Tio symptom på njursvikt du bör bekanta dig med

Tio symptom på njursvikt du bör bekanta dig med
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 02 april, 2024

Ibland kan man börja känna av små symptom utan att lägga mycket uppmärksamhet på dem: brådska att urinera, smärta i ena sidan av ryggen, trötthet… Njursvikt kan ha flera olika indikatorer som måste uppmärksammas så att man kan ta till åtgärder så snart som möjligt och möjliggöra för njurarna att fortsätta fylla sin viktiga funktion.

Njursvikt avser ett specifikt problem i hur de två njurarna fungerar (eller en, om du bara har en njure). När de inte fungerar på rätt sätt så kan en hel del funktioner börja förändras. Dessa förändringar beror på om din njursvikt är akut eller kronisk. Låt oss ta en närmare titt på detta.

Symptom på njursvikt

Känna på njurar

1. Förändringar i urinen

Detta är det vanligaste symptomet och det första att dyka upp innan njursvikt. Det är möjligt att det är relaterat till en annan sjukdom, men det är en indikator på att något inte står rätt till och att du bör uppsöka läkare.

  • Brådska att urinera: mer frekvent urinering och behov att flera gånger per natt gå upp och kissa.
  • Förändringar i urinen: klarare eller mörkare, urinering i mycket mindre mängder samt förekomst av blod är också vanligt.
  • Känsla av tryck.

2. Svullnad

Patienter med njursvikt kan inte göra sig av med överflödig vätska från kroppen. Njurarna är inte kapabla till att filtrera som vanligt och därför tenderar vätskor att samlas. Det är relativt normalt att ha svullna ben, anklar, fötter och till och med svullet ansikte. Många personer säger till exempel att de inte kan ta på sig sina skor, vilket är ett väldigt uppenbart symptom.

3. Trötthet

Trötthet

Erytropoietin är ett hormon som är ansvarigt för att kroppen ska producera röda blodkroppar, som i sin tur transporterar syre till blodet. Om du har drabbats av njursvikt så produceras erytropoietin i mindre kvantiteter och dina muskler, till och med din hjärna, börjar bli trötta på grund av syrebrist. Detta är en typ av anemi som associeras med njursvikt.

Det är till exempel normalt för drabbade att känna sig sömniga och utmattade.

4. Hudproblem vid njursvikt

Eftersom att njurarna inte kan eliminera avfall från kroppen ordentligt så börjar de sakta förlora sin funktion och värdelösa gifter och element samlas i kroppen. Detta resulterar i klåda och smärta samt generellt obehag, som om något stör dig från insidan. Det går inte att undgå att kontinuerligt klia sig.

5. Metallisk smak i munnen

Ansamlingen av avfall i blodet (vilket kallas för uremi) förändrar smaken av mat som intas. Du kan till och med helt förlora njutningen av att äta eftersom kött inte längre smakar kött och sötsaker inte längre är goda. Detta orsakar ofta viktminskning. Svårigheten för njurarna att göra sig av med avfall har många sekundära effekter, och dålig smak i munnen är en relativt vanlig sådan. Patienter uppger faktiskt vanligtvis att de har en “metallisk smak” i munnen.

6. Illamående och kräkningar

Patienter börjar kräkas, känner sig sjuka, illamående och förlorar som en konsekvens vikt. Magen tenderar också att kännas full när den i verkligheten inte är det. Många känner sig tunga och långsamma.

7. Njursvikt och andnöd

Det är också svårt att hämta andan efter aktiviteter: gå uppför trappor, springa eller till och med att gå lite fortare än normalt. Detta på grund av två anledningar: det finns överflödig vätska i kroppen och denna vätskan kan samlas i lungorna, vilket i sin tur gör det svårt att andas. Det faktum att man även lider av anemi som associeras med njursvikt gör det ännu svårare att hämta andan.

8. Känna sig kall

Anemi medför att man känner sig kallare än normalt. Detta är även mycket karaktäristiskt för njursvikt.

9. Koncentrationsproblem

På grund av cirkulationsproblem, blod som inte är väl filtrerat och förändringar i hormonet erytropoietin så kommer inte syre in i normala mängder till hjärnan. Den får inte tillräckligt med energi och koncentrationsproblem kan uppstå. Saker blir svårare, man känner sig trött och till och med yr. Det är även normalt att uppleva minnesförlust.

10. Smärta i sidan och ben

Ryggsmärta

Vissa personer med njurproblem drabbas också av rygg- eller sidosmärta: ett symptom som ibland kan misstas för andra tillstånd. Denna smärta sträcker sig från sidan till benet, och det är en väldigt skarp smärta som ibland hindrar den drabbade från att leva ett normalt liv. Detta symptom är förmodligen associerat med polycystisk leversjukdom – en sjukdom som skapar vätskefyllda cystor i lungorna och till och med i levern. Det är väldigt smärtsamt.

Hur kan jag förebygga njursvikt?

Du bör ha i åtanke att goda levnads- och kostvanor kan reducera risken att få njursvikt. Så hur gör man? I denna artikel ger vi dig några goda råd!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.