bland annat rosmarin, timjan och oregano. De är alla kända som aromatiska örter.
  • Myntabladen används till infusioner, men man kan också använda eterisk myntaolja för extern applicering.
  • Denna underbara växt innehåller vitaminerna A och C, omega-3-fettsyror och mineraler av alla de slag.
  • Mynta växer utan problem i alla klimat, både i trädgårdar och inomhus i kruka. Om du odlar mynta bör du vara försiktig så att du inte utsätter den för för mycket sol samt se till att den har gott om vatten. Du kan skörda bladen under hela året.
  • Dess vetenskapliga namn är “Mentha” och kommer från namnet på den grekiska nymfen och Plutos älskarinna. Pluto var så svartsjuk att han förvandlade henne till en växt.

Myntans egenskaper för hälsan

Myntans egenskaper innebär många hälsofördelar när du konsumerar den som till exempel en infusion. Bland annat är infusioner på mynta effektiva för att hjälpa till att behandla olika sjukdomar och besvär.

För matsmältningssystemet

Det är bra att dricka mynta efter måltider så att magen “stabiliserar” sig. Det lindrar också gaser och underlättar för matsmältningen. Det är en hjälpsam huskur vid magbesvär, eftersom det är smärtstillande och motverkar kräkningar (särskilt om man har ätit mycket).

Det ökar utsöndringen av magsafter och hjälper till att minska illamående, men det är bäst att inte konsumera det under långa perioder, eftersom det då kan orsaka gastrit och irritation i magen.

För lever och tarmar

Mynta är bra för levern

Myntans egenskaper är kan stimulera leverfunktionen och öka utsöndringen av galla. Det är därför bra att använda för att behandla magkramper och förbättra matsmältningsbesvär om levern jobbar långsamt.

Det kan behandla diarré, IBS och Crohns sjukdom. Det hjälper till att avlägsna gaser från tarmen och förhindrar att avfallet ackumuleras eller ruttnar.

För andningsorganen

Eftersom det innehåller mentol är en av myntans egenskaper att det kan lätta på förstoppning. Det ökar också svettning och är bra mot nästäppa. Denna ört är effektiv att använda vid influensa och förkylning, och även för att minska feber.

Dessutom bidrar dess antivirala egenskaper till att behandla andningssjukdomar av olika slag.

Vissa använder mynta för att behandla bronkit, faryngit och astma. De som slutat röka eller som hostar mycket på grund av cigaretter kan ta fördel av myntans egenskaper för att lugna halsen.

För blodcirkulationen

Mynta är bra för blodcirkulationen

Pepparmynta har antikoagulerande egenskaper tack vare att det innehåller eugenol och rosmarinsyra. Med andra ord kan det förbättra blodcirkulationen och därigenom hjälpa till att behandla vissa besvär relaterade till detta, som till exempel huvudvärk.

Det kan också användas för att minska symtomen på höjdsjuka eftersom det underlättar för en större syreförsörjning till cellerna och samtidigt bättre avlägsnande av toxiner.

Extern användning av mynta för hälsa och skönhet

Vid reumatiska smärtor

Den eteriska oljan i mynta har förmågan att minska smärta orsakad av reumatism tack vare salicylsyrans smärtstillande egenskaper. Den används också för att bekämpa migrän när den uppkommer i endast ett område i huvudet.

Använd en kompress i form av en trasa som du blötlägger i myntaolja och applicerar på tinningarna. Har du ryggsmärta, muskel- och nacksmärta, eller muskelsträckningar, kan du lindra dessa med hjälp av denna huskur.

Vid dålig andedräkt

Använd mynta vid dålig andedräkt

Om du lider av halitos kommer du ha god nytta av myntans egenskaper. Du kan hitta det i form av godis, tabletter och tuggummi. Men du kan faktiskt också tugga några blad av växten, bara du tvättar dem först.

Den har aromatiska egenskaper som ger den en stark smak och det är inte bara användbart för att eliminera dålig andedräkt, utan det är också effektivt som botemedel vid torr mun, hål i tänderna och tandköttsinflammation.

För huden

Pepparmynta har kring 30 antiseptiska beståndsdelar och cirka 40 antibakteriella ämnen. Det är perfekt för att behandla olika hudåkommor, som sår, klåda och insektsbett.

Det används vanligen om man har eksem eller inflammerade hemorrojder. Kvinnor kan tvätta sig med det eller ta ett sittbad med mynta för att behandla vanliga kvinnliga urinvägsbesvär.

Och till matlagning?

Laga mat med mynta

Myntans egenskaper kommer också väl till nytta vid matlagning. Dess speciella, skarpa smak och genomträngande och uppfriskande arom har gjort denna växt mycket populär och ofta använd inom gastronomin ända sedan antiken.

Du kan använda den för att krydda:

  • Kokta grönsaker
  • Soppor
  • Sallader
  • Juicer
  • Råa grönsaker
  • Infusioner

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.