Tips på enkla sätt att rengöra din TV

Om du ska rengöra din TV, är det väldigt viktigt att ta hänsyn till materialet som den är tillverkad av för att inte skada skärmen med olämpliga rengöringsmedel.
Tips på enkla sätt att rengöra din TV

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du tittar på en bra film och får syn på några fläckar på skärmen. Du försöker koncentrera dig på din film, men nu kan du bara se de orenheter du har precis framför näsan. Filmstunden är över – tills du kan rengöra din TV, åtminstone.

Att rengöra din TV och andra datorskärmar kan vara jobbigt och knepigt ibland. Så det kan vara bra att lära sig hur man gör det på ett enkelt och effektivt sätt, och som inte skadar enheterna.

Det är vanligt att man inte ser smuts och fläckar på en skärm medan den är påslagen. Så för att undvika att det gradvis samlas damm, är det viktigt att rengöra skärmen en gång i veckan. Det gör att den inte hinner bli alltför smutsig, och du slipper ta till aggressiva rengöringsprodukter.

Hu du rengör din TV

Du bör rengöra din TV regelbundet

Här är några metoder som du kan använda för att rengöra din TV:

Hur du kan rengöra din TV med den torra metoden

 • Dra ur stickkontakten innan du rengör den – din säkerhet kommer först.
 • Om du har din reparationshandbok för apparaten, läs den noga för att ta reda på vilket material du har att göra med och vilken typ av rengöringsmedel du kan använda på den.
 • Rena microfiberdukar är bra för att torka damm, så dessa är bra att använda för att rengöra glas. Dessutom är mikrofiber det optimala materialet att rengöra med när man inte vill lämna spår. Många företag inkluderar dessa dukar i sina TV-paket.
 • Undvik att använda papper eller vanliga tygmaterial. Dessa material är hårda och kan enkelt skrapa din plasma-, LED- eller LCD-TV.

… och med den våta metoden

 • Om du fortfarande har en gammal TV med en glasskärm, kan du enkelt rengöra den med en microfibertrasa fuktad med glasrengöringsmedel.
 • Spraya inte skärmar med vätska. Försök istället att först rengöra dem med en torr trasa. Skärmar bör helst torkas av med torra material. Undvik att använda något vått på dem, om det inte är absolut nödvändigt.
 • Destillerat vatten rekommenderas ofta för rengöring av moderna TV-apparater. Undvik också att använda rengöringsmedel som innehåller hårda kemikalier som alkohol eller andra nötande medel, eftersom du kan skada skärmen utan att du märker det.
 • Om du har en TV i köket är den antagligen smutsigare på grund av ångor, rök och fett som förekommer i detta rum. För dessa svåra fläckar, spruta lite vinäger på en microfibertrasa och torka av.
 • Tryck inte för hårt på skärmarna när du rengör dem. Rengör ytorna försiktigt, eftersom materialen är mycket känsligare än glaset i de gamla TV-apparaterna.
 • Rengör med mjuka, horisontella drag tills skärmen är torr.
 • Slutligen, granska TV:ns hölje och fot så att dessa också är rena. Några drag med trasan räcker. Ha alltid separata trasor som du bara använder för skärmar, och förvara dem endast för detta ändamål.

Du bör rengöra din TV försiktigt

Tänk på att rengöra din TV

TV-apparater har förändrats mycket under årens lopp, och tekniska framsteg har gett oss högkvalitativa skärmar. Således kan vi nu titta på filmer och serier som vi gillar i hög upplösning och i stor detalj. Dessa apparater är tillverkade i olika material såsom LED och LCD. De gamla tv-apparaterna har försvunnit, och de nya TV-apparaterna använder inte längre glas som huvudmaterial.

Dagens skärmar är bräckliga och kräver olika omsorg. Dessutom är de flesta digitala, så det är nödvändigt att rengöra dem oftare.

Slutligen, tillämpa gärna dessa tips på andra skärmar du har i ditt hem, de passar också bra för datorer, mobiltelefoner, bärbara datorer, paddor med mera.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.