Tips och råd för långa bilresor
Tycker du om att göra långa bilresor?
I motsats till vad somliga tror så behöver man inte nödvändigtvis blir uttröttad av att sitta bakom ratten. Tvärtom erbjuder bilkörning flera fördelar jämfört med andra resealternativ. Det största pluset är att man har kontroll över allt från början till slutet.
Oavsett hur långt man reser så är det ofta billigare att köra bil och man har större möjligheter att lära känna olika resvägar. Det är bäst att utgå från en plan. Sedan kan man alltid improvisera om några olägenheter skulle uppkomma eller om man får nya idéer.
Andra fördelar med att färdas med bil är att man kan ta med sig så mycket bagage som man vill, man undviker köer på järnvägsstationer och flygplatser, man kan stanna när som helst, man kan njuta av landskapet man åker igenom och man har större frihet.
Tips för långa bilresor
För att kunna njuta av långa bilresor bör du tänka på följande:
Lär dig mer: Att resa med diabetes: tips och råd
1. Planera din resrutt
Genom att planera i förväg minskar du riskerna för att något ska gå snett. När du väl bestämt dig för ett resmål, gör upp en färdväg med fastställda avstånd och inlagda raststopp. Markera vilka vägar du kommer att köra på och var du kan tanka, övernatta och äta på vägen.
2. Ta reda på vilka lagar som gäller
Rusta dig med en trafiksäkerhetsapp. Det är användbara program med digitala kartor och information om lokala föreskrifter och trafikregler. En del har även en översättningsfunktion.
Det som är bra är att du kan ladda ner dem till din mobil eller surfplatta. På så sätt har du alltid hjälp inom räckhåll.
3. Inspektera ditt fordon
Se till att alla däck är i tipptopp skick (glöm inte reservhjulet) och kontrollera oljenivån. Boka tid hos en bilmekaniker som kan undersöka motor och bromsar innan du ger dig iväg. Det är också viktigt att kolla ljus och vindrutetorkare.
På långa bilresor bör du inte bara ha en förbandslåda utan även en verktygslåda så att du kan byta däck. Du måste vara utrustad med en varningstriangel, en brandsläckare, en reflexväst, en ficklampa, en domkraft och allt annat du kan behöva för en trygg färd.
4. Utse en andreförare vid långa bilresor
Visst går det att köra långa sträckor ensam. Dock är det fördelaktigt att ha någon som vid behov kan avlösa dig bakom ratten. Om ni turas om att köra får ni båda en chans att vila och den som kör kan hålla sig mer alert.
5. Förbered rätt personer inför din avresa
Var särskilt uppmärksam på detta! För att undvika inbrott i ditt hem ska du inte berätta för alla att du tänker resa bort. Det räcker med att underrätta en närstående person som kan hålla koll på ditt hem, sköta om dina husdjur och tömma brevlådan.
Meddela denna person när du ska resa och om det är något särskilt som behöver utföras. Gå noga igenom vad personen behöver veta, så att du slipper störas av telefonsamtal under resan.
6. Ha alla förnödenheter till hands
Det kan finnas undantag, men i allmänhet är det ingen god idé att låta bagaget uppta för stor plats i bilen. Det viktigaste att komma ihåg att packa med är mediciner, mat, hygienartiklar och lämpliga kläder.
7. Kör utvilad vid långa bilresor
Man bör aldrig färdas långa och utmanande sträckor utan att vara utvilad. Detta är en rekommendation som gäller för såväl förare som andreförare. Se till att få minst 8 timmars sömn natten före avresan. Därigenom blir fysisk utmattning en mindre farlig faktor och du reagerar snabbare om något oförutsett skulle dyka upp.
Om ni reser i grupp är det medpassagerarnas uppgift att hjälpa till att hålla stressen nere under resans gång.
8. Gör uppehåll vid bestämda ställen
Bilturen blir mer uthärdlig om du delar upp den i bitar. Enligt en publikation från europeiska bilkommissionen kan långvarig bilkörning vara så påfrestande att den kan göra föraren sömnig och inverka på hans eller hennes uppfattning av omgivningen Det kan också försämra den psykomotoriska koordinationen, förändra beteende och påverka reaktionsförmågan. Allt detta ökar riskerna för olyckor.
9. Ta med dig laddare och extra telefoner
Använd inte mobiltelefonen medan du kör. Däremot kan den vara värdefull i nödsituationer, till exempel om du behöver ringa efter en bärgningsbil. Tänk dock på att köra åt sidan ut i vägrenen innan du ringer eller sms:ar.
Detta kanske också intresserar dig: Amaxofobi: carför är vissa rädda för att köra bil?
Förartips för långa bilresor
Även om det kan låta tjatigt kan man inte nog poängtera vikten av vila under långa bilresor. Passa på att sträcka på benen och låta dina muskler slappna av varannan eller var tredje timma under bilkörningen.
Likaså bör du dricka rikligt med vatten innan du börjar köra och under resans gång. Här är några andra tips:
- Glöm inte att ta med dig alla dokument som hör till bilen, försäkringsbrev, ditt körkort osv.
- Planera alternativa färdvägar, i fall du skulle behöva dem.
- Undvik att köra nattetid eller i hett väder,
- Drick inte alkohol, eftersom detta givetvis medför risker för både dig och dina medtrafikanter.
- Om du tar mediciner, även om de är receptbelagda, behöver du vara medveten om deras biverkningar.
- Bär lätta kläder och bekväma skor: inga högklackade skor eller skor med stela sulor, eftersom dessa försvårar nödbromsning.
- Försök att inte äta för stora måltider som kan inverka på matsmältningen.
- Fördela bagaget på så sätt att det inte påverkar bilens dynamiska egenskaper. Placera inga lösa föremål längst bak i bilen, då dessa kan orsaka skada om en olycka skulle inträffa.
Planering är det viktigaste vid långa bilresor
Under långa bilresor får du vara med om spänning och äventyr. Låt inte bristande framförhållning lägga sordin på dina reseupplevelser. Ta dig tiden att göra upp en preliminär resrutt.
Tänk alltid på att säkerhet är den viktigaste förutsättningen för att få en fridfull semester.
Nu när du känner till knepen för att bäst ta dig till ditt resmål återstår bara att packa dina väskor och göra resan till en oförglömlig erfarenhet!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- OMS. 10 datos sobre la seguridad vial en el mundo; 2017. https://www.who.int/features/factfiles/roadsafety/es/
- Cifuentes P. El sueño y la fatiga al volante, peligro constante. Comisariado Europeo del Automóvil. Consultores en Seguridad Vial Filial Chile; 2020. https://www.iso-39001.cl/blog/63-el-sueno-y-la-fatiga-al-volante-peligro-constante