6 konsekvenser av att inte få tillräckligt med sömn

Om du brukar sova väldigt lite är det troligt att du har sett konsekvenser i dina koncentrationsnivåer. Konsekvenserna påverkar även din hud. Ta hand om din hälsa och sov mer!
6 konsekvenser av att inte få tillräckligt med sömn

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur bra skulle du säga att du sover? Tror du att dina sömnvanor är bra? Tror du det är vanligt att inte få tillräckligt med sömn?

Många gånger tvingas vi dra ner på antalet timmar vi sover för att vi måste jobba eller göra annat.

Har du dock frågat dig själv om konsekvenserna av att inte få tillräckligt med sömn? De flesta glömmer att sömn är lika viktigt som att äta, hålla sig hydrerad och slappna av.

Och nej, att koppla av och att sova är inte samma sak. Du kan koppla av medan du tittar på TV eller läser en bok, men du sover inte.

Fortsätt läsa och upptäck konsekvenserna av att inte få tillräckligt med sömn. Det är dags att börja ta bättre hand om dig själv.

Höga ångestnivåer

Stress och ångest
När du sover reparerar din kropp sig själv. Den blir också av med muskelspänning från dagens stress.

Därför är en av konsekvenserna av att inte få tillräckligt med sömn att stress byggs upp och multipliceras. Det gör det svårare att möta nästa dags utmaningar.

Kopplingen mellan kropp och sinne är väldigt intensiv. Om du inte blir av med stress genom adekvat sömn uppträder det som ångest.

Ångest kan också orsakas av den kroniska frisättningen av adrenalin. Det är en vanlig företeelse om du inte sover tillräckligt varje natt.

försök alltid sova bra och i åtskilliga timmar under natten.

Depression

En annan följd av att inte få tillräckligt med sömn är depression. Det beror på att brist på sömn stör dina neurotransmittorer.

I det här fallet kan det styra dig mot en minskning av synapser mellan neuroner som reglerar ditt humör.

Till följd av detta, varje gång du känner dig lite nere eller dålig, tänk på hur många timmar du sovit. Du kan komma att upptäcka att det inte är ditt liv som går fel, utan att du inte sover rätt.

Koncentrationssvårigheter

Koncentrationsproblem
Brist på sömn inkräktar på dina tankar och ditt lärande, så en av konsekvenserna av att inte sova tillräckligt att du försvårar dessa kognitiva processer.

När du inte har sovit i minst 7 timmar påverkas din uppmärksamhet, din vakenhet, ditt resonemang och hur du löser problem.

Det gör lärandeprocessen nästintill dysfunktionell.

Dessutom har dina sömncykler en mycket viktig roll för att stärka minnen. Så om du inte sover tillräckligt många timmar kommer du inte att kunna komma ihåg vad du har lärt dig.

Problem med fetma och blodtryck

Melatonin reglerar hormonerna som får dig att känna dig hungrig (ghrelin) eller mätt (leptin).

När du sover mindre ökar dina nivåer av ghrelin medan dina nivåer av leptin minskar. Detta skapar den perfekta förutsättningen för viktökning och fetma.

Personer som inte sover rätt är också mindre benägna att träna eftersom de är för trötta. De är också mer benägna att äta mat som är rik på mättade fetter och socker.

Om dessa skäl inte känns som tillräckligt dåliga konsekvenser av att inte få tillräckligt med sömn finns det ett annat. Din hjärthälsa blir också svagare.

Att sova endast 5 till 6 timmar per natt ökar också ditt blodtryck. Sömn styr dina stresshormoner. Samtidigt reglerar det och säkerställer ett friskt blodtryck.

Problem med immunförsvaret

Immunförsvaret
När du sover producerar ditt immunförsvar skyddande cytokiner, antikroppar och celler som bekämpar infektioner. Det är nödvändigt för att bekämpa främmande ämnen som bakterier och virus.

En av konsekvenserna av att inte sova tillräckligt är att ditt immunförsvar inte har möjlighet att återhämta sig.

Om du inte sover tillräckligt är det troligt att din kropp inte kommer att kunna försvara sig mot infektioner, och därför blir du oftare sjuk.

På sikt ökar risken för att utveckla kroniska sjukdomar. Dessa inkluderar diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Förtida åldrande av huden

Att få påsar under ögonen är en annan följd av att du inte får tillräckligt med sömn. När du inte sover minst 6 timmar frisätts stresshormonet, kortisol, i stora mängder.

Kvinnor som sover dåligt eller mycket lite visar vanligtvis tecken på förtida åldrande som rynkor.

I stora mängder kan kortisol bryta ner kollagen. Därför förlorar din hud sin elasticitet och jämnhet.

Vill du att din hud ska vara frisk men får inte de resultat du vill ha med krämer och behandlingar? Kanske är det en bra idé att få lite mer sömn och gå till sängs tidigare.

Din hud regenereras mellan klockan 22 på kvällen och klockan 2 på morgonen.

Undvik konsekvenserna av att inte få tillräckligt med sömn

Om du är en av de som inte får tillräckligt med sömn kanske du har identifierat dig med några av dessa konsekvenser.

Om du kämpar med några av dessa problem, ändra dina vanor. Du kommer definitivt känna skillnaden.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Desai, B., & Desai, A. (2016). Insomnia. In Primary Care for Emergency Physicians. https://doi.org/10.1007/978-3-319-44360-7_25
  • Morin, C. M., Drake, C. L., Harvey, A. G., Krystal, A. D., Manber, R., Riemann, D., & Spiegelhalder, K. (2015). Insomnia disorder. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.26
  • Roth, T. (2007). Insomnia: Definition, prevalence, etiology, and consequences. Journal of Clinical Sleep Medicine. https://doi.org/10.1378/chest.14-0970
  • Lo K, Woo B, Wong M, Tam W. Subjective sleep quality, blood pressure, and hypertension: a meta-analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2018 Mar;20(3):592-605.
  • Borges CR, Poyares D, Piovezan R, Nitrini R, Brucki S. Alzheimer’s disease and sleep disturbances: a review. Arq Neuropsiquiatr. 2019 Nov;77(11):815-824.
  • Ogilvie RP, Patel SR. The Epidemiology of Sleep and Diabetes. Curr Diab Rep. 2018 Aug 17;18(10):82.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.