10 tips för att lära sig ett andraspråk

Att lära sig språk är en utmaning som allt fler antar. Lyckligtvis finns det några strategier för att göra det lättare och mer produktivt att studera ett annat språk. Lär dig de bästa tipsen här!
10 tips för att lära sig ett andraspråk
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 29 april, 2023

Upplevelsen av att studera ett nytt språk är en utmaning för dem som vågar ge sig ut på denna väg, som utan inte alltid är en enkel resa. Vi har valt ut några hjälpande tips för att lära sig ett andraspråk eftersom vi tycker att inlärningsprocessen är lika berikande och rolig som ögonblicket när du äntligen kan ha en konversation på ett annat språk.

Vi tror att det att lära sig ett nytt språk ger många fördelar i alla aspekter av en persons liv. Nedan delar vi med oss av några fördelar med att kunna ett annat språk och några tips som hjälper dig att införliva det i ditt liv snabbare och mer effektivt.

Fördelar med att lära sig ett andraspråk

Fördelarna med att lära sig ett andraspråk kan ses i arbetet, akademiska och sociala sfärer för dem som åtar sig denna utmaning. På den professionella sidan öppnar det för nya möjligheter att få ett jobb med bättre arbetsvillkor.

På utbildningssidan ökar kunskapen om ett annat språk kvantiteten och kvaliteten på studiekällor, eftersom du kan söka information på mer än ett språk om innehållet i din karriär. Och genom att kunna ett annat språk kan du dessutom ha lättare att bli antagen till andra universitet.

När det gäller det sociala livet kommer det att kunna ett annat språk förena dig med många fler människor och erfarenheter. Genom att utöka ditt sociala nätverk kommer du att lägga till en viktig tillgång till utvecklingen av din personlighet.

Tips för att lära sig ett andra språk

tips för att lära sig ett andra språk
Det finns knep för att påskynda inlärningsprocessen.

Vikten av dessa tips ligger i det faktum att de syftar till att minska oron och stressen när du studerar ett nytt språk. Det är vanligt att du någon gång i inlärningsprocessen känner att du inte gör framsteg och att det är omöjligt att lära dig det nya språkets grammatik, ordförråd och uttal i din repertoar.

Den här situationen skapar stress och oro, vilket kan innebära att man studerar mindre eller tappar intresset för att fortsätta. I detta sammanhang är motiven för att lära sig ett annat språk varierande. De sträcker sig från ett intresse för språket till en skyldighet som åläggs av arbets- eller akademiska skäl.

Ju större tryck desto mer ångest skapar det. Låt oss därför gå igenom våra tips för att lära sig ett andraspråk och göra det till en njutbar upplevelse. Är du redo?

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 7 tips för kroppsspråk som ökar ditt självförtroende

1. Var tydlig med dina motiv

Att bemästra ett andra språk tar tid, ansträngning, uthållighet och mycket viljestyrka. Om du inte är tydlig med anledningarna till varför du vill lära dig det kan det göra att du lättare ger upp när de första hindren dyker upp.

Har du vänner eller en partner som talar ett annat språk och du vill lära dig det? Planerar du att resa utomlands, söka jobb eller söka till ett universitet, eller brinner du bara för språk? Alla dessa och många fler är giltiga och övertygande skäl för att besluta sig för att lära sig ett annat språk.

2. Tips för att lära sig ett andraspråk: Hitta rätt lärcentrum

Metoden för inlärning är nyckeln för att du ska kunna lära dig det korrekt. Det finns inget sätt att undervisa som är bättre än ett annat eftersom olika människor känner bekväma med olika tekniker.

Kanske är det som är användbart och bekvämt för dig inte like bekvämt för andra. Oavsett om du tar kurser online eller i ett klassrum, se till att schemat är intensivt så att din kontakt med det nya språket är frekvent.

3. Förstärk din kontakt med språket

Det är viktigt att du inte bara håller dig till innehållet du studerar i klassen, utan att du försöker interagera med det nya språket på så många områden som möjligt. Se till exempel en serie på det nya språket med undertexter på ditt modersmål; eller omvänt, se en film på ditt språk och läs undertexterna på det språk du lär dig.

Du kan ställa in din mobiltelefon och dina sociala nätverk på det språk du studerar. När du ska söka något på internet, gör det på det andra språket. Tanken är att överflöda dig själv med det nya språket och läsa och lyssna på det överallt.

4. Tips för att lära sig ett andraspråk: Använd mobilappar

Du kan ladda ner ordböcker till din telefon så att du alltid har möjlighet att slå upp ett ord du inte kan. Du kan också lyssna på poddar som är av intresse för dig för att hitta ännu ett sätt att fördjupa dig i det nya språket. Liknande kan du försöka läsa nyheterna i digitala tidningar i de länder där språket talas.

5. Använd musik som hjälp

tips för att lära sig ett andra språk
Musik är ett roligt sätt att lära sig ett andra språk.

Att sjunga är ett bra sätt att lära sig ett språk. Ladda ner texterna till låtar du gillar och försök sjunga dem samtidigt som du försöker förstå vad de säger. Du kommer att förbättra ditt uttal och träna ditt öra på ett väldigt roligt och effektivt sätt på samma gång.

6. Prata så mycket som möjligt

Öva det nya språket högt, gärna genom att prata med dig själv. Se också till att prata med dina kamrater, vänner på nätet, modersmålstalare, med dina klasskamrater från språkkursen osv.

Det är mycket fördelaktigt att prata med människor som har det modersmål du håller på att lära dig. Du kommer att förbättra ditt ordförråd och ditt uttal avsevärt. Dessutom get det dig möjligheten att lära dig aktuella idiom och idiomatiska uttryck som du inte hittar i böcker.

7. Använd din lediga tid till att lära dig språket

Som vi nämner ovan är din fritid användbar för att lära sig ett språk. Oavsett om det är genom filmer och serier, tv-spel, tidningar, böcker och alla hobbyer du har, försök att uppleva dem på det nya språket. Du kan delta i diskussionsforum om de ämnen som intresserar dig och läsa kommentarerna från andra användare och lämna dina egna.

8. Resa utomlands

Även om det inte är nödvändigt, kommer det att vara mer produktivt att lära sig ett annat språk om du kan resa till ett land där det är det officiella språket. Denna fullständiga immersion på en plats där endast det språket talas är mycket fördelaktigt och resultaten är verkligen otroliga.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är “babyspråk” och hur gynnar det små barn?

9. Tips för att lära sig ett andraspråk: Bearbeta det du lär dig

Varje ord eller struktur som du lär dig måste tillämpas i andra sammanhang och meningar. Detta skapar solida fästen av det du lär dig. Leta också efter synonymer och andra sätt att använda de nya uttrycken och var sedan uppmärksam, för du kommer säkert att stöta på dem i filmer och tidningar.

10. Lär dig genom att spela

Det finns gamification-tekniker för lekfull inlärning som är produktiv för dem som lär sig ett nytt språk. Du kan till exempel ladda ner ordspel eller frågesportspel på det språk du vill lära dig.

Tips för att lära sig ett andra språk: allt går ihop

Oavsett hur gammal du är eller hur svårt språket du vill studera är, är vi övertygade om att det lönar sig att lära dig ett nytt språk. Tanken är att du kan lägga till dina egna strategier till dessa 10 tips som vi har presenterat för att göra inlärningsprocessen mer effektiv.

Slutligen, kom ihåg att vi aldrig blir färdiga med att lära oss ett språk, utan detta är en process där vi ständigt införlivar ny kunskap, och det är det som är det mest berikande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rubio Alcalá, F. D. (2020). La ansiedad en el aprendizaje de idiomas. La ansiedad en el aprendizaje de idiomas, 1-256.
  • López, E. M. (2019). La ansiedad en el aprendizaje de un segundo idioma.
  • Cesteros, S. P. (2004). Aprendizaje de segundas lenguas: Lingüística aplicada a la enseñanza de idiomas. Publicaciones de la Universidad de Alicante.
  • Richards, J. C., & Lockhart, C. (1998). Estrategias de reflexión sobre la enseñanza de idiomas. Cambridge University Press.
  • Beltrán, M. (2017). El aprendizaje del idioma inglés como lengua extranjera. Revista Boletín Redipe6(4), 91-98.
  • Shafirova, L., & Cassany, D. (2017). Aprendiendo idiomas en línea en el tiempo libre. Revista de estudios socioeducativos. 2017; 5: 49-62.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.