Hur du tar bort vårtor utan att lämna ärr
Vårtor är små smärtlösa utväxter på huden som kan förekomma på olika delar på kroppen och som har mycket lätt för att spridas.
Det finns uppskattningsvis 70 undertyper, och när en person blir infekterad kan det ta flera dagar eller veckor för utväxten på huden att utvecklas.
Majoriteten av alla vårtor är ofarliga och utgör inte något hälsoproblem, men blir de för stora kan de göra ont.
Det är en ganska komplicerad process att ta bort vårtor, eftersom det kräver tid och tålamod för att få bra resultat. Den goda nyheten är att det finns flera bra huskurer som kan vara mycket användbara, speciellt för att motverka ärrbildning.
Potatis mot vårtor
Potatisjuice kan snabba upp hudens återhämtningsprocess för att bli av med vårtor på väldigt lite tid.
Tillredning
- Skiva några potatisar och gnugga på vårtorna flera gånger om dagen. Upprepa tills du når bra resultat.
- Du kan även mosa potatisar som du applicerar på kvällen och täcker med ett bandage, som du sedan har på dig under natten.
Äppelcidervinäger
Syran i äppelcidervinäger är en komponent som aktivt motverkar att vårtor formas på huden.
Utöver det har den en kraftig antibiotisk effekt som främjar borttagandet av det virus som orsakar dem till att börja med.
Tillredning för att få bort vårtor
- Tvätta det drabbade området med vatten och antibakteriell tvål.
- Doppa en bomullstuss i organisk äppelcidervinäger och applicera på det drabbade området.
- Låt verka i en timme och upprepa varje dag.
Bananskal mot
Även om de flesta kastar dem i soptunnan innehåller bananskal näringsämnen man kan använda på olika sätt.
I det här fallet kan du använda skalet för att ta bort vårtor tack vare innehållet av kalium och salicylsyra.
Tillredning
- Ta ett bananskal och skär det i bitar. Lägg en bit på vårtan så att den inre delen av skalet kommer i kontakt med huden.
- Låt verka i några timmar och upprepa behandlingen flera gånger per dag, varje dag.
Lök
Lök har antibiotiska och antivirala egenskaper som kan hjälpa till att motverka det virus som orsakar tillståndet.
Användning
- Skär löken i bitar och gnugga på det drabbade området i några minuter. Upprepa behandlingen minst tre gånger per dag tills du når bra resultat.
- Om du föredrar kan du extrahera juicen och applicera med en bit bomull som du låter det verka under natten.
- Vad du än väljer är det bra att prova bara lite grann först, eftersom det i vissa fall kan orsaka irritation.
Tea tree-olja
Tea tree-olja har en populär antibiotisk verkan som kan motverka olika typer av infektioner.
Det har visat sig att den har antivirala och antibiotiska egenskaper som kan motverka och behandla olika typer av hudförändringar.
Användning
- Köp denna essentiella olja i en hälsokostbutik och applicera 1 till 3 droppar på den vårta du vill ta bort.
Aloe vera
Aloe vera är en växt med antioxidantiska och återfuktande egenskaper som har använts sedan antikens dagar tack vare att den kan motverka olika hudförändringar.
Den har använts i många år för att ta bort vårtor, speciellt för att den snabbar upp läkningsprocessen för att man ska kunna undvika ärr.
Tillredning
- Extrahera gelen från aloe veran och applicera på vårtan med en bomullstuss. Täck över med ett bandage och låt verka under natten.
- Upprepa behandlingen varje dag innan du går och lägger dig för att få bra resultat.
Om du efter flera dagar inte ser någon förbättring eller om det blir värre är det bäst att du konsulterar en läkare för att få en diagnos och lämplig behandling.
Spara
Spara
Spara
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
- Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016
- Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
- Revenga Arranz, F., & Paricio Rubio, J. F. (2001). Las verrugas. Medicina Integral, 37(9), 395–403. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-integral-63-articulo-las-verrugas-13013886
- Alsanad, S. M., & Alkhamees, O. A. Tea Tree Oil (Melaleuca alternifolia)-An Efficient Treatment for Warts: Two Case Reports. https://www.researchgate.net/publication/313333903_Tea_Tree_Oil_Melaleuca_alternifolia-An_Efficient_Treatment_for_Warts_Two_Case_Reports
- Kowalczewski, P., Celka, K., Białas, W., & Lewandowicz, G. (2012). Antioxidant activity of potato juice. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 11(2), 175-181. https://www.researchgate.net/publication/223974526_Antioxidant_activity_of_potato_juice
- Pareek, Sunil & Sagar, Narashans & Sharma, Sunil & Yadav, Vinay. (2017). Onion (Allium cepa L.). https://www.researchgate.net/publication/319703260_Onion_Allium_cepa_L
- Ramírez, G. (2003). Sábila (Aloe vera). Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, 21(1), 26-33. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4956300.pdf