Tips för att lindra smärta från åderbråck

Tips för att lindra smärta från åderbråck
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Trötta ben, en tryckande, brännande känsla, kramp… Smärta från åderbråck kan vara värre än man tror och kan allvarligt begränsa livskvaliteten för många. Nästan 50% av alla kvinnor lider av det, oavsett om det rör sig om små spindelvävsliknande bråck på benen eller tydligare och mer utvidgade varianter som kan vara både irriterande och smärtsamma.

Så finns det några sätt att lindra smärta från åderbråck?

Det är relativt vanligt att behandla åderbråck med kirurgiska ingrepp. På senaste tiden har dock laser blivit ett alltmer populärt val, men det betyder dessvärre inte att åderbråcken inte kommer tillbaka. När det är ett cirkulationsrelaterat problem är det väldigt troligt att det bara är en tidsfråga.

Din genetik, en stillasittande livsstil och din kost är nyckelfaktorer för huruvida du kommer drabbas. Vi ska förklara hur du kan lindra smärtan från åderbråck och hur du kan förbättra din livskvalitet på enkla och ekonomiska sätt.

1. Börja med att förändra din diet

Äpplen på bord
 • För att få lindring i dina ben och få ett stopp på den där tunga känslan är det bäst att börja med att förändra dina matvanor. Sluta äta salt, burkmat, saltad mat, inlagd mat, kallskuret och rött kött… Alla dessa orsakar vätskeansamling, vilket gör smärtan värre.
 • Fiber är viktigt för att minska effekterna av åderbråck. Enligt ett flertal studier ökar bristen på fibrer trycket och orsakar venös insufficiens, vilket i sin tur främjar uppkomsten av åderbråck och hemorrojder.
 • Det mest föreslagna rådet är att börja följa en diet rik på frukter, grönsaker och fullkorn… Alla dessa främjar tarmkanalen. Frukt med flavonoider rekommenderas speciellt: apelsiner, citroner, äpplen, körsbär, tranbär och blåbär…
 • Drick två liter vatten om dagen.

2. Läkande växter

Ginkgo biloba – Javier Corbo
Ginkgo biloba är varmt rekommenderad för att minska åderbråcksinflammation.
 • Ett väldigt effektivt botemedel för att lindra smärta och känslan av tunghet i dina ben är att använda läkande växter. De är en naturlig tillgång som hjälper dig att förebygga att kapillärerna utvidgas.
 • De är även antiinflammatoriska, vilket betyder att de kan minska svullnad, och har en antioxiderande effekt.
 • Växterna du bör använda är trollhassel, röda vinbärsblad och ginkgo biloba. Du kan hitta dem i örtbutiker och hälsokostaffärer. Vi rekommenderar att du konsumerar dem varje dag och att du är konsekvent. Du kan även hitta samma växter i form av krämer eller geler och använda dem för att motverka tungheten med massage. De är väldigt effektiva.

3. Andra grundläggande tips för att lindra smärta från åderbråck

Motionera regelbundet
 • När du kommer hem ska du försöka slappna av i tio minuter och lägga dig ner på soffan med benen uppåt. Du kan helt enkelt lägga en kudde under och stödja dig mot väggen. Det minskar svullnaden.
 • Aloe vera är mycket rekommenderat för att lindra tryck från åderbråck. Du kan massera dem med pulpan från växtens insida. Du kommer känna en frisk och avslappnande känsla.
 • När du lägger dig ner ska du komma ihåg att det är rekommenderat att sova med benen något ovanför ditt huvud. Lägg bara något under madrassen eller använd en kudde för att få en skön position.
 • Åtgärderna mot tryck är ofta väldigt effektiva eftersom de även motverkar smärta.
 • Undvik en stillasittande livsstil. Rör på dig så ofta du kan. Om ditt jobb tvingar dig att sitta ner ska du ta dig tid att gå ut och gå eller röra på dig. När du kommer hem ska du ta en promenad på 20 minuter. Att cykla är också effektivt.
 • Försök att inte bära tajta kläder eftersom de försvårar cirkulationen i benen.
 • Applicering av kyla och värme är också effektivt. Börja med en varm handduk och lägg tryck på åderbråcken. Gör sedan samma sak fast med en handduk med kallt vatten. Dessa temperaturförändringar är väldigt avslappnande, effektiva och främjar god cirkulation i dina ben.

Dessa kurer är utmärkta för att lindra smärta från åderbråck, men glöm inte att tala med en läkare om du inte får bukt med problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.