Terapeutiska ritualer i psykologi: Egenskaper och fördelar

Terapeutiska ritualer är något en psykolog kan rekommendera mellan sessionerna. De är ett sätt att låta patienten utföra vissa handlingar för att bearbeta sina känslor.
Terapeutiska ritualer i psykologi: Egenskaper och fördelar

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2022

Inom psykologin finns det många tekniker och verktyg som terapeuter kan använda för att förbättra patienternas välbefinnande, inom ramen för terapin. Ett sätt är genom terapeutiska ritualer, som kan vara mycket användbara för att markera tidens gång och hjälpa oss att bearbeta känslor.

Det fina med ritualer är att de, förutom att vi kan utföra dem regelbundet, ger mening till vardagen och inbjuder till reflektion och eftertanke. Låt oss titta närmare på vad de handlar om.

Vad är en ritual?

Även om det finns olika definitioner av vad en ritual är, kännetecknas de generellt av följande:

  • De består en specifik handling eller sekvens av åtgärder. Det vill säga att de inte bara förekommer i tanken, utan de tar sig fysiskt uttryck i en handling eller praxis.
  • De har någon specifik eller speciell mening med sig. Det betyder att språket eller föremålen du använder har en annan symbolisk betydelse, förutom sin vardagliga betydelse. Därför har de ett stort symboliskt värde.
  • De kräver förberedelser.
  • En viss ritual kan förvärva sina egna personliga egenskaper eller nyanser, men det finns vanligen ett visst sätt på vilket man utför ritualen. Handlingen sker upprepade gånger.

På samma sätt kan en ritual också tjäna funktionen att markera en milstolpe, markera passagen eller övergången från ett skede till ett annat. Slutligen är de ett sätt att materialisera förändring i två olika riktningar. Inifrån och ut och utifrån och in.

Förändringen sker, och vi uttrycker den och kommunicerar den genom ritualen. Vid det här laget är det viktigt att patienten vet att de deltar och att de är en del av ritualen när de använder den som en del av sin terapi.

Terapeutiska ritualer
Ritualer äger också rum kollektivt, särskilt i religiösa och spirituella processer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: SAVERS-metoden: Vanor som kommer att förändra ditt liv

Hur använder man terapeutiska ritualer inom psykologin?

Inom psykologin använder man terapeutiska ritualer som ett verktyg eller teknik med ett syfte. Detta syfte beror på de mål som man tidigare fastställt i samråd med patienten.

En av användningarna är att personen upplever denna ritual som en övergång. Det vill säga som en hjälp på vägen, som ett steg mot nästa stadium.

De kan också markera början och slutet på något. Till exempel en tentamen. I allmänhet handlar det om uppvisande av ett diplom som personen har erhållit och anordnande av ett litet firande som ett sätt att indikera att man går från ett stadium till ett annat.

Man använder sig också av ritualer som ett sätt att gå framåt. Till exempel kan du tänka på dem som en del av sorgen över en separation eller ett dödsfall. Terapeuten kan be patienten att göra sig av med föremål eller ting som tillhört den älskade eller som symboliserar den avslutade relationen.

Många gånger föreskriver terapeuter ritualer mellan sessionerna för att uppnå ett specifikt mål och öva på en viss färdighet.

Inom familjeterapi kan ritualer vara särskilt effektiva eftersom de innehåller mycket information om vad som händer i familjen. De anger vikten av vad som har gjorts och varför, graden av deltagande hos medlemmarna och hierarkierna.

Vilka är fördelarna med terapeutiska ritualer?

Inom psykologisk terapi räcker det ofta inte med att bara uttrycka eller verbalisera vad som sker i våra liv. Vi kan behöva gå vidare till handling, till upplevelser och ge liv åt våra känslor.

För att göra detta är det användbart att utföra en ritual. Ritualer har en mening och deras existens är betydelsefull. Ibland gör vi dem nästan automatiskt, men deras symboliska betydelse kommer från det faktum att vi tycker om eller uppnår något genom att göra dem.

Bland fördelarna kan vi nämna följande:

  • När de utförs på individuell nivå ger de glädje och tillfredsställelse. Till exempel följer många människor vissa beteendemönster till punkt och pricka som ett sätt att söka sinnesfrid.
  • Om vi utför dem som del av en gemenskap tillsammans med andra människor främjar de en känsla av samhörighet och enighet. Till exempel i vissa hem håller man uppe ritualen att klä julgranen tillsammans. Eller att räkna in det nya året vid midnatt den 31 december.
  • De tillåter också uttryck av känslor. De kan tjäna som en befriande katarsis.
  • Terapeutiska ritualer hjälper till att bearbeta våra känslor eller hantera svåra situationer. Det är till exempel fallet med begravningar och sorgearbete.

Våra liv är fulla av ritualer

Om vi ​​tänker på hur närvarande ritualer är i våra liv kommer vi att inse att det finns många fler än vi tror. Bland de vanligaste och mest kända är följande:

  • Att tillaga en speciell maträtt för att fira en viktig händelse. Till exempel ankomsten av en bebis för ett par som har sett fram emot det länge.
  • Att köpa ett nytt plagg för ett speciellt tillfälle.
  • Ett byte av hårfärg eller en ny frisyr när vi letar efter en ny början.
  • Födelsedagsfirande.
  • Par som firar sin bröllopsdag.
kvinna blåser ut ljus på tårta
En födelsedag är en ritual där vi firar på ett visst sätt för att markera en förändring i en persons ålder.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Användning, risker och fördelar med biologisk terapi

Ritualer har en mening bortom själva handlingarna

Ritualer har sitt modus operandi, det vill säga det finns något återkommande som har mening och betydelse. Kanske är det inte själva handlingen, utan datumet den äger rum. Ritualer behöver inte vara traditionella, men det som verkligen betyder något är att de är meningsfulla för personen.

Slutligen, vid första anblicken av en utomstående observatör, kan ritualen framstå som en enkel uppsättning handlingar. Deras styrka ligger dock i den innebörd som vi ger åt handlingen eller handlingarna. Därav dess betydelse som en terapeutisk resurs.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Galambos, C. (2001). Healing Rituals for Survivors of Rape. Advances in Social Work, 2 (1): 65-74.
  • Laso, E. (2015d). Terapia familiar en clave emocional, 2: una propuesta integradora. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 18(3): 1087-1116

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.