Tillaga en kashotto: näringsinnehåll och recept

Vi ska visa dig vad kashotto är och hur man förbereder det på ett enkelt sätt, en maträtt som har flera hälsofördelar, speciellt för idrottare.
Tillaga en kashotto: näringsinnehåll och recept

Senaste uppdateringen: 18 november, 2022

I denna artikel ska du få lära dig hur du gör för att tillaga en kashotto, en rätt som liknar risotto till utseendet, men ingredienserna som man använder är bulgur, hirs, majs, vete, bovete, quinoa, havre och andra spannmål.

Det är en krämig rätt som kan ge en hög mängd viktiga näringsämnen av mycket hög kvalitet. Av denna anledning är det fördelaktigt att lägga till det i din kost som ett regelbundet inslag. Fortsätt läsa så ska vi berätta hur du tillagar denna läckra rätt.

Tillaga en kashotto

Kashotto har många fördelar för hälsan, bland annat dess förmåga att ge den energi som behövs för att hjälpa oss att prestera på topp under träning. Och inte bara det, det är också idealiskt för efterföljande återställningsprocesser.

Denna rätt innehåller också viktiga vitaminer och mineraler. Detta är särskilt fallet när man inkluderar grönsaker i rätten. Tack vare dem ökar innehållet av antioxidanter, vilka neutraliserar bildandet av fria radikaler och ansamling av dessa i kroppens vävnader. Resultatet är en lägre förekomst av kroniska sjukdomar, vilket forskning publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry visar.

En risrätt.

Ingredienser

Detta recept på kashotto är snabbt och enkelt att göra. Ingredienserna du behöver för att få ett utmärkt resultat är följande:

 • 500 g bulgurvete
 • 1,5 l kokosmjölk
 • 20 g ekologisk jungfrukokosolja
 • Säsongens grönsaker
 • Kokosflingor
 • Kryddnejlika, kanel och stjärnanis
 • Salt och peppar

Steg-för-steg instruktioner

 1. Värm först kokosmjölken i en kastrull, rör om emellanåt.
 2. När den blivit varm, tillsätt kryddnejlika, kanel och stjärnanis.
 3. Öka värmen till medelvärme utan att sluta röra.
 4. Fortsätt röra om tills blandningen är väldigt varm, men inte kokande.
 5. Ta av från värmen, täck över och låt stå i 20 minuter.
 6. Skär grönsakerna.
 7. Tillsätt sedan 20 gram kokosolja i en stekpanna och tillsätt grönsakerna.
 8. Krydda med salt och peppar och vänta tills de mjuknat och minskat i volym.
 9. Sila av kryddorna från kokosmjölken och ställ tillbaka kastrullen på värmen.
 10. När det kokar, tillsätt bulgur och sänk värmen under konstant omrörning. Flingorna börjar gradvis att svälla och absorbera vätskan.
 11. Smaka av med salt och peppar och låt det reducera tills det har en konsistens som en risotto.
 12. Täck över och låt stå i 20 minuter. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över kokosflingor och lägg till grönsakerna.

Kan man äta kashotto om man har celiaki?

Du kan tillaga kashotto med vete, bulgur eller spannmål som innehåller gluten, men du kan också använda någon annan, glutenfri huvudingrediens.

Det är viktigt att notera att vi bör äta minst 25 gram fibrer varje dag, något som finns i spannmål. Detta är ett krav som vi dock sällan uppnår. Vid otillräcklig konsumtion kan vissa hälsoproblem gradvis utvecklas, såsom dysbios.

Kashotto.

Tillaga en kashotto, en mycket hälsosam rätt

Som du kan se är kashotto en mycket hälsosam maträtt som kan ingå i en varierad kost. Det är särskilt bra när du tränar, eftersom det ger dig en stor mängd kolhydrater av god kvalitet.

Detta säkerställer att du har mycket energi när du tränar, och kan minskad prestationsförmåga och trötthet. Du bör dock säkerställa att du får i dig alla viktiga näringsämnen i tillräckliga doser för detta ändamål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.