Tecken och symptom på appendicit

Det är viktigt att känna igen symptomen på appendicit och kontakta din läkare omedelbart. Lär dig om tecknen och symptomen på appendicit för att se till att du får hjälp så snabbt som möjligt.
Tecken och symptom på appendicit

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Blindtarmen är ett organ som tar formen av en säck som sammankopplas med tjocktarmen. Det är ett organ som inte har någon viktig funktion, och därför kan du leva ett friskt liv utan den. Vad den gör är fortfarande inte helt känt, men man tror att den innehåller vävnader som hjälper kroppen med immunförsvaret och immunitet mot infektioner. Appendicit är när blindtarmen blir inflammerad.

 

Blindtarmsinflammation

Om det inte behandlas kan blindtarmen spricka och det sätter ditt liv är i riskzonen. Det är viktigt att du får medicinsk hjälp omedelbart om du upplever symptom på appendicit. Inflammationen kan ge upphov till många symptom. Vidare kan din blindtarm spricka 48-72 timmar efter att problemet dykt upp.

Därför är det viktigt att du känner till symptomen, så att du är medveten om du drabbas.

Buksmärta

De första symptomen på inflammation är generellt långsam uppkomst av kramper, diarré eller buksmärta. Din blindtarm växer sig större och blir inflammerad. Därför kan slemhinnan i buken bli irriterad.

Smärta i buken

Denna irritation kan orsaka akut smärta i den lägre delen av buken. Smärtan måste vara konstant och allvarlig för att stämma överens med symptomen på appendicit. Vissa kan känna smärta i andra områden också. Om så är fallet är det troligt att blindtarmen ger smärta i ländryggen eller bäckenet.

Lätt feber

Appendicit orsakar vanligtvis en feber på mellan 37,1º C och 38º C. Du kan även uppleva kallsvettningar. Om din blindtarm spricker kan den resulterande infektionen höja kroppstemperaturen till 38,3º C. Det ökar även din puls.

Matsmältningsproblem

Problem med matsmältning

Appendicit kan leda till symptom såsom illamående och kräkningar. Det är möjligt att du förlorar aptiten och inte känner för att äta. Du kan även drabbas av förstoppning eller allvarlig diarré.

Du kan även ha problem som inkluderar svårigheter att bli av med gaser. Om det sker kan det vara en god indikation på en delvis eller total blockering av tarmarna. Givetvis kan det även vara relaterat till den underliggande inflammationen.

Symptom på appendicit hos barn

Barn kan inte alltid beskriva hur de mår. Det är även möjligt att de har problem med att identifiera var smärtan de upplever sitter. De kanske säger att hela magen gör ont.

Det kan vara svårt att slå fast om denna smärta beror på appendicit. Det är trots allt möjligt att blanda ihop det med något annat. Det kanske låter likt ett magvirus eller en urinvägsinfektion. Det är dock alltid bättre att vara försiktig med symptom på appendicit.

En sprucken blindtarm är väldigt farligt för alla som drabbas, men risken för dödsfall är mycket högre för bebisar och unga barn.

Barn under två år visar ibland följande symptom när de drabbas av appendicit:

 • Kräkningar
 • Utspänd och uppsvälld buk
 • Känslighet runt buken

Barn och ungdomar som är äldre upplever ofta följande:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Smärta i den nedre delen av buken

Symptom på appendicit under graviditet

Gravid kvinna

Många av symptomen kan imitera några av bieffekterna från graviditet, inklusive magkramper och illamående. Men folk har inte alltid de klassiska symptomen. Det är framförallt sant under graviditeter.

Under en graviditet sitter blindtarmen mycket högre på grund av tillväxten av livmodern. Därför är det möjligt att du känner smärta i den övre delen av buken istället för nere till höger.

Gravida kvinnor som drabbas av appendicit löper högre risk att uppleva symptom såsom:

 • Halsbränna
 • Gaser
 • Alternerande förstoppning och diarré

Vilka är riskfaktorerna? Kan jag förebygga appendicit?

Appendicit dyker upp i alla åldrar, men vanligtvis mellan 10 och 30 år. Det är precis lika vanligt hos män som hos kvinnor.  Du kan inte förhindra det, men du kan ta förebyggande åtgärder för att minska risken.

Det är möjligt att du lider mycket mindre risk att drabbas om din kost är rik på fibrer. Försök att öka mängden frukt och grönsaker du äter.

Vissa livsmedel med högt fiberinnehåll du bör äta är:

 • Hallon
 • Äpplen
 • Päron
 • Kronärtskocka
 • Gröna ärtor
 • Broccoli och linser
 • Svarta bönor
 • Kliflingor
 • Korn
 • Havremjöl
Nyttig kost

Att öka din fiberkonsumtion förhindrar uppkomsten av förstoppning. Det minskar även ansamlingen av avföring. Det är den vanligaste orsaken till appendicit.  Det finns inte många huskurer som kan hjälpa dig, och det är möjligt att många av dem kan göra situationen värre.

Kom ihåg att du måste kontakta en läkare omedelbart om du eller någon nära dig har symptom på appendicit. En läkare är den enda som kan fastslå om du verkligen lider av appendicit.

Det är möjligt att du ombes lämna ett blod- och urinprov. Dessa används för att leta efter infektioner. De kan även göra en ultraljudsundersökning av buken eller en tomografi. Dessa kan användas för att fastslå inflammationsgraden i din blindtarm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.