Tecknen på ett odrägligt, bortskämt barn

Ett odrägligt, bortskämt barn är inte bara en utmaning för vuxna utan växer också upp utan att ha lärt sig grundläggande personliga färdigheter. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du kan förhindra att detta sker.
Tecknen på ett odrägligt, bortskämt barn
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Visst har du någon gång stött på ett riktigt odrägligt, bortskämt barn som skriker och sparkar mitt i en affär, eller slår andra barn och inte respekterar sina föräldrar. Generellt är ouppfostrade barn lätta att se utifrån eftersom deras beteende är iögonenfallande och uppseendeväckande.

Det är dock inte så lätt att acceptera när ditt eget barn uppför sig på det här viset. Ett odrägligt, bortskämt barn är inte bara en utmaning för föräldrar och lärare. Det är faktiskt barnet själv som far mest illa av denna typ av attityd.

Detta beror på att deras beteende kan leda till att de blir avvisade av andra, och detta kan i sin tur leda till att de ständigt är involverade i olika konflikter. De kan också nå vuxen ålder utan att ha förvärvat många viktiga sociala färdigheter. Av denna anledning är det viktigt att upptäcka och korrigera dessa typer av beteenden.

Saker som kan göra ditt barn odrägligt bortskämt

Bortskämda barn föds inte på det sättet. Deras beteende är resultatet av en bristfällig föräldrastil i hemmet. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka misstag du kan ha gjort om ditt barn uppför sig illa.

Otydliga gränser

Barn behöver gränser för att växa emotionellt och psykiskt på ett sunt sätt. På grund av detta hjälper enkla uppmaningar om att “inte äta godis före middagen” eller “plocka upp dina leksaker efter att ha använt dem” till med att faktiskt få dem att känna sig trygga.

Tänk på att dessa gränser måste vara tydliga, logiska och konsekventa. Så ge inte efter bara för att undvika att ditt barn börjar gråta eller för att undvika en konflikt. Om du gör det undergräver du din auktoritet och ger motstridiga signaler till ditt barn.

mamma pratar med gråtande barn
Att sätta tydliga gränser under raserianfall kan vara skillnaden mellan ett störande beteende och ett rimligt upprört barn.

Överbeskyddande föräldrar kan skapa ett odrägligt, ouppfostrat barn

Det är förståeligt att vi som föräldrar vill göra livet enklare för våra barn. Men det innebär ofta att vi berövar dem möjligheter att lära sig att tolerera och hantera frustration. Barn måste ta ansvar i en grad som passar deras ålder. De måste få ta konsekvenserna av sina handlingar.

Det är hel okej att hjälpa ditt barn, men gör bara inte allt för dem. Det får dem att tro att de bara har rättigheter och inte något ansvar.

Ta reda på mer i den här artikeln: Diagnos och behandling vid trotssyndrom hos barn

En alltför auktoritär uppfostran

Däremot är inte motsatsen heller lämpligt. För du kan inte knyta an till dina barn genom att bara skrika ut order och kommandon och genom att bråka och hota.

Barn behöver känna sig älskade, respekterade, sedda och lyssnade på. Annars kommer bandet mellan er att bli försvagas. Upproriska och odrägliga beteenden kommer att öka.

Dåliga föredömen kan uppfostra ett barn till att bli odrägligt

Har du någonsin stannat upp och tänkt på hur du tilltalar ditt barn? Har du en tendens att höja din röst och gå in i en maktkamp eller säga nej till allt?

Bli inte förvånad att de upprepar och tar efter ditt beteende eller imiterar andra vuxna i deras omgivning. Kom ihåg: du är deras främsta förebild.

Tecknen på ett odrägligt, bortskämt barn

Som vi nämnde ovan är det inte lätt att erkänna att ditt barn är bortskämt. Så leta efter följande tecken om du undrar:

1. Frekventa raserianfall

Raseriutbrott är vanliga mellan två och fyra års ålder. Men om de är vanliga även efter den åldern, kan det indikera att barnet är bortskämt.

Detta beror på att raserianfall i en äldre ålder inte längre beror på bristen på resurser för att uttrycka känslor, utan används för att manipulera vuxna och få vad de vill.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: Gränser i barndomen är ett tecken på kärlek

2. Överdrivna nycker

Bortskämda barn uppskattar inte vad de har och är aldrig nöjda. Tröttnar ditt barn på sina leksaker direkt och vill ha nya? Bad de om sin favoriträtt till middag och nu vill de äta något annat?

Det är viktigt att kontrollera vad som händer när ett barn vill ha allt, vill ha det nu och inte kan ta ett “nej” till svar.

3. Brist på artighet är det viktigaste tecknet på ett odrägligt, bortskämt barn

Alla måste kunna umgås med andra med respekt och omtanke för att trivas i olika sällskap. Detta inkluderar att be om lov och säga “snälla” eller “tack”, men det gäller även att inte vara oförskämd mot andra.

Ett barn som tilltalar andra respektlöst eller nedsättande och fäller sårande kommentarer, retas eller höjer sin röst är definitivt bortskämt.

4. Olydnad

Det är normalt att barn inte alltid gör som du säger vid första tillsägning. På samma sätt är det normalt att de gör motstånd om det är något de inte vill göra. Men bortskämda barn ignorerar medvetet sina föräldrars tillsägelser och önskemål och tar inte sitt eget ansvar.

odrägligt, bortskämt barn i affär
Att ställa till scener med raserianfall, skrik och sparkar på offentliga platser gör alla irriterade, både föräldrar och andra som befinner sig i närheten.

Hur hanterar du ett odrägligt, bortskämt barn?

Lyckligtvis är det möjligt att korrigera och rätta till ett problematiskt beteende hos barn.

För att göra det måste du analysera de saker du inte gör rätt och göra några justeringar i din uppfostran av ditt barn:

  • Sätt tydliga regler och försök att hålla fast vid dem. Ge inte efter bara för att du är trött eller för att ditt barn tjatar.
  • Låt ditt barn ta ansvar och gör inte saker åt dem som de kan göra själva.
  • Byt ut ordrar och hot mot respekt och dialog och förklara också orsakerna bakom dina uppmaningar eller varför du säger nej till deras önskemål (“för att jag sa det” räknas inte).
  • Börja vara en positiv förebild och tilltala ditt barn som du vill att han eller hon ska bemöta andra. Försök också att inte sjunka till deras nivå när de skriker, gråter eller trotsar dig.
  • Förstärk lämpliga beteenden. Börja visa uppskattning för deras goda uppförande och tillbringa mer tid tillsammans där ni gör ömsesidigt givande aktiviteter.

Förändringar inom familjen tar tid

Föräldraskap är en komplex och krävande uppgift, så alla föräldrar gör misstag. Känn dig inte skyldig och straffa inte dig själv. Gratulera dig själv i stället när du uppmärksammar och hanterar situationen korrekt.

Att ändra familjedynamiken är inte lätt och dina barn kommer förmodligen att motsätta sig processen. Men du kommer att hjälpa dem till en bättre psykologisk utveckling och därför ett lyckligare liv för dem när du gör det.

Det är ett värdefullt mål att sikta på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
  • Aguayo Alcívar, A. A. (2013). Sobreprotección infantil en las relaciones interpersonales en los niños del primer año de educación básica (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
  • Solórzano González, T. X., & Cobar Chávez, M. L. (2005). Padres autoritarios y su influencia en la conducta violenta en la niñez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.