Tvätta dina händer: Coronavirusets största fiende

maj 21, 2020
Under den senaste perioden har många läkare och forskare förklarat varför handtvätt är en av de viktigaste metoderna för att undvika spridningen av coronavirus.

De senaste veckorna har rädsla och felaktig information spridits över hela världen tillsammans med coronaviruset (COVID-19). Som ett resultat av detta har läkare, forskare och hälsoombud gått ut med förtydligad information om hur viktigt det är med förebyggande åtgärder. Detta tar oss till coronavirusets största fiende: att tvätta dina händer.

Via Twitter förklarar bland annat Alberto Sicilia, doktor i teoretisk fysik och Palli Thordarson, kemiprofessor på University of South Wales i Australien, varför tvål är ett av de bästa alternativen mot viruset. Ett virus som har fått alla på hela planeten att vara bli vaksamma.

Att tvätta dina händer är coronavirusets största fiende

Att tvätta dina händer är coronavirusets största fiende

Läs mer om coronaviruset här: Symptomen på smitta av coronaviruset (COVID-19)

De ovannämnda proffsen förklarar att i princip alla virus är ”mikroskopiska varelser” som behöver introduceras till mänskliga celler. Detta är det enda sättet för dem att multipliceras, eftersom de inte kan reproducera själva.

Just coronaviruset består av tre element. Dessa är:

  • Genetisk materia (RNA)
  • Vissa proteiner som tillåter viruset att fästa sig vid mänskliga celler
  • Ett fettigt yttre membran som fungerar som skydd. Det är detta element som gör att det bästa skyddet för dig mot coronaviruset är att tvätta dina händer.

Tvålens komposition består av bland annat salter med substanser som liknar oljor, även kända som amfifiler. Dessa kan ha liknande strukturer som lipiderna i virusets membran.

Därför kommer nämnda molekyler i konflikt med membranen i viruset. Detta hjälper till att lösa upp membranet vilket i sin tur inaktiverar dess mikroorganismer. För i själva verket är viruset inte i sig något levande, dock kan det hålla sig aktivt utanför kroppen i några timmar upp till flera dagar.

Detta förklarar varför handtvätt med tvål är så viktigt för att du ska kunna försvara dig själv mot coronaviruset… Men inte bara detta virus, utan också bland annat bakterier som kan orsaka sjukdom. Det är därför läkare och forskare insisterar så hårt på att du ska tvätta dina händer som en förebyggande åtgärd, eftersom det hjälper till att förhindra spridningen av en smitta som orsakar så mycket rädsla.

Kan tvål döda coronavirus?

Tvål hjälper till att lösa upp det fettiga yttre höljet som skyddar viruset. Det gör att det ”faller det som ett korthus och dör”, säger forskarna. Dock, som vi precis påpekat, är inte virus levande ting och dör egentligen inte. Snarare så inaktiveras de när du använder tvål och rätt metod för att tvätta händerna.

Dr. Dan McGee, barnläkare på Helen DeVos Hospital i Grand Rapids, Michigan, beskrev hur man gör för att tvätta händerna i en intervju i det amerikanska tv-programmet The Today Show. Enligt McGee är ”handtvätt det näst bästa sättet för att förhindra en infektion. Det allra bästa sättet är att vaccinera sig – om ett vaccin finns.”

Men är det tillräckligt att tvätta dina händer? Kanske inte. Dock har vetenskaplig forskning bevisat dess betydelse för att förebygga smittsamma sjukdomar. Enligt en undersökning som publicerats i Cochrane Database of Systemic Revisionhjälper handtvätt till att sakta ner spridningen av sjukdomen. 

Denna vana kan även minska risken för andningssjukdomar med 54 %. Dessutom överträffar det effekten jämfört med andra alternativ. De senaste studierna stödjer dessa fakta, bland annat en från Massachusetts Institute of Technology.

I denna studie fann forskarna att en förbättrad handtvättsfrekvens bland resenärer som besökt 10 av de största flygplatserna i världen är en avgörande faktor för att minska spridningen av många sjukdomar med smittsamt ursprung.

Tvätta dina händer med tvål eller använd handsprit – vad är bäst?

Vad är bäst - att tvätta dina händer med tvål eller använda handsprit?

Du kanske också vill läsa om: Hur man gör en detox med ingefära och äpple

Många människor tror att handsprit är det bästa alternativet. Sanningen är dock att det inte är bättre än att tvätta dina händer när det kommer till rengöring och desinfektion. Du kan till och med använda vilken tvål som helst.

Att tvätta dina händer metodiskt är bland de viktigaste åtgärderna för att förebygga smitta och spridning av patogener som coronavirus. Dock, på grund av den rädsla som har spridit sig runt om i världen på grund av sjukdomen, tror många att handsprit är ett bättre försvar mot viruset.

Hur mycket sanning finns i det? Tja, hälsoexperter och myndigheter som USA:s nationella folkhälsomyndighet (CDC) prioriterar användningen av tvål. Fram till idag finns det inga bevis för att antibakteriella tvålar är bättre än vanlig tvål när det kommer till att förhindra sjukdomar.

Om du dock inte har tvål och vatten till hands, kan ett bra alternativ vara att använda handsprit som innehåller minst 60 % alkohol. Det kan dessutom vara smart att använda desinficerande servetter på ställen som på jobbet. Problemet är att människor underskattar handtvål. Samtidigt blir användningen av handsprit absurd till den punkt där det börjar bli överdrivet dyrt.

Välj att använda tvål

Med tanke på detta är det viktigt att förstå att det bästa alternativet faktiskt är att tvätta dina händer med tvål; det är också mycket enklare att få tag på. Faktum är att du kan använda alla typer av tvål: flytande, fast, parfymerad, diskmedel, tvål för män, tvål för kvinnor… med andra ord, vilken tvål som helst.

Det viktigaste är att du tänker på att använda tvål tillsammans med vatten och tvättar dina händer i minst 20 sekunder. Något som är ännu viktigare är att du bör tvätta dina händer så ofta som du behöver det, men minst fem gånger om dagen. Se till att gnida båda händerna mot varandra och tvätta också handlederna och mellan fingrarna.

  • Jefferson, T., Del Mar, C. B., Dooley, L., Ferroni, E., Al-Ansary, L. A., Bawazeer, G. A., … Conly, J. M. (2011). Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. The Cochrane Database of Systematic Reviews, (7). https://doi.org/10.1002/14651858.CD006207.pub4
  • Christos Nicolaides, Demetris Avraam, Luis Cueto‐Felgueroso, Marta C. González, Ruben Juanes. Hand‐Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network. Risk Analysis, 2019; DOI: 10.1111/risa.13438