Upptäck konjakknölkallan och dess fördelar för hälsan

Konjakglucomannan är den väsentliga komponenten i produkter tillverkade av denna växt, såsom shiratakinudlar. Den uppskattas för sitt höga fiberinnehåll och låga kaloriinnehåll.
Upptäck konjakknölkallan och dess fördelar för hälsan

Senaste uppdateringen: 12 februari, 2025

Konjakknölkalla (Amorphophallus konjac), tillhörande familjen Araceae, är en växt med ursprung i Asien. För cirka 1 500 år spred sig odlingen av denna växt från Kina till Japan. Den används som livsmedel, särskilt som mjöl för nudlar, och för en särskild typ av gelé. På japanska heter den konnyaku och den kallas också djävulstunga, voodoolilja, ormpalm och elefantpotatis. Konjakknölkallan är särskilt intressant på grund av de fördelar den kan ge till hälsan.

Det är rotknölarna av denna växt som man maler ner till ett mjöl vilket sedan renas för att isolera ämnet glukomannan. Detta är en vattenlöslig kostfiberpolysackarid som har blivit mycket populär för sina fördelar. Bland annat är det kopplat till att kunna sänka kolesterol, kontrollera diabetes och även bidra till viktminskning.

Dessa fördelar för hälsan kan du ta del av genom inkludera konjakknölkallan i din kost, exempelvis genom nudlar och ris, som ett slags kryddpulver du strör över maten eller även som ett kosttillskott. Nedan berättar vi mer ingående hur du kan använda konjakknölkallan, hur du får del av dess hälsofördelar och även några försiktighetsåtgärder du bör tänka på.

Konjakknölkallan och dess fördelar för hälsan

Denna asiatiska växt, känd för sitt höga innehåll av glukomannan, har flera hälso- och näringsfördelar. Faktum är att det är ett bra tillskott för personer med typ 2-diabetes, personer med förstoppningsproblem och de som vill kontrollera vikten eller gå ner i vikt.

1. Det kan hjälpa till att sänka kolesterolet

Enligt nya studier kan glukomannan från denna växt ha positiva effekter på kolesterolet. I studien kunde ett intag på cirka 3 gram minska LDL-kolesterolet, även kallat det “dåliga kolesterolet”, med 10 %. Samtidigt minskade non-HDL-kolesterolet med 7 % hos studiedeltagarna. Även om ytterligare forskning behövs, kan dessa fynd indikera en kostrekommendation för att minska kardiovaskulära patologier.

2. Konjakknölkallan och dess fördelar för hälsan: Kan bidra till att kontrollera typ 2-diabetes

Glukomannan kan också vara fördelaktigt för personer med typ 2-diabetes. Bland huvudorsakerna är att det leder till långsammare magtömning, vilket gynnar regleringen av blodsockernivåerna efter måltider.

Denna stabilitet kommer också av att denna polysackarid stimulerar glykogensyntesen i levern. Detta leder i sin tur till att kroppen får ökade energireserver i form av glykogen som kroppen kan använda vid behov.

3. Främjar mättnadskänslan och underlättar viktminskning

I linje med den föregående fördelen, när konjakknölkallans glukomannan absorberar vatten, bildar det en gel eller gelatinös massa i magen som ökar mättnadskänslan och därmed minimerar lusten att man äter för mycket. i sin tur hjälper ett lägre matintag till viktminskning.

4. Främjar tarmhälsan

Vetenskapliga studier visar att glukomannan och oligoglukomannan i konjakknölkallan har förmågan att förbättra jäsningen i tjocktarmen och stimulera tillväxten av nyttiga bakterier i tarmen. Dessa är bland annat bifidobakterier, Lactobacillus och Lachnospiraceae NK4A136, som främjar matsmältningen. Av denna anledning studeras hur man kan använda denna växt som prebiotika.

Dessa ämnen underlättar också nedbrytningen av laktos, samtidigt som de ökar produktionen av kortkedjiga fettsyror, såsom ättiksyra, propionsyra och smörsyra, vilka ger näring till tarmcellerna och bidrar till att reglera av tarmens pH.

Ur en annan aspekt kan detta, eftersom det är en löslig fiber, hjälpa till att motverka förstoppning, eftersom det ökar volymen av avföring och främjar tarmrörelserna.

5. Konjakknölkallan och dess fördelar för hälsan: Reglerar oxidativ stress och inflammation

Konjakknölkallans glukomannan har antioxidantegenskaper, vilka bidrar till att neutralisera fria radikaler. Detta hjälper till att minska oxidativ stress i kroppen. Liknande kan man använda polysackarider som glukomannan som adjuvans vid behandling av inflammation.

Du kanske också vill läsa: Livsmedlen som är rikast på antioxidanter

Hur konsumerar man konjakknölkalla?

Du kan ta del av dessa hälsofördelar genom att helt enkelt införliva konjakknölkallan i din kost. Tänk på att detta är ett kalorifattigt, fiberrikt mjöl som du kan konsumera i form av nudlar och ris och även tillaga andra rätter med. Här är några idéer:

1. Wok med shiratakinudlar

Detta är nudlar gjorda på konjakknölkallans mjöl, som du kan lägga till i soppor och wokröror. Det är mycket populärt som ett alternativ till pasta, eftersom det är så kalorifattigt. Enligt USA:s jordbruksdepartement är näringsinnehållet för dessa nudlar följande, per 100 gram:

  • Kalorier: 9 kcal
  • Kolhydrater: 2,68 gram
  • Fiber: 2,7 gram
  • Kalcium: 18 milligram

Att tänka på är att dessa nudlar inte har någon egen smak, men detta kan vara en fördel eftersom de kan ta åt sig smaken av den sås du lägger ner dem i. Konsistensen är annorlunda jämfört med vetespaghetti: de är halare och krämigare. En annan skillnad är att dessa nudlar inte klibbar ihop eller ändrar konsistensen på såsen, eftersom de inte har lös stärkelse på ytan.

Ingredienser

  • 1 paket shiratakinudlar
  • 2 msk sesamolja
  • Sesamfrön (för dekoration)
  • 2 mak sojasås med låg natriumhalt
  • 1 msk ostronsås (valfritt)
  • Gräslök
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika

Tillagning

  1. Lägg shiratakinudlarna i ett durkslag och skölj dem under kallt vatten (du behöver inte koka dem först). Skaka bort allt vatten och torka dem.
  2. Värm en matsked sesamolja på medelvärme i en wok eller stekpanna. Lägg i nudlarna och tillaga 3 till 5 minuter under konstant omrörning. Häll upp nudlarna i en skål och ställ undan en stund.
  3. Tillsätt ytterligare en matsked sesamolja i samma panna. Fräs hackad vitlök, morot och strimlad röd paprika i ca 5 minuter.
  4. Blanda nu ned nudlarna med grönsakerna, tillsätt soja och även ostronsås om du vill. Tillaga under sporadisk omrörning i ytterligare 2 till 3 minuter.
  5. Servera gärna i ett djupt fat eller en liten skål och garnera med sesamfrön och hackad gräslök.

2. Grönsakswok med konjakris

Detta ris har en annan smak och konsistens jämfört med traditionellt ris. Det sticker ut för sitt låga kolhydrat- och kaloriinnehåll, samtidigt som det är rikt på fibrer, tack vare sitt glukomannaninnehåll. Dessutom är det glutenfritt och har ett lågt glykemiskt index.

Ingredienser

  • 1 paket konjakknölkalleris
  • 1 msk olivolja
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl blandade valfria grönsaker
  • 2 msk sojasås
  • Salt och peppar efter smak

Tillagning

  1. Tvätta riset mycket väl under kallt vatten. Skaka av allt vatten och torka.
  2. Värm olivoljan på medelhög värme i en wok eller stekpanna. Tillsätt och fräs lök och vitlök tills de är gyllene i färgen.
  3. Tillsätt grönsakerna, såsom morötter, majs eller ärtor, och tillaga i 5 minuter.
  4. Tillsätt riset i pannan tillsammans med sojasåsen. Tillaga i 3 till 5 minuter, se till att blanda väl. Tillsätt salt och peppar efter smak.

3. Konjakmjöl

När man maler denna knöl får man ett fint pulver, som till största delen består av glukomannan. Detta mjöl kan man använda som förtjockningsmedel och även för att göra bakverk, såsom bröd och kakor, som är låga i kolhydrater.

4. Gomasio med konjakknölkalla

Gomasio är en traditionell japansk krydda som består av sesamfrön till vilket man även kan tillsätta havssalt och konjakknölkalla. Denna kombination ger ett slags kryddpulver som är rikt på kalcium, magnesium, järn och andra mineraler, samt fibrer, särskilt från glukomannan. Det är populärt att använda för att smaksätta sallader eller risrätter, eftersom det är ett hälsosamt alternativ till natriumsalt.

5. Konjakknölkalla som kosttillskott

Konjakknölkalla finns även som kapslar och pulver, och dessa kan man med fördel tillsätta i exempelvis smoothies. Men innan du börjar använda dessa rekommenderar vi att du konsulterar en specialist. De eventuella riskerna ska vi gå in på lite mera nedan.

Risker och negativa effekter

Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) anses intag av konjakgummi och konjakglukomannan vara säkert, så länge det är upp till 10 g/kg och mindre än 3 gram per dag. Men trots de fördelar vi har beskrivit, så om du har något av följande tillstånd, bör du inte konsumera konjakknölkalla utan att först konsultera en läkare:

  • Gastrointestinala obehag. EFSA har rapporterat att vissa personer som konsumerat 3 000 mg dagligen under en period av 12 veckor upplevde mag-tarmbesvär, såsom diarré eller uppblåsthet.
  • Problem att svälja. När du tar glukomannanpulver och -kapslar, gör det med mycket vatten för att undvika risken för kvävning. Därför rekommenderas detta inte för äldre vuxna, små barn och personer med sväljsvårigheter.
  • Om du tar vissa mediciner. Konjakknölkalla kan störa absorptionen av vissa läkemedel, så det är viktigt att du rådgör med din läkare innan du börjar ta det för att undvika interaktioner.
  • Tarmobstruktion. Överdriven konsumtion av konjakknölkalla utan tillräckligt med vatten kan orsaka detta tillstånd. Därför är det viktigt att du ser till att dricka ordentligt med vatten.
  • Graviditet och amning. Eftersom det inte finns någon tillförlitlig information om användningen av glukomannan under dessa tillstånd, rekommenderas det att helt undvika konsumtion, såvida det inte godkänts av en läkare.

Konjakknölkalla är ett hälsosamt alternativ med många fördelar för hälsan

Att använda konjakknölkallan som ett livsmedel och kosttillskott kan ge betydande fördelar för hälsan. Det kan bidra till att kontrollera blodsockernivåerna, sänka LDL-kolesterolet och öka mättnadskänslan. Du kan äta det som nudlar, ris och kosttillskott och även använda det som förtjockningsmedel i maträtter och för att baka olika bakverk med lågt kolhydratinnehåll.

Slutligen är det viktigt att konsultera en specialist innan du börjar konsumera det för att förhindra biverkningar, vilket är särskilt viktigt för gravida och ammande kvinnor, såväl som personer som tar medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.