Hur man kan hitta riktiga vänner i livet

En riktig vän gör sådant för en som ingen annan hade kunnat göra. Det är viktigt att man lär sig att identifiera dessa saker och göra likadant själv.
Hur man kan hitta riktiga vänner i livet

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2019

Det sägs att man kan räkna sina riktiga vänner på fingrarna. Det är personer som alltid är vid vår sida, som lyssnar på oss och som tar fram det bästa inom oss. Vi har dem uppsatta på en exklusiv vänskapslista.

I den här artikeln kommer vi prata om vad du kan göra för att hitta dem.

Vad gör riktiga vänner?

För vissa är det enkelt att identifiera vilka de riktiga vännerna är, och skilja dem från de personer som bara är vid deras sida p.g.a. sina egna intressen eller dolda anledningar. Och anledningen till detta är att genuina vänner gör saker för oss som andra inte gör.

Om du har ett antal personer vid din sida som gör det som vi nu kommer ta upp så är du väldigt lyckligt lottad!

Riktiga vänner ökar din självkänsla

Tjejer som går tillsammans.

När du känner dig nere låter de dig ventilera, skrika och gråta under flera timmar. I slutändan påpekar de dina positiva sidor så att du kan känna dig bättre. En bra vän försöker alltid förbättra din självkänsla och ditt humör.

De ger dig stöd

Oavsett vilka beslut du tar så kommer de alltid vara där och hjälpa dig på vägen, även om de inte håller med om dina beslut. De ger dig stöd genom ett meddelande, en eftermiddag tillsammans, en kram eller någon form av gest, som en gåva eller ett kort.

De lyssnar på dig till 100%

Vänner som dricker te.

När vi säger att han eller hon lyssnar på dig så menar vi att vederbörande uppmärksammar allt du säger, oavsett om det är repetitivt, pessimistiskt, om du är jätteglad eller om du kanske är arg.

Riktiga vänner kan spendera flera timmar med dig och lyssna på dina klagomål, hur du förolämpar någon, skrattar, berättar en historia med många detaljer etc.

De får dig att känna dig bekväm

När du spenderar tid med en bra vän så behöver du inte låtsas vara någon du inte är. När du är med riktiga vänner så måste du inte fejka något eller försöka imponera på dessa personer.

Du kan prata om allt med dem och du kan prata med dem utan att tänka på vad du säger. Du kan visa dem vem du verkligen är och känna dig bekväm, precis som om du vore hemma, helt utan masker.

De hjälper dig

Vänner tillsammans.

När du måste ta viktiga beslut som du inte är säker på så kommer du antagligen att ringa din bästa vän så att personen kan ge dig sin åsikt. Eller när du har något du inte känner dig förberedd för så kommer du leta upp denna speciella person för att be om hjälp.

Riktiga vänner ger oss värdefulla rekommendationer som grundar sig på deras uppfattning av situationen. De hjälper oss dessutom att hitta oss själva igen när vi känner oss lite borttappade. Om saker och ting inte går bra så kommer de vara där för att vi ska hitta hem igen.

De avsätter tid åt dig

Sanna vänner ger oss inte ursäkter när det kommer till att prata, för de vill alltid spendera tid med oss. Det stämmer att vi alla har våra egna skyldigheter, vårt eget arbete och saker som vi måste göra, men du kommer inse att personen avsätter tid åt dig ändå om det handlar om en riktig vänskap.

Vissa fraser som riktiga vänner använder:

  • “Jag har en kvart för att ta en kaffe mellan arbetet och studierna.”
  • “Jag måste gå till läkaren. När jag går dit så kommer jag titta förbi för att säga hej.”
  • “Sätt inte upp planer för torsdag kväll, vi kan gå ut och äta.”

Om en person å andra sidan hela tiden är upptagen, alltid ställer in planer eller gör det omöjligt att umgås så kan anledningen vara att personen inte är intresserad av din vänskap.

Det är inte något dåligt, kanske personen går igenom en tuff tid. Men du bör inte se den här personen som en ovillkorlig vän.

Riktiga vänner säger sanningen till dig

Tjejer som ligger på en bil.

Det är väldigt viktigt att du omger dig med personer som är ärliga. Det hjälper dig inte att vara omgiven av personer som bara säger till dig vad du vill höra. Om en klänning inte ser bra ut på dig så kommer en riktig vän att berätta detta för dig.

De kommer också säga om de inte anser att en viss pojkvän eller flickvän är rätt för dig. Det är helt enkelt så att de inte kommer kunna dölja detta. De kommer också berätta för dig om de anser att du begår ett misstag.

Ärlighet är väldigt viktigt inom relationer (vänskap, partners, på jobbet). Det är därför bra att spendera tid med vänner som alltid säger sanningen till dig, även om det gör ont.

De respekterar dig

Riktiga vänner “kedjar” inte fast dig vid dem så att du alltid är vid deras sida. De förstår att du har andra saker att göra och andra personer som du spenderar tid med.

De respekterar dig också om du vill vara ensam, oavsett anledning. Respekt är väldigt viktigt inom vänskaper. Det inkluderar bl.a. att man respekterar ens personliga utrymme.

De förlåter dig

Tjejer som kramas.

En riktig vän vet att du är en människa och att du begår misstag. Om du visar att du ångrar något som du sade eller gjorde så kommer personen inte ha något problem med att förlåta dig.

Riktig vänskap innebär att man förlåter misstag, att man förlåter dem från hjärtat och att man prioriterar relationen och den tid man delar tillsammans.

Riktiga vänner gör dig till en bättre person

Om du vill ha riktiga vänner så måste du lära dig att ge, för du kan inte få det som du inte är villig att ge. Vänskapen kommer inte fungera om en person gör allt. Båda personerna har ansvaret för att relationen ska utvecklas. Detta gäller för alla typer av relationer: partners, familj, arbetsmiljö etc.

När det gäller riktiga vänner måste du jobba på relationerna för att du ska kunna ha dem vid din sida. Detta innebär att du inte alltid kan vara den som pratar, du måste också lyssna.

Du måste vara respektfull och ärlig, och du måste hjälpa dem att bli bättre personer. Du måste vara vid deras sida inom alla situationer och erbjuda dem ditt synsätt för att hjälpa dem med deras personliga utveckling.

Så om du gör allt det som vi nu har nämnt för dina vänner så kommer du att bli någon de kan lyssna på och alltid kommer vilja spendera tid med.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.