Tecken på njurproblem - lyssna på kroppen
Det finns några tecken på njurproblem som varnar för att något inte står rätt till i kroppen. Känner du på dig att någonting kanske inte är som det ska är det bästa du kan göra att ta reda på fakta för att snabbt kunna upptäcka orsaken till problemet, och kontakta en läkare.
Tänk på att njurarnas jobb är att filtrera blodet från allt avfall i kroppen. När allt är filtrerat omvandlas det till urin och lämnar kroppen. Urin består huvudsakligen av toxiner och vatten.
Ett av de vanligaste njurproblemen uppkommer när njurarna inte klarar av att filtrera blodet på grund av otillräckligt med vätska, särskilt vatten. När du inte dricker tillräckligt med vatten stannar avfall och toxiner kvar i kroppen. Det leder till att urea och kreatinin ansamlas i kroppen där det börjar brytas ner.
Kan njursvikt upptäckas direkt?
I vissa fall visar kroppen tecken på att du har problem med njurarna. Lyssna på kroppen så att du upptäcker dessa tecken i tid!
Var framförallt uppmärksam på din kropp om du lider av någon av följande sjukdomar:
- Diabetes
- Njursten
- Högt blodtryck
- Hjärtsvikt
Det är dock väldigt svårt att snabbt kunna diagnostisera njursvikt. För många forskare är det en av de tysta sjukdomarna.
Tecken som kan varna för njurproblem
Förändringar i urinmönster
Ett mycket viktigt tecken på njurproblem är förändringar som man kan upptäcka med urinen. Det är inte specifikt bara de fysiska egenskaperna, utan mer i antalet gånger man urinerar och i mängden urin.
Har man njurproblem tenderar mängden urin att öka under de första stadierna. Därefter tenderar mängden urin att minska, trots den ökade känslan av att behöva urinera.
Vätskeretention
Vätskeretention är ett tydligt tecken på njurproblem. Det visar sig som svullna ben som kommer trots att man inte har gjort någon fysisk träning.
I mer avancerade fall kan man också upptäcka en mjuk svullnad i fotlederna, händerna och även ansiktet. Dessa är symptom som man temporärt kan behandla med vätskedrivande kurer, men det är endast tillfälliga lösningar som inte botar själva problemet.
Var uppmärksam på alla tecken på njurproblem
Extrem trötthet
En ihållande trötthet som aldrig går över är ett symptom på att någonting är i obalans i kroppen. Det kan också vara ett tecken på njurproblem.
Vätskeretention och dålig filtrering av toxiner och avfall gör folk som har njurproblem trötta.
Det är framför viktigt att rådfråga en läkare för att ta reda på de medicinska orsakerna till den kroniska tröttheten i just ditt fall. På så vis vet du sedan säkert veta om du har njursvikt eller om tröttheten kommer av någon annan orsak.
Anemi
Anemi är ett annat tecken på njurproblem. Anemi behöver dock inte nödvändigtvis betyda att njursjukdom föreligger. En specialistundersökning kan informera dig om anemin kommer av ett njurproblem eller ej.
Allmän klåda
Allmän klåda i kroppen eller kliande hudområden är ett tydligt tecken på njurproblem, ett av de tydligaste. Huden börjar klia på grund av njurarnas nedsatta funktion. Toxiner har börjat byggas upp i kroppen, och det äventyrar hälsan.
Om du har en ihållande klåda som verkar komma från ingenstans, tänk på det och ta kontakt med sjukvården.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Clinical Practice guidelines: Nutrition in Chronic Renal Failure. Initiative, National Kidney Foundation Dialysis Outcomes Quality. Am J Kid Disease. 2011;37(Suppl.2):66-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11158865/
- Cueto-manzano, A. M., Cort, L., Mart, R., Rojas-campos, E. & Benjamin, G. Prevalence of Chronic Kidney Disease in an Adult Population. Arch Med Res. 2014;45(6):507-13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24992221/
- Instituto Nacional de la Diabetes y las Enfermedades Digestivas y Renales. Pruebas y diagnóstico de la enfermedad de los riñones. (Abril 2017) https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-rinones/informacion-general/diagnostico
- Toblli, JE, García-García, Á., Aristizábal, A., Quintero, E., Arango, J., Buitrago, C., Gómez, R., Leguizamón, H., Martínez, J., Nieto, I. , Osorio, M., Pertuz, A., Restrepo, C., Robayo, A., Rodríguez, K., Rodríguez, R., Romero, JD, Roselli, C., Torres, R.,… Amair, P. (2009). Diagnóstico y tratamiento de la anemia en pacientes con enfermedad renal crónica en todos sus estadios. Grupo de Trabajo Consenso del Anemia América Latina (AWGLA). Diálisis y Trasplante, 30 (3), 104–108. https://doi.org/10.1016/s1886-2845(09)71938-1