Upptäck 6 tips för en hållbar trädgård
En hållbar trädgård kännetecknas av ansvarsfull och effektiv användning av tillgängliga naturresurser. Dessa trädgårdar respekterar diversiteten och den biologiska mångfalden hos varje växtart och dess naturliga cykler i alla områden. Med andra ord, de är ekologiska och skonsamma platser, eftersom de är en produkt av sunda odlingsmetoder.
Traditionell trädgårdsskötsel har en negativ miljöpåverkan. Anledningarna är inte svåra att se: överdriven användning av vatten, användning av bekämpningsmedel och användning av växtarter som kan vara invasiva. Därför är en hållbar trädgård ett bra sätt att hjälpa miljön.
Vilka är fördelarna med en hållbar trädgård?
Hållbara trädgårdar minskar och optimerar vattenförbrukningen. Vi kan använda insamlat regnvatten för att bevattna växter.
De minskar också energiförbrukningen. Detta eftersom att du kan sköta om dem för hand, utan maskiner. I dessa använder du dessutom större mängd ekologiska gödningsmedel, på bekostnad av miljöfarliga, kemiska medel. Du kan därtill kompostera hushållsavfall, vilket gör att du kan återvinna och dra nytta av ditt avfall i stället för att kasta bort det.
En annan fördel är att du kan odla din egen mat och egna örter i din trädgård. Hållbara trädgårdar innebär att du planterar grönsaker, frukter och örter för eget bruk. Du kan också plantera medicinalväxter, som aloe vera, lavendel eller oregano.
Läs vidare för att lära dig mer: Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme
Några tips att tänka på för att skapa en hållbar trädgård
Hur ska du gå tillväga för att starta en hållbar trädgård?
Det är lättare än det låter. Allt du behöver göra är att lägga en heldag på din trädgård och utföra det grundläggande arbetet.
1. Planera din trädgård
Innan du tar på dig dina trädgårdshandskar, tänk igenom ditt val av växter och deras egenskaper. Växter som trivs i skugga ska planteras under stora träd eller tak. De som älskar sol bör få stå i full sol, och de som behöver mycket vatten bör du placera i fuktiga områden.
För att göra detta måste du läsa på om var och en av dina växter för att ta reda på var du ska placera dem.
2. Gör din egen kompost
Kompost är ett organiskt gödningsmedel som kommer från nedbrytning av organiskt material (animaliskt och vegetabiliskt avfall). Kompostering är en process för nedbrytning av organiskt material med hjälp av mikroorganismer vilket ger näringsrika ämnen till jorden.
Du kan göra denna kompost med gödsel från husdjur, matavfall, trädgårdsavfall, spannmål (t.ex. ris.), jord och vatten. För att göra detta skyfflar du bara ett lager av varje typ ovanpå ett annat. Täck sedan över din kompost med plast för att hålla kvar fukt och rör om dagligen så att syret cirkulerar.
3. Samla dina egna frön för att skapa en hållbar trädgård
Spara frön från grönsakerna du köpt i butiken istället för att kasta dem. Använd även frön från de grönsaker du skördar.
Förvara dem på en sval, torr plats och var noga med att märka de olika sorterna. På så sätt har du alltid tillgång till exempelvis paprika, chilipeppar, ärtor, tomater och baljväxter.
Ta reda på mer här: Tips om hur du målar trämöbler på ett proffsigt sätt
4. Plantera bara lokala arter
Om du planterar arter från ett annat land i din trädgård kan de vara aggressiva mot dem du redan har. Det finns växter som är kända för att vara invasiva eftersom de anpassar sig till vilken miljö som helst och börjar föröka sig och sprida sig utom kontroll.
Invasiva arter har en så pass stor ekologisk inverkan att de kan utrota lokala arter eller tvinga dem att flytta på sig, vilket leder till förlust av biologisk mångfald.
5. Säg adjö till herbicider och kemikalier
Herbicider är ämnen eller blandningar som används för att kontrollera oönskad växtlighet, som ogräs. Eftersom de innehåller koncentrerade kemikalier är de skadliga för miljön. Därför bör du i stället rensa ogräs för hand.
Du kan göra en vitlöksspray mot skadedjur. För denna behöver du en vitlök, kryddnejlika och en halvliter vatten. Blanda alla ingredienser, låt blandningen vila en dag och tillsätt sedan tre liter vatten. Fyll en sprayflaska med ditt naturliga insektsmedel och börja spraya!
6. Samla in regnvatten för en hållbar trädgård
Du kan samla in regnvatten i en tunna. Placera tunnor där takrännorna på ditt hus rinner ut. Förvara regnvattnet i en lufttät behållare. Koka det om du kan för att förhindra att det blir dåligt snabbt och förvara det i 20-liters glasflaskor.
En hållbar trädgård gör att du sparar tid och pengar
Att odla dina egna grönsaker i din trädgård sparar mycket pengar och tid i butiken. Du kan också ta tillfället i akt att odla medicinalväxter för att göra dina egna behandlingar.
För att förhindra markskador, använd någon naturlig form av täckmaterial, som täckbark, dekorationsflis, kompost, grus, torra löv eller gräsklipp. Detta minimerar fuktförlusten i jorden och reglerar temperaturen. Sprid ut ett fem till tio centimeter tjockt lager av organiskt material.
Allt du behöver göra är nu lite efterforskningar och sedan kan du börja arbeta i din trädgård för att göra den hållbar!
Tillsammans kan vi alla skydda miljön.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cajamarca Diego. Procedimientos para la elaboración de abonos orgánicos. 2012 [Revisado 06/02/2021]. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad de Cuenca. Trabajo de Grado para el título de Ingeniero Agrónomo. Disponible en: http://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3277/1/TESIS.pdf
- Patxi Suarez. El impacto ambiental de la jardinería. Revista El Ecologista nº 39. Primavera 2004 [Revisado 06/02/2021]. Disponible en: https://www.ecologistasenaccion.org/17501/el-impacto-ambiental-de-la-jardineria/
- CDRSSA. Uso y regulación de herbicidas en México. 2020 [Consultado 06/02/2021]. Disponible en: http://www.cedrssa.gob.mx/files/b/13/76Herbicidas.pdf