9 tips för att ta hand om din ekonomi under semestern
Semester är trevligare om du har en plan för att ta hand om din ekonomi. När allt kommer omkring är målet att koppla av, lära känna en ny plats och skämma bort dig själv samtidigt som du har tryggheten att din budget för fasta utgifter och nödsituationer är opåverkad när du kommer hem.
Det betyder inte att du ska begränsa din njutning, utan att du ska organisera dina aktiviteter baserat på de pengar du har avsatt för dem. Det är teamwork du gör med din familj eller vänner, och syftet är att upprätthålla en positiv balans.
När det motsatta händer, kan anhopningen av skulder förvärra energiladdningen som kan uppstå under en resa och förstärker din stress. Så hur gör du för att ha kul på semestern utan att spendera för mycket? Vi berättar i den här artikeln.
Varför är det viktigt att ta hand om din ekonomi under semestern?
På semestern vill du ha en distraktion från den dagliga stressen, men du har fortfarande vissa oundvikliga åtaganden du inte kan åsidosätta. Dessa är att betala för grundläggande tjänster, mat, hälsa och alla andra vanliga utgifter.
Om du sätter en rimlig semesterbudget är det lättare att återvända till vardagen. Detta är en del av god ekonomisk hälsa, vilket man kan läsa om på sidan Banco Bilbao Vizcaya y Argentaria, vilket beror på att man uppnår ett välbefinnande genom korrekt hantering av den personliga ekonomin eller familjens ekonomi.
Nyckeln till finansiell hälsa efter semestern är organisation och besparingar. Att missbruka båda faktorerna leder till ett slöseri med pengar och en negativ inverkan inför de många ekonomiska skyldigheterna hemma.
Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Kakebo: den japanska metoden för att spara pengar
Rekommendationer för att ta hand om din ekonomi under semestern
För att ta hand om din ekonomi under semestern måste du vara mycket uppmärksam på vad du kommer att behöva lägga ut innan du åker iväg. Allt blir bättre om du använder dig av följande tips.
1. Analysera läget för din ekonomi
Innan du föreställer dig själv på en paradisisk strand, kontrollera om din ekonomi är uppdaterad. När du har koll på vilka pengar du har, kan du börja förbereda dig. Om utsikterna inte är uppmuntrande är det bästa beslutet att spara till nästa tillfälle.
2. Planera framåt
Lämna inte reseplaneringen till sista minuten, eftersom detta skadar din ekonomiska stabilitet. Att planera i god tid ger en bättre chans att hitta bra erbjudanden på semesterpaket.
Jämför priserna på flygbiljetter och logi. Ta reda på vad mat, sightseeing och transport kostar. Om möjligt, välj en lågsäsongsmånad, eftersom allt är billigare under denna tid.
3. Sätt en realistisk budget
När du beräknar utgifter och sätter en gräns minimerar du dina chanser att slösa med pengarna. Nyckeln är att upprätta en realistisk budget som täcker logi, utflykter, shopping och transport. Se också till att överväga att lägga undan ett extrabelopp också, för allt annat som kan uppstå.
Du bör också tänka på att köpa en reseförsäkring. Vissa destinationer kräver det.
4. Ta hand om din ekonomi genom att betala i förskott
Att betala i omgångar eller i en enda förskottsbetalning underlättar bördan av den totala kostnaden, särskilt för logi och allt som det kan innefatta. Fråga leverantörerna om du kan dela upp betalningen av ditt resepaket.
5. Glöm inte dina fasta utgifter där hemma
Förutom pengarna för semester, behöver du också pengar för dina fasta kostnader där hemma. Använd inte din vanliga budget för din semester.
Bland de fasta kostnaderna som du måste komma ihåg finns exempelvis följande:
- El
- Hyra
- Telefon och internet
- Studier
- Gas
Dessa betalar du på ett fast datum, och underlåtenhet att komma ihåg dem kan leda till avstängning eller avgifter.
6. Undersök dina alternativ
Ta inte bara första bästa erbjudande. Ju mer du letar och efterforskar, desto troligare är det att du hittar erbjudanden och kampanjer.
Att surfa runt ett tag på nätet leder vanligen till prisvänliga semestrar. Genom att prenumerera på nyhetsbrev från flygbolag, hotell och resebyråer kan du också få del av exklusiva erbjudanden.
Väl framme på destinationen kan du ta reda på om det finns vissa dagar med gratis inträde till museer, utställningar eller andra attraktioner. Detta är ett bra sätt att spara pengar. Samma gäller att välja platser med låg efterfrågan, eftersom de vanligtvis kostar mindre.
7. Överväg att stanna hemma
Att semestra betyder inte att du måste resa bort. Du kan lära känna turistattraktionerna i din egen stad. Att planera roliga aktiviteter på hemmaplan med vänner innebär lägre utgifter.
8. Köp bara det som du behöver
Medvetna utgifter skadar inte din plånbok. Om du till exempel bor på ett all inclusive-hotell ska du inte betala för gatumat. Souvenirer är inte heller något du måste prioritera; du kan lägga undan lite pengar i budgeten för dem, men det är också okej att inte lägga pengar på dessa mindre detaljer.
9. Ta hand om din ekonomi genom att ha en akutkassa
Om alltför stora utgifter under semester påverkar din senare likviditet, kan en akutkassa hjälpa dig att möta nödsituationer. Detta är en sparad buffert som du ser till att aldrig röra förutom vid just akutfall. Denna backup ger dig lite extra tid för din ekonomi att återgå till det normala.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att gillar: Hur påverkar pengar den mentala hälsan?
Hur du anpassar din ekonomi efter semestern
En användbar metod är att se till att du har ett sparande som den huvudsakliga grunden för din ekonomiska stabilitet. Denna skapar du genom att varje månad avsätta en del av din inkomst för framtida utgifter. Detta är det smartaste sättet för att uppnå mål, vara redo inför nödsituationer eller för att kunna unna dig själv något någon gång.
En annan viktig metod för att återställa ekonomin efter semestern är att involvera hela familjen i pengahanteringen. Detta genom att du involverar alla för att beräkna er budget och diskutera vad ni ska betala för, vad ni ska spara och vad ni ska investera i.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cardozo R. Cómo reacomodar las finanzas personales después de las vacaciones. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. España. https://www.bbva.com/es/salud-financiera/como-reacomodar-las-finanzas-personales-despues-de-las-vacaciones/
- Hablando de finanzas en familia. Finanzas Prácticas. Colombia. https://www.finanzaspracticas.com.co/planificar/etapas-de-la-vida/tu-familia/hablando-de-finanzas-en-familia
- La importancia de ahorrar. Revista Empresarial y Laboral. Colombia. https://revistaempresarial.com/actualidad-empresarial/lanzamientos/importancia-de-ahorrar/
- ¿Qué se entiende por salud financiera? Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. España. https://www.bbva.com/es/salud-financiera/que-se-entiende-por-salud-financiera/