Tenosynovit: inflammation i händer och fötter

Eftersom tillståndet kan vara mycket handikappande är det viktigt att veta hur man identifierar symtomen för tenosynovit i ett så tidigt skede som möjligt, så att man kan få en tidig diagnos och rätt behandling.
Tenosynovit: inflammation i händer och fötter
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Namnet kanske låter lite konstigt, men det är tyvärr ett problem som många av våra läsare kommer lära känna under sina liv. Tenosynovit, eller senskideinflammation, är inflammation i slemhinnan hos skyddshöljet som omger senan.  Det är smärtsamt, handikappande och koncentrerat i händer och fötter.

Det kan inträffa i form av plötslig svullnad av huden, och rodnad kan också förekomma. Trots att du inte drabbats av någon skada är smärtan intensiv och handikappande, även när du vilar. Experter säger att det är viktigt att få en tidig diagnos. Det hindrar inflammationen från att skada senorna och deras höljen ännu mer, samt orsaka fler problem.

Om du upplever obehag ska du tala med en specialist. Nedan ska vi ge dig all viktig fakta om tenosynovit.

Tenosynovit: Handikappande ledsmärta

För att förstå vad tenosynovit är ska vi ta en titt på senan. Denna perfekta struktur förankrar musklerna i våra händer till benet. Senan täcks av ett hölje, synovialmembranet, som skyddar och isolerar senan. Det är just här som inflammationen och smärtan inträffar.

Vad som är omedelbart påtagligt med tenosynovit är att det drabbar flexormusklerna, vilket betyder att de första symtomen på detta tillstånd inträffar när du rör händerna eller går. Det börjar som ett lätt obehag men utvecklas gradvis till inflammation, svullnad och till och med feber.

Smärta i handleden

Vem riskerar att drabbas av tenosynovit?

Tenosynovit i de övre lemmarna tenderar att drabba kvinnor i större utsträckning. Även personer som utövar sporter eller manuellt arbete, såsom skräddare, slaktare och till och med tandläkare, kan drabbas av tenosynovit.

Vilka är symtomen för tenosynovit?

 • Smärta i handlederna, vristen, fotsulan eller hälen.
 • Rodnad eller svullnad som pågår i dagar. När det sker inträffar smärtan även vid vila.
 • Fingrar och tår “knarrar” när du rör dig.
 • Små knölar kan dyka upp på fingrarna och tårna på grund av infektion.
 • Hantering av föremål, att gå samt att utföra dagliga sysslor kräver stor ansträngning och orsakar stort obehag.
tenosynovit

Vad orsakar tenosynovit?

De huvudsakliga orsakerna till inflammation i synovialmembranet är repetitiva rörelser med händer och fötter, såväl som dålig hållning, vilket många kan ha utan att vara medvetna om det.

Alla dessa repetitiva och kontinuerliga rörelser orsakar stor friktion mellan senan och benet den sitter fast i. Repetitiva rörelser och små skador på höljet som omger senan kan gradvis leda till inflammation.

De Quervains syndrom

En av de vanligaste skadorna som associeras med tenosynovit är De Quervains syndrom.

De Quervains syndrom är en smärtsam inflammation av senorna i tummarna.

 • Vardagliga sysslor, såsom att plocka upp ett litet barn, sy, skriva på tangentbord eller till och med att spela piano kan orsaka denna typ av tenosynovit.
 • Det kan även vara resultatet av en fysisk skada på tummen, såsom en liten, ej iakttagbar reva i senan. Det kan vara smärtsamt, men med tiden kommer vävnaden bilda ärr.
 • Denna ärrvävnad kan förhindra att senan fungerar som den ska. Det är något att tänka på eftersom det kan orsaka De Quervains syndrom.
musarm

Behandling av kronisk tenosynovit

Det huvudsakliga målet med att behandla tenosynovit är att minska inflammationen. Din läkare kommer att diskutera den bästa behandlingen med dig.

Att kombinera läkemedel med fysisk rehabilitering är den vanligaste behandlingen.

 • Du måste hålla handen eller foten stilla i några dagar med en spjäla eller bandage.
 • Varm- och kallbehandling är också effektivt.
 • Att sänka ner det drabbade området i ett varmt rosmarinvattenbad låter musklerna slappna av och lindrar inflammationen.
 • Ingefärste är också starkt rekommenderat. Det minskar smärtan och inflammationen.
 • Fysisk terapi är till stor hjälp för att behandla tenosynovit. Du kommer även lära dig övningar du kan göra hemma för att återställa styrkan och mobiliteten.

Dessa grundläggande behandlingar är för att minska påfrestningen och trycket på senorna.

Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att tenosynovit kan komma tillbaka, så du måste vara uppmärksam på din hållning och dina rörelser.

Sök professionell behandling, undvik att överarbeta dig och kom ihåg att dina leder och senor är fantastiska skapelser som behöver mer vård än du tror.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.