11 tips för att hitta ett jobb utan erfarenhet

Jobbsökandet kan vara överväldigande när du ännu inte har debuterat på arbetsmarknaden. Lägg dina bekymmer åt sidan och notera dessa tips för att hitta ett jobb utan erfarenhet.
11 tips för att hitta ett jobb utan erfarenhet
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Att få det första jobbet är ibland en kamp i uppförsbacke. Vissa företag kräver tidigare praktik eller arbetslivserfarenhet, vilket skapar otrygghet om man saknar kontakt med arbetslivet. Det enda sättet att vårda ditt CV är dock att ta bort din osäkerhet och möta äventyret att hitta ett jobb utan erfarenhet.

Det är inte omöjligt att fylla en ledig tjänst om du hittar rätt platser. Det hjälper att vara ärlig om dina mål, ha tålamod och veta hur du ska marknadsföra dig själv. Med detta i åtanke kommer vi att berätta några andra användbara tips i den här artikeln.

1. Skapa ett bra CV

Ange dina personliga uppgifter, akademiska bildning, språk, anlag, intressen och mål i ditt CV. Se till att dokumentet återspeglar din vilja att lära dig och hur du skulle kunna bidra till företaget. Lyft fram dina styrkor och förväntningar. Presentera det som en sammanfattning och överbelasta det inte med detaljer.

2. Kolla digitala byråer

Det finns onlineplattformar som erbjuder jobb inom många olika områden. Dessa system filtrerar ofta sökningen om du markerar rutan “ingen erfarenhet”. På så sätt kan du konkurrera på lika villkor med andra som inte heller har någon erfarenhet, vilket lindrar en del av stressen som genereras av att mäta dig mot människor som redan har arbetat ett tag.

Mekaniken hos digitala arbetsförmedlingar är att prenumerera, ladda upp ditt CV och vänta på att bli kontaktad. Om du matchar kraven är det bara en tidsfråga innan du får napp.

3. Sikta på rätt erbjudanden

Ett av de vanligaste misstagen med att hitta ett jobb utan erfarenhet är att söka lediga tjänster som inte motsvarar din utbildning. Att söka jobb som inte riktigt passar dina kunskaper minskar också dina chanser att hitta ett jobb. Precis som du är det många, många som letar efter en möjlighet, och företag prioriterar applikationer som passar deras bransch.

Att hitta ett jobb utan erfarenhet
Att skapa ett bra CV är ett viktigt steg som, även om det är tråkigt, du måste göra.

4. Lär dig mer om ditt område och dagens marknad

Vänta inte tills det är dags att söka jobb för att förbereda dig. Läs bloggar, anmäl dig till workshops, gå med i grupper, interagera i forum, ta en diplomkurs eller någon annan kurs som kan bidra till att berika ditt yrke.

Att utbilda dig själv är ett bevis på ditt engagemang och intresse för din utbildning. Genom att förbättra dina egenskaper positionerar du dig själv som en idealisk kandidat.

5. Utöka ditt kontaktnätverk för att lättare hitta jobb utan erfarenhet

Rekommendationer är viktiga på arbetsmarknaden. Hur många människor får sitt första jobb genom en vän till en vän? Skapa och odla ditt nätverk genom att marknadsföra det du gör och det du kan.

Denna teknik fungerar online och offline. LinkedIn är en av de mest omfattande plattformarna för att cirkulera ditt CV på internet, medan mun till mun är den traditionella metoden för referenser.

6. Uteslut inte stipendier eller praktik

Det finns företag som främjar praktik eller utbildningsstipendier eller praktik. Detta är det perfekta tillfället att lära sig och få erfarenhet.

7. Var hela tiden på alerten när du söker jobb utan erfarenhet

När du har delat ut ditt CV, håll dig aktiv. När du träffar på en potentiell arbetsgivare, fråga om lediga platser, gå på samtal och berätta för andra i din närhet om vad du lärt dig. Kanske någon känner till ett erbjudande som skulle intressera dig.

8. Rita din väg till framgång

Rita upp cirklar där du skriver ner dina färdigheter och de personliga egenskaper som krävs för ditt framtida jobb. Koppla ihop liknande cirklar och notera var de korsande linjerna. Denna grafiska representation kallas för Venndiagram och fungerar som en referens för att veta vad du ska korrigera eller förstärka i ditt personliga brev.

9. Få lite mentorskap för att få ett jobb utan erfarenhet

När man söker jobb utan erfarenhet fungerar mentorskap som en utmärkt vägledningsteknik. Du får då kunskap från en mer erfaren yrkeskunnig.

Enligt studier stimulerar denna inlärningsmetodik personlig och professionell utveckling genom en modell av personliga egenskaper och värderingar.

10. Gläns i intervjuer

Visa upp din bästa attityd på intervjuer. Fokusera på dina styrkor och var uppriktig med det du har att erbjuda.

11. Ha tålamod för att hitta ett jobb utan erfarenhet

Att hitta ett jobb utan erfarenhet tar tid. Även om det kan ta flera veckor eller månader, bör du vara säker på att du kommer hitta en ledig tjänst för dig så småningom. Var noga med att kontrollera erbjudanden, ställa frågor och utforska andra områden under processen. Ge inte upp och ha tålamod.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Att jobba i en bubbla: Vad det är och hur man hanterar det

Misstag att undvika när du söker jobb för första gången

Precis som det är bra att veta vad man ska göra, är det också bra att veta vilka misstag man inte bör göra. Lägg följande dåliga metoder på minnet.

Ljug inte när du söker jobb utan erfarenhet

Det är ingen bra idé att fylla ditt CV med lögner. Det är meningslöst att säga att du har jobbat på vissa ställen om det inte är sant. De som gör det riskerar att bli upptäckta.

Kom inte för sent till intervjun

Mötet med intervjuaren har äntligen kommit… men du dyker upp sent. Fel! Punktlighet är avgörande i alla jobb, speciellt för att göra det första intrycket. Kom en halvtimme i förväg så att du kan ta vara på tiden att förbereda och lära känna byggnaden.

Projicera inte en dålig bild av dig själv

Vad ska du ha på dig på en intervju? Bär kläder som du känner dig bekväm i utan att dra för mycket uppmärksamhet på dig själv. Var också försiktig med språket: använd inte vulgära eller fördomsfulla termer. Var uppmärksam på talaren och delta naturligt i samtalet.

Kom inte oförberedd

Öva intervjun med någon du har förtroende för, som kan uttrycka sin åsikt. Detta är ett sätt att optimera ditt framställande inför en främmande publik, att förbättra dina uttryck och bättre marknadsföra dina färdigheter.

Att känna till företaget är ett plus. Även om du inte har erfarenhet är det ett stort lyft för att få ett jobb att du kan så mycket som möjligt om företaget. Kom ihåg att det också är mycket troligt att rekryteraren kommer ställa frågan: “Vad vet du om oss?”

Försumma inte din profil på sociala nätverk

Från och med 2016 hänvisar Adecco till arbetsmarknaden som en global by där 86 % av alla företag har sociala medier. Det kan vara ännu högre idag, och i andra länder. De tillägger också att 84 % av rekryterarna använder dessa för att hitta kandidater.

Med tanke på detta, försumma inte din digitala identitet. Överväg att också åtskilja dina personliga nätverk från dina professionella. Sociala nätverk kan vara ditt första intryck hos företaget.

Att hitta ett jobb utan erfarenhet
Sociala nätverk är en del av livet, och det finns också jobbannonser på dem.

Glöm inte att meddela att du söker jobb

De första stegen på arbetsmarknaden kommer inte att vara effektiva om ingen vet att du söker jobb. Möjligheter kan uppstå från professionella möten, forum, workshops och evenemang som du deltar i. Visa alltid upp ditt visitkort och var inte rädd för att dela ut det.

Bli inte övermodig när du söker jobb utan erfarenhet

Arrogans och övertro kan ofta göra att vi lurar oss själva, särskilt unga kandidater. Istället för att överdriva dina egenskaper, lyft fram vad du skulle kunna tillföra företaget, hur du skulle göra jobbet och varför du skulle passa in på företaget eller arbetsplatsen.

Ta inte med ett oorganiserat CV eller glöm ett personligt brev

För att hitta ett jobb utan erfarenhet, volontärarbete eller korta praktikplatser är dina egenskaper och ambitioner ett bättre CV än att skriva dessa erfarenheter i kronologisk ordning. Kom ihåg att du inte har så mycket arbetslivserfarenhet.

Glöm inte det personliga brevet. Två enkla stycken räcker för att lyfta fram ditt intresse för att arbeta och varför du anser dig lämplig för tjänsten.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Visste du att för mycket arbete kan påverka hjärtat?

Ytterligare tips för hur du får ett jobb utan erfarenhet

Arbetsmarknaden blir mer och mer konkurrenskraftig. Men det kommer alltid att finnas någon som är villig att ge dig en chans. Under tiden, glöm inte bort dessa ytterligare tips:

  • Kontakta bemanningsföretag: Dessa förmedlingar letar efter tillfälliga kandidater till andra företag. Deras portföljer har ofta en mängd olika profiler, och kanske en av dem passar dig.
  • Prova att frilansa: Bli din egen chef och hitta projekt som matchar dina kunskaper. Applikationer som Freelancer, Upwork och Fiverr är användbara i det här fallet.
  • Börja från botten: De som vill hitta ett jobb utan erfarenhet hittar ofta sin första möjlighet i en butik. Lediga jobb i köpcentra är bra för att tjäna ihop lite pengar och erfarenhet och visa att du inte begränsar dina alternativ.
  • Gå med i ett praktikutbyte: Skolor och universitet underlättar vanligtvis denna process för sina utexaminerade.

Framgång i sökandet efter ditt första jobb beror också på uthållighet och positivitet. Håll huvudet högt! Du kommer att se att ansträngningen kommer att vara värt det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.