Torra och spruckna händer: så skyddar du dem mot kyla
Har du någonsin haft torra och spruckna händer? Om så är fallet vet du säkert hur irriterande och smärtsamt det kan vara. Händerna är särskilt känsliga för vinterväder, och de som arbetar med sina händer har inte alltid råd med lyxiga handskar. Så finns det något vi kan göra för att skydda våra händer mot detta?
Huden som täcker våra händer blir ofta torr och sprucken. Detta beror på att det finns hårsäckar på handryggen samt inte särskilt mycket fett. Således har denna sida av dina händer väldigt få element för att kunna skydda sig mot dåligt väder vilket är varför de lättare blir torra. Handflatorna har å andra sidan skydd mot tufft väder. De producerar till exempel svett för att reglera temperaturen.
Kallt väder leder till spruckna händer eftersom det tenderar att vara torrt och därför torkar ut cellerna. För att ta hand om denna känsliga hud föreslår vi att du provar på några huskurer.
Vad kan orsaka torra och spruckna händer?
Spruckna händer är inte bara ett resultat av kalla temperaturer. Det finns andra vintertillstånd som man kan associera med sprucken hud, och också vissa omständigheter som inte är relaterade till väder.
Plötsliga temperaturförändringar är en ganska vanlig orsak. Många av oss har en alltför hög temperatur inomhus, vilket gör att huden lättare drabbas av termisk chock när man går utomhus. Denna förändring från värme till kyla är ganska dålig för din dermis.
Som vi nämner ovan så leder exponering för kalla temperaturer till torrhet. Du kanske tror att du återfuktar händerna när du tvättar dem ofta? Så är fallet inte alls. Tvärtom så kan faktiskt fuktighet vara kontraproduktivt när den läggs till i en kall miljö, och detta kan torka huden ytterligare.
Förutom kallt väder kan hushållskemikalier som till exempel rengöringsmedel, insektsmedel och till och med tvålar och krämer som du kanske använder, både torka ut och ge sprickor i huden. Med detta i åtanke utvecklar vissa företag nu produkter för att skydda hud från sprickor istället för att göra dem värre, som exempelvis tensidbaserad ekologisk tvål.
Befintliga dermatologiska tillstånd och autoimmuna sjukdomar är också en faktor när det gäller torr hud och bildningar av sprickor. Personer med psoriasis märker till exempel ofta att deras symtom förvärras varje år. Andra hormonella tillstånd, såsom hypotyreos och diabetes, har också en negativ inverkan på huden.
Läs vidare: Tips för att ta hand om händer och fötter
Åtgärder för att förhindra torra och spruckna händer
Men du behöver inte oroa dig för vintern när du tänker på din hud. För det finns en del åtgärder du kan vidta för att förhindra både torra och spruckna händer. Här är några:
- Tvätta händerna med varmt vatten. Du måste tvätta dina händer ofta, oavsett väder. Det är då bäst att göra det med ljummet vatten.
- Använd handskar eller vantar när det är möjligt – både för att skydda dem från dåligt väder och olika ämnen. Se till att din hud inte kommer i direkt kontakt med giftiga ämnen. Håll också fingrarna varma.
- Fuktighetskräm. Inte alla lotioner är användbara för att förhindra torra och spruckna händer under vintern. Så vi rekommenderar att du använder de som är specifikt framtagna för att återfukta torr hud. Det är ännu bättre om du hittar en som innehåller något ämne som härrör från havre. Applicera inte bara på handryggarna utan smörj även in dina naglar.
Ta reda på mer: Så tar du hand om åldrande händer
Användbara produkter man ofta har hemma
Torra och spruckna händer beror inte på bakterier, och det finns därför ingen medicin för att behandla dem. Allt du behöver är förebyggande åtgärder och bättre vanor. Det finns en del huskurer du kan använda för att försöka bli av med torr hud. Dessa hjälper till att återfukta din hud och det bästa är att de inte innehåller några farliga ämnen.
Bland de användbara produkter vi ofta har i hemmet hittar vi:
- Vaselin: Använd som det är, utan att tillsätta något. Vaselinet bildar en isolerande barriär på huden och skyddar den när den utsätts för kalla temperaturer. Vi rekommenderar en applicering i veckan.
- Vete: Varmt vetekli är en annan bra produkt för dina händer. Koka i vatten och låt sedan svalna. Ta som vana att sitta med händerna i denna blandning. Se bara till att det inte är för varmt innan du doppar ner händerna.
- Honung: Detta ämne har många övergripande hälsoegenskaper, särskilt när det gäller huden. Det bildar ett isolerande lager på dina händer. Blanda det med lite smält smör och låt det sedan svalna. Det enda problemet med denna blandning är att den fläckar ner allt som den berör. Därför rekommenderar vi att du gör behandlingen när du har tid att vila dina händer.
- Äggula: Detta är en naturlig fuktighetskräm. Vispa till lite och applicera sedan direkt på händerna och låt sitta i tio till tjugo minuter. Upprepa denna behandling tre gånger i veckan. Det bör vara mer än tillräckligt för att dina händer inte ska spricka på grund av exponering för kalla temperaturer.
Slutsats
Kallt väder kan leda till att du får torra och spruckna händer. Ett bra sätt att undvika det är att ha på dig handskar eller vantar så ofta du bara kan. Som vi berättar om ovan så finns det dessutom många naturliga produkter du kan använda som fuktighetskrämer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mañez, V. Muñoz, et al. “Dermatitis atopica (DA): hidratación y plan de cuidados.” Enfermería Dermatológica 1.1 (2007): 16-23.
- María Eugenia Iglesias Zamora. «Protocolo de Vigilancia Sanitaria Específica para los trabajadores expuestos a Dermatosis Laborales». Comisión Delegada de 25 de
febrero de 2003. DEPARTAMENTO DE SALUD DEL GOBIERNO DE NAVARRA. https://www.saludcastillayleon.es/profesionales/es/saludlaboral/protocolos-vigilancia-salud-especifica.ficheros/1224226-Dermatosis.pdf. - Rupal Christine Gupta, MD (2015). Psoriasis. The Nemours Foundation. https://kidshealth.org/es/teens/psoriasis-esp.html.
- W. Uter , O. Gefeller , HJ Schwanitz (1998). Un estudio epidemiológico de la influencia de la estación (aire frío y seco) en la aparición de cambios irritantes en la piel de las manos. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-d3f80497-6401-3c79-9c2a-4e07dc65bf7b/tab/summary.