Så tar du hand om åldrande händer

Applicera krämer med massage och använd solskyddsmedel. Det är det grundläggande för att ta hand om dina händer för att förhindra tecken på för tidigt åldrande.
Så tar du hand om åldrande händer
Abel Verdejo

Granskad och godkänd av fysioterapeut Abel Verdejo.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Det är viktigt att du tar hand om dina åldrande händer. Bland annat estetiska behandlingar är mycket effektiva och finns tillgängliga i olika prisklasser.

Idag vill vi ge dig en lista över några bra behandlingar som erbjuds av den kosmetiska industrin. Vi ska också visa dig några knep och vanor du själv kan börja ta till hemma för att fördröja dina händers åldrande en aning.

Estetiska behandlingar för åldrande händer

En bra början är alltid att konsultera en hudläkare eller en specialist om hur du bäst tar hand om dina händer. Efter en serie medicinska tester kan du avgöra vilken behandling som är bäst för dig, beroende på din hudtyp och hälsa.

Ta hand om dina åldrande händer

Mesoterapi

Mesoterapi är en behandling som vanligtvis tillämpas på torra händer som har väldigt mycket linjer och som kräver återfuktning. Personer som lider av artros är de som normalt behöver den här typen av behandling.

  • Den går ut på att man applicerar homeopatiska mediciner med kemiska ämnen och komplexa vitaminer, vilka återupplivar vävnaderna i huden och ger den återfuktning på djupet.
  • På så sätt stimuleras kollagenproduktionen så att dina åldrande händer ser ljusare ut och får tillbaka sin elasticitet.

Kemisk peeling

Det finns effektiva behandlingar i olika prisklasser och tillämpningstekniker.

En kemisk peeling exfolierar dina händer genom att tillämpa en medicinsk behandling med specialiserade kemikalier.

Exfolianter är perfekta för händer som har fläckar och rynkor. Efter en tid får din hud tillbaka sitt lena och ungdomliga utseende, och du kommer tydligt att se resultaten.

Fillers

Den här behandlingen är speciellt avsedd för händer som har förlorat mycket av sin densitet. Det gör dem nästan genomskinliga, vilket gör att ådrorna ser tjockare ut.

  • Under lokalbedövning eller sövning appliceras fillers genom insprutning av polymjölksyra eller hyaluronsyra.
  • Resultaten är väldigt synbara, eftersom din hud avsevärt får tillbaka sin densitet.

Andra rekommendationer för att föryngra dina åldrande händer

Följande rekommendationer är något du borde göra dagligen för att hålla dina händer friska. De är ganska enkla och kräver endast lite engagemang från din sida.

Massage innan sänggående

Medan du sover antar din kropp ett avslappningstillstånd där cellerna regenereras och absorberar näringsämnen. Därför rekommenderar vi att du innan du ska sova gör en liten massage med krämer som innehåller naturliga oljor eller te, så att händerna absorberar dessa ordentligt under sömnen.

  • Massera dina händer med mjuka cirkelrörelser.

Skydda dina händer

Skydda dina åldrande händer med solkräm

Temperaturen i miljön du lever i är en av de faktorer som påverkar dina händer mest.

Gör det till en vana att skydda dina händer i värmen med återfuktande krämer på samma vis som du skyddar dem mot kyla. Det är väldigt viktigt att ha på solskydd innan du går ut och utsätter dig för solens strålar.

Använd en bra tvål och tvätta inte händerna för ofta

Du tvättar förmodligen händerna varje dag. Att därför använda en tvål som passar din hud är väldigt avgörande för att ta hand om dina åldrande händer.

Använd en tvål tillverkad med naturliga ingredienser, som till exempel blomoljor, aloe vera, honung, sheasmör eller havremjöl.

Även om det är viktigt att upprätthålla en god hygien är det också viktigt att du inte tvättar dina händer alltför mycket. Precis som väderförändringar kan överdriven handtvätt också försvaga huden på händerna och göra den mindre slät.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Organizacion Mundial de la Salud. Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS. 2012.
  • World Health Organization. Guía de la OMS sobre Higiene de Manos en la Atención de la Salud. World Heal Organ. 2009.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.