Ta hand om din röst när du blir äldre
När man har uppnått en viss ålder kanske man lägger märke till att rösten inte låter som den gjorde förr. Presbyfoni är namnet på de röstförändringar som kommer med åldern. Det syftar på de naturliga förändringarna som sker i struphuvudet som en del av åldrandeprocessen. Struphuvudet, eller larynx, och stämbanden kan vibrera mer eller mindre beroende på varje persons egenskaper, men också deras ålder. Med tiden förlorar de elasticiteten och kollagen i sina fibrer. Det finns dock vissa saker som du kan göra för att ta hand om din röst när du blir äldre.
Din röst – ditt vokala avtryck
Varje person har sin egen röst, som identifierar dem och gör dem unika. Därför kan vi vilja ta hand om den. Vad som kallas ditt vokala avtryck bestäms av formen på struphuvudet, och detta skiljer sig något åt mellan varje person. Av denna anledning är röstens resonans också annorlunda, och den påverkas även av ålder.
Hormoner är involverade i processen för röstförändring: testosteron hos män och östrogen hos kvinnor. Under ålderdomen minskar mängden testosteron hos män och rösten då blir ljusare igen. Hos kvinnor blir den något djupare på grund av att mängden östrogen minskar.
5 förändringar du kanske märker i din röst när du blir äldre
När du blir äldre kan din röst få en helt annan karaktär. Även om många vuxna behåller sin ungdomliga röst in i ålderdomen kan man hos vissa märka av några vanliga förändringar:
- Rösten låter tunnare. Rösten får mindre resonans. Stämbanden i struphuvudet blir tunnare och mindre flexibla. Detta beror på att de förlorar muskelmassa med tiden och inte vibrerar som tidigare.
- Din röst låter grövre. Din röst kräver effektiv vibration för att ljudet ska vara tydligt. Därför kommer allt som stör svängningarna av stämbanden och är skadligt för struphuvudet att leda till en grov och hes röst.
- Din röst låter mindre stark. Åldrandet påverkar också röstens projicering och volym. Personer med förändrade andningsorgan kan också märka att deras röst inte har samma volym längre.
- Man kan märka förändringar i tonläge. Förändringar i tonen kan också bero på atrofi i musklerna i stämbanden och hos kvinnor kan det delvis bero på hormonella förändringar.
- Rösten mattas av. Om din röst är stark på morgonen men blir svagare under dagens lopp, kan orsaken vara en utmattning av röstapparaten. Liksom all utmattning är detta relaterat till hur mycket man använder rösten.
Du kanske också är intresserad: Orsaker till varför du hela tiden tappar rösten
10 tips för att ta hand om din röst när du blir äldre
Att förebygga är det bästa sättet att undvika röstproblem och ta hand om sin röst, både nu och i framtiden. Här är några tips för att ta hand om din röst och förhindra patologier som kan påverka röstorganen:
- Överansträng inte din röst och skrik inte.
- Undvik mycket bullriga platser och försök inte prata över buller när du är i högljudda miljöer.
- Rök inte och uppehåll dig inte i rökiga miljöer, detta irriterar struphuvudet.
- Försök att låta bli att harkla dig.
- Om du ofta är förkyld eller har känningar av allergi och hosta, konsultera en specialist för att få lämplig behandling.
- Om du lider av heshet eller tappar rösten och det varar i mer än 10 dagar, gå till en specialist.
- Drick tillräckligt mycket vatten. Du bör dricka minst 6-8 glas vatten om dagen. På detta sätt återfuktar du slemhinnan som täcker stämbanden.
- Få tillräcklig vila. Kroppslig trötthet återspeglar sig i rösten, särskilt om du använder rösten för ditt arbete.
- När det är möjligt, försök att inte tala i mer än fyra timmar i sträck eller sjunga i mer än två timmar i sträck, eftersom detta skadar stämbanden.
- Begränsa ditt intag av alkohol och koffein, eftersom de kan torka ut röstapparaten. Försök också att äta en balanserad kost och undvik alltför stark mat och mejeriprodukter vilka är saker som kan påverka rösten.
Läs vidare: Orsaker till varför du hela tiden tappar rösten
Slutsats
Förändringar av din röst när du blir äldre går att förebygga och mildra. Dock har det ännu inte studerats tillräckligt noga för att man ska kunna rekommendera en komplett förebyggande strategi. Genom att följa de råd vi ger dig här kommer du dock att kunna hjälpa till att hålla din röst i toppform när du blir äldre.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.
-
Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.
-
Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.