Symtom på, orsaker till och kurer för gastrit

december 2, 2019
Även om det finns vissa livsmedel som kan förvärra gastrit, som kaffe, alkohol och kryddstark mat, är varje kropp unik och du bör därför experimentera för att se vad som kan hjälpa dig.

När du har gastrit känner du en sveda i magen som kan påverka koncentrationen och orsaka gasbildning, som i sin tur kan leda till sura uppstötningar. Därför kan det vara fördelaktigt att ta reda på några naturliga kurer för gastrit som är både enkla och effektiva för att lindra både gastrit och obehaget som följer med det.

Tio naturliga kurer för gastrit

vattenglas på bord

  1. Sluta helt med att konsumera mjölkprodukter. Eller åtminstone till du har förbättrad matsmältning.
  2. Drick minst 8 glas vatten om dagen.
  3. Försök att äta livsmedel rika på vitamin E, som minskar maginflammation.
  4. Försök att äta mer grönsaker med klorofyll.
  5. Avkok på lakrits är också väldigt effektivt för magen.
  6. Om du har svår smärta kan du äta kronärtskocka.
  7. Att äta en liten bit ”panela” (sockerprodukt från Latinamerika) kan hjälpa till att lindra sår och även illamående.
  8. Ingefära minskar inflammation, illamående samt stimulerar matsmältningen.
  9. Mynta lugnar magen och myntaolja lindrar till exempel matsmältningsbesvär, gastrit och magsår.
  10. Papaya och ananas är bra för att normalisera matsmältningen samt motverka gastrit.

Vad är orsakerna till gastrit?

De som lider av stress löper större risk att drabbas av gastrit och när de blir arga och nervösa ökar denna risk ytterligare. Man bör därför behandla gastrit på rätt sätt. Annars det kan det bli till ett allvarligt hälsoproblem.

Vilka är de märkbara symtomen?

person som sitter vi stenmur

De vanligaste symtomen är smärta eller tomhet i magen, kräkningar, aptitlöshet samt matsmältningsbesvärFör att kunna motverka denna besvärliga åkomma är det bäst att försöka leva ett lugnt och också  stressfritt liv. Försök att koppla av så mycket som möjligt genom att till exempel ta promenader utomhus, gärna i ett skogsområde där man bara hör naturens ljud; det lugnar nerverna och också den ångest som kan orsaka gastrit.

Om dessa kurer mot gastrit inte hjälper eller istället gör saken värre bör du konsultera din läkare för att utesluta att det inte föreligger någon allvarligare magsjukdom. Kom ihåg att aldrig vänta med att söka medicinsk hjälp. Ovanstående tips är hjälpmedel och komplement.

Bilder: boiledfrogs87, like_shipwrecks och hagelstorm (Flickr.com)

Spara

Spara

Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011

Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c

Kines, K., & Krupczak, T. (2016). Nutritional Interventions for Gastroesophageal Reflux, Irritable Bowel Syndrome, and Hypochlorhydria: A Case Report. Integrative Medicine (Encinitas, Calif.). https://doi.org/10.1097/SCS.0b013e318286081f