Upptäck den otroliga citrondieten och dess hälsofördelar

Citrondieten är ett utmärkt alternativ för att se snabba resultat, men det är viktigt att rådfråga en specialist innan du börjar.
Upptäck den otroliga citrondieten och dess hälsofördelar

Senaste uppdateringen: 17 december, 2018

Citrondieten är en av de mest effektiva dieterna. Den har även flera hälsofördelar. Om du letar efter ett sätt att nå din idealvikt har vi en utmärkt lösning för dig. Sedan antiken har citron fungerat som en grundläggande ingrediens i matlagning världen över. Det finns dock mer med den här frukten än vad man först ser.

Citron är antibakteriellt och antiviralt. Det innehåller också vitaminer, mineraler och hjälper till med matsmältningen. Vill du veta mer? Fortsätt att läsa.

Citrondieten

Citronsaft-har-många-fördelar

Citrondieten är en detoxdiet som består av att dricka ett glas färsk citronsaft varje morgon under en bestämd period. Men, det är inte lätt. Vi pratar inte om vanlig lemonad. Vi menar en kombination av varmt vatten med citronjuice. Du måste så klart kombinera rutinen med en hälsosam kostplan och mycket träning.

Om du fullföljer detoxen kommer den att göra under för din hälsa!

Fördelarna för din kropp med citrondieten

Ett aktivt immunförsvar

Tack vara C-vitaminet i citroner kan du stärka ditt immunförsvar. På det här sättet förbättrar du din kropps försvar och minskar risken att drabbas av sjukdomar.

Bättre matsmältning

Citronvatten hjälper till att reglera nedbrytningsprocessen av mat och därför förbättra matsmältningen. Och andra sidan reglerar det problem som du kanske har i matsmältningskanalen.

Rena din kropp

Citronsaft-som-detox-för-kroppen.

Som sagt är det en detoxdiet. I och med det hjälper den till att helt rensa kroppen på gifter och orenheter som den vanligtvis utsätts för. Processen är naturlig och använder de vätskedrivande egenskaperna hos citronen.

Motverkar uppblåsthet

Citron innehåller flavonoider, kemiska föreningar som hjälper till att reducera inflammation och smärta. Dessutom minskar risken för kronisk uppblåsthet.

Aktiverar lymfsystemet

Ditt lymfsystem hänger ihop med immunförsvaret för att försvara din kropp mot sjukdomar. Tack vare citronvattnets renande egenskaper görs gifter av med från kroppen och alla körtlar, blodkärl och lymfvävnad börjar fungera mer effektivt.

Sänker kolesterolet

Citronsaft-kan-sänka-kolesterolet.

Citronens fibrer, flavonoider och polyfenoler förhindrar höga nivåer av det onda kolesterolet (LDL). Det minskar betydligt risken för kardiovaskulära problem.

Mer energi, en mindre stillasittande livsstil

Att inkludera citronvatten i din kost är ett underbart beslut. Du renar din kropp och gör av med alla rester av socker och fetter från din kropp. Istället tillför du näringsämnen och får mer energi än någonsin.

Gå ner i vikt, öka i livskraft

Genom att dricka citronvatten på morgonen kommer du känna dig tillfredsställd resten av dagen. Det betyder inte att du inte vill äta, men du kommer inte ha lika mycket sug. Din kropp kommer att blockera upptagandet av fett och på det sättet går du inte upp lika mycket i vikt.

Steg att följa

Som med vilken annan diet bör du följa vissa steg för att bli nöjd med resultatet. Om du ska dricka varmt vatten med citronsaft finns det vissa saker att uppmärksamma:

  • Följ dieten i 5 dagar, inte mer eller mindre. Det är en väldigt strikt kostplan där du lägger åt sidan näringsämnen från annan mat och kalorierna som din kropp behöver.
  • Drick det varje dag och vid varje måltid.
  • Drick mycket vatten under dagen. Du måste underhålla vätskenivån din kropp behöver. På det sättet samlar du inte vätska. Två liter är tillräckligt.
  • Uteslut fett från din kost och ät inte fett på fem dagar. Det inkluderar stekt mat, halvfabrikat, dressingar etc. Din kost måste vara hälsosam för att detoxen ska fungera.
  • Den första dagen är delvis fasta. Det kan vara den svåraste dagen. Det är signalen till din kropp att antalet kalorier kommer att förändras. Det kommer att påverka din metabolism och göra dieten ännu mer effektiv.

Citrondieten är ett utmärkt alternativ för att se snabba resultat, men det är viktigt att rådfråga en specialist innan du börjar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kim H., Jang M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68: 406-20.
  • Farzaei MH., Singh AK., Kumar R., Croley CR., et al., Targeting inflmmation by flavonoids: novel therapeutic strategy for metabolic disorders. Int J Mol Sci, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.